Новини

По-близо до "звездата": aEstivum, Космос и ONA влизат в JRE

Бакхус 09 август 2023, 11:01

Голямо признание за родната кулинарна сцена: главните готвачи на 3 български ресторанта са приети в JRE (Jeunes Restaurateurs) - една от най-престижните организации за главни готвачи в Европа. Членството ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Това са софийският "Космос", ONA близо до Белоградчик и aEstivum в с. Зорница. Всичките са получавали признания от "Бакхус" в рамките на наградите "Ресторант на годината".

Важно е да се отбележи, че за разлика от популярните отличия Michelin, които се присъждат след тайни посещения на инспектори и се дават на името на ресторанта, JRE e организация, която поставя на преден план главните готвачи.

JRE обединява над 375 първокласни ресторанти и талантливи готвачи. Организацията цели да повишава нивото и имиджа на кулинарната индустрия чрез обмен на добри практики и опит между шефовете от отделните страни.
Oснована e преди 49 години и в момента членовете й имат общо 180 звезди Michelin. Ценостите, които изповядва, са внимание към храната и нейния произход, стремеж към иновации, страст към кулинарното изкуство, съхраняване на гастрономическата идентичност и създаване на незабравими моменти за гостите.

Близо 5 млн. гости посещават годишно ресторантите от JRE по света.
За да стигнеш до JRE, трябва да бъдеш специално препоръчан.

Филип Захариев от ONA е бил препоръчан от шеф Ана Рош, главен готвач и собственик на Hisa Franko в Словения с 2 звезди.

Веселин Калев от aEstivum е бил препоръчан от шеф Оливър Рьодер, президент на JRE за Германия и главен готвач и собственик на ресторантa с една звезда Bembergs Häuschen.

Владислав Пенов от "Космос" е бил препоръчан от шефовете Цветомир Николов и Веселин Калев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK