Испанско-българска история с продължение - отново в София
Тази кулинарна "книга" вече има три глави. Началото бе през 2019 г. на наградите на "Бакхус", във втората глава действието се разви във Валядолид, а третата се случва днес и утре, 25 и 26 май, в София
ОТ БРОЯ: Рецепта за синдермьо с манатарки от "Космос"
Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
| "Космос", шеф Владислав Пенов "Ресторант на годината" и "Винена листа и напитки" Космическо синдермьо, 4 порции |
За синдермьото:
600 г вода
225 г масло
300 г зрял овчи кашкавал
150 г царевица за качамак
За мисо маслото:
300 г краве масло
80 г мисо паста
За манатарките:
200 г манатарки, по възможност пресни, нарязани на филийки
40 г олио
30 г масло
Сол и черен пипер на вкус
За декорация:
Чили на конци
Космическо синдермьо с манатарки, мисо масло, чили на конци
Метод:
- Започваме със синдермьото. В подходяща тенджера запържваме маслото за него на умерена температура, докато спре да се пени, добавяме настъргания овчи кашкавал и го бъркаме, докато се разтопи и започне да се тегли. Добавяме студената вода и царевичното брашно и започваме да бъркаме с дървена лъжица.
- Готвим синдермьото на слаб огън, като бъркаме почти постоянно за 15 - 20 мин. Сместа трябва да стане хомогенна, като внимаваме да не се пресече.
- Изсипваме в подходяща правоъгълна тавичка, за да стане с височина около 2 - 3см.
- Завиваме го със стреч фолио и го оставяме настрана. След като е изстинало, обръщаме тавичката върху дъска и правим 4 равни порции.
- Ред е на мисо маслото: маслото за него го запържваме до кафяво и когато е готово, добавяме мисо пастата и разбъркваме енергично с телена бъркалка. Оставяме настрана.
- В нагорещен тиган изсипваме олиото и нарязаните манатарки. Пържим ги от едната страна до златисто и ги обръщаме от другата. Като станат златисти и от двете страни, добавяме маслото, солта и черния пипер. Оставяме ги настрана.
- Време е да сглобим ястието: плочките синдермьо запичаме на предварително загрят сух тиган и от двете страни до златисто. При нужда ги притопляме във фурната, за да са горещи и отвътре. Поставяме по една плочка в чиния, по 3 супени лъжици мисо масло върху всяка плочка и разпределяме манатарките по равно. Декорираме с чилито на конци и сервираме веднага.
Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.
Испанско-българска история с продължение - отново в София
Тази кулинарна "книга" вече има три глави. Началото бе през 2019 г. на наградите на "Бакхус", във втората глава действието се разви във Валядолид, а третата се случва днес и утре, 25 и 26 май, в София
Най-добрите винените листи в България говорят: Космос
Екипът поглежда как се е променило менюто с напитките им, откакто ресторантът спечели награда от "Бакхус" през 2021 г.
"Десерт": какво ново в "Ресторант на годината"
Следващото издание на най-престижните за сферата си у нас призове откроява повече заслуги в света на кулинарията
Български крем карамел като за световно
Според младия шеф-готвач Ирина Бъчварова има ресторанти в България, които са по-добри от такива със звезди Michelin
Ресторант на годината 2022: уважение към бранша и 2 нови категории
Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 март 2023 г.
ОТ БРОЯ: А-на-нас ни се иска...
Среща с българската следа на Gourmand World Cookbook Awards в Париж
ОТ БРОЯ: Рецепта за салтимбока с пъстърва и шафран от Dieci
Празнично ястие, дело на шеф Джанфранко Киарини, чийто ресторант Dieci в с. Девино спечели "Дебют" за 2021 г. от наградите на "Бакхус"
ОТ БРОЯ: Рецепта за трюфел торта от Ahora
Шеф Севда Димитрова, чийто ресторант получи награда за "Вкусно място" от "Бакхус", ни учи как приготвим празничен десерт
ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni
Празнична рецепта от шеф Георги Георгиев и ресторанта, спечелил награда "Авторски почерк" от "Бакхус" за 2021
ОТ БРОЯ: Рецепта за лозови сарми с патешко от "Паваж"
Сарми в лозов лист с кълцано патешко, дело на главния готвач на пловдивското заведение с награда "Ресторант на читателите" за 2021 г.
Ресторант на годината 2021 БАКХУС, Acqua Panna & S.Pellegrino
С благодарности към Acqua Panna & S. Pellegrino, Hennessy, Tanqueray Gin, Gordon's Gin, Veuve Clicqot, The Singleton, METRO, JTI, Porsche, Red Devil, HRC Culinary Academy, Liquid Entertainment, Matzalo, Elly's Supreme Taste, Sofia Tech Park
"Космос" стана "Ресторант на годината" за 2021
Всичко, което искате да знаете за церемонията и наградите "Ресторант на годината 2021 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Шеф Деница Дойнова: лесна рецепта за шоколадов десерт
Един от шеф готвачите за гала вечерята "Ресторант на годината 2021, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" с идея за вкусен десерт
Номинациите, категориите, журито
Какво не знаете за "Ресторант на годината 2021 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe