"Космос" стана "Ресторант на годината" за 2021
Списание "Бакхус" раздаде наградите в конкурса "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino", който тази година отбелязва 20-ия си юбилей. Те бяха връчени на церемония на 30 септември с 5-степенно меню, приготвено и изпълнено от някои от най-добрите шеф готвачи на България и техните помощници от кулинарна академия HRC.
Тази година категориите са 6: 5, оценявани от жури, и "Ресторант на читателите", който беше избран след публично гласуване.
Ето кои са победителите след церемонията по категории:
Ресторант на годината Acqua Panna & S.Pellegrino - Космос - |
ANDRe
Hamachi-ni
Niko'las 0/360
Soul Kitchen
Авторски почерк - Hamachi-ni - |
Chef's
Soul Kitchen
Винена листа и напитки - Космос - |
Aubergine
La Capannina
Niko'las 0/360
Вкусно място - Ahora - |
Manzo
Pavillion 37
Дебют - 10 Dieci Boutique Restaurant - |
Pure & Sense
The Revolutionary Diner & Bar
Ресторант на читателите - Паваж - |
Наградите и менюто
Статуетките този път бяха под формата на ръчно изрисувани керамични чинии, всяка със собствена концепция спрямо съответната категория, дело на студио Matzalo. Залата беше декорирана в темата на събитието - Балканският дух. Менюто представляваше своеобразна разходка из Балканския полуостров, като всяко от 5-те ястия беше авторски разработено от поканените шеф готвачи.
Веселин Дойков, Metro Academy
Ягодово гаспачо с чипс от бекон и розов домат
Мария Жекова, победител в Masterchef 2021
Смилянски боб с пъстърва, шафран, латинков сос тартар и пчелен прашец
Любен Койчев, HRC Culinary Academy
Хърватски брудет: Бавно готвени скариди, змиорка и миди в доматен бульон, рагу от фенел, сотирани жабешки бутчета и хрупкава полента
Владимир Тодоров
Качамак по ковачевски със свинско и зрял овчи кашкавал
Владислав Пенов и Деница Дойнова, Космос
Златна ябълка: мус с мурсалски чай, карамелизирани солени ябълки с коняк, коджи орехи
Програмата
Церемонията и 5-степенното меню бяха придружени от музикални изпълнения в етно и джаз стил на Нина Николина Етно проект, а специално подготвения за събитието танц на PRCJT360 представляваше кулминация на празничната вечер. Трима късметлии бяха изтеглени в томболата на JTI - майсторски направени захарница, поднос за сирена и фруктиера.
Veuve Clicquot предоставиха специална брандирана бутилка на победителя в категория "Авторски почерк", а Acqua Panna връчиха ваучер на големия победител на вечерта в категория "Ресторант на годината".
Екипът на Бакхус благодари на партньорите и съмишлениците за провеждането на успешното юбилейно издание на конкурса:
Acqua Panna & S.Pellegrino
Hennessy
Veuve Clicquot
The Singleton
Tanqueray Gin
Gordon's Gin
METRO Bulgaria
JTI
Porsche
Red Devil Catering
HRC Culinary Academy
Sofia Tech Park
Elly's Supreme Taste
Liquid Entertainment
Мацало
Зографов и син