Новини

Вечеря със слънцетo

Таня Петрова 22 юли 2024, 13:40

Първата регионална вечеря на Veuve Clicquot Solaire Tables в Загреб


Най-добрият начин да пишеш за шампанско (и въобще за вино) е като го опиташ в комбинация с подходяща храна и в подходяща обстановка. Затова когато получихме покана от Veuve Clicquot да пътуваме до хотел Esplanade в Загреб за вечеря, посветена на тяхната програма Solaire Tables, не се поколебахме да обогатим картината с вкусове, аромати и звуци и да я превърнем в пълнокръвно сетивно преживяване.
И докато няма да можете да вкусите или помиришете самите ястия, ви поднасяме една красива история, която се надяваме да остави по-дълъг и наситен спомен у вас.

На малцината, които не са запознати с историята на дома на шампанското Veuve Clicquot, ще разкажем, че в едни отколешни времена, когато думата "еманципация" не е съществувала, младата вдовица Никол-Барб Понсарден Клико избира да продължи делото на съпруга си - да създаде вино "със само едно качество" - най-доброто и променя революционно производството на шампанско, дарявайки света с две нови технологии - " remuage" и "pupitre".

Обратно в 21-ви век на рецепцията на хотел Esplanade ни връща гласът на консиержа: "Желаете ли чаша шампанско, докато ви регистрираме?" Какво повече да пожелаем в този юлски следобед в един хотел, построен преди близо 100 години за гостите на Ориент Експрес? Да, това е историята на петзвездния хотел, избран от домакините да настани гостите на Solaire Tables тази вечер. Целият хотел заслужава отделна статия за всички истории за гостите от Ориент Експрес, през Жозефин Бейкър и Гестапо, до Ерос Рамацоти, президенти и кралски особи от целия свят Само ако стените можеха да говорят!

Докато си представяме колко ли човешки пътища са се пресекли по коридорите на хотела, точно в 7 вечерта излизаме на "еспланадата" - в този случай огромната тераса на хотела, превърната в сияйна градина в цветовете на Veuve. Понесени от балончетата на първата чаша за вечерта, се отправяме към кътовете на петте дами от Централна и Източна Европа, които, вдъхновени от перфекционизма на Мадам Клико, са създали миниатюрни импресии за очите и небцето.

Сабина Реповж (Gostilna Repovž) и Ксения Махорчич (Gostilna Mahorčič) от Словения, Едит Ковач (Casa Christa) от Унгария, победителят във втория сезон на MasterChef България Севда Димитрова (Ahora) и Рената Лучану (Raionul de Peste) от Румъния сервират в своите ресторанти Veuve Clicquot и бяха подготвили по един апетайзър като очарователен акомпанимент на чаша Veuve.

Ксения сподели, че се е вдъхновила най-вече от енергията за търсене на съвършенството на Мадам Клико и това я е водило в играта между сладко и солено, за да създаде съвършената хапка под формата на птиче патé с гел от шампанско, черешов шоколад и лешници.
Апетайзърът на Севда беше изключително оригинален - истинско слънце в дланта. Тя бе избрала слънчогледови цветове и в центъра им бе поставила хапка, базирана на българското зелено сирене - единственото вегетарианско предложение. С екстра доза романтика, вдъхновена от първите срещи със съпруга й, който при всяко тяхно съвместно пътуване при вида на слънчогледи, спирал, за да й набере. Севда също и ни обеща Solaire Table събитие, организирано от нея на есен в София с участието - защо не - и на господа готвачи.

Не без помощта на мъжете в семейството Сабина от Словения развива и семейния - забележете! - 300-годишен ресторант Gostilna Repovž. Нейната рецепта за апетайзър бе марокански вдъхновена експлозия от вкусове - агнешко, червено цвекло, сумак, мента. Впечатляващ експеримент от такъв доайен в словенската кухня, но как иначе да пренесеш богатата си история в бъдещето, освен експериментирайки и развивайки се.
Едѝт от унгарският flagship ресторант на Veuve Clicquot бе решила да експериментира с опушена шунка, желе от бъз и мариновани краставички, като закачка с господата и афинитета им към свинското месо. За един шеф с опит и самочувствие е въпрос на откривателство да предизвиква всички кулинарни клишета. За дамите готвачи на вечерта, докоснати от духа на Мадам Клико, е въпрос на неограничен творчески талант.

След като се запознахме с главните героини на вечерта и опитахме творенията им, беше ред на официалната вечеря, дело на домакините от кухнята на Esplanade и нейния шеф - Ана Гргич Томич. Всяко ястие бе вдъхновено и посветено на експертно съчетана селекция от Veuve Clicquot.

Какво е Solaire Tables?

Програмата Solaire Tables Southern Europe е вдъхновена от наследството на Мадам Клико, която преди повече от 250 години, стъпва дръзко в ръководения от мъже свят на шампанко индустрия и внася свой почерк в технологията за производството му.
Новатор и предприемач, тя поема рискове, руши статуквото и въвежда революционни иновации. Благодарение на тази увереност, марката Veuve Clicquot се налага като втората по големина марка шампанско.
В търсене на съвършените мехурчета Мадам Клико и днес е символ за онези, които не търсят преки пътища към успеха. С програмата Solaire Tables, марката Veuve Clicquot продължава мисията на дръзката си създателка като се ангажира да подкрепя талантливите жени в гастрономията.

"Solaire е емблематичният жълт цвят на Veuve Clicquot, представляващ изгряващото слънце, символизиращ вярата на мадам Clicquot, че всеки нов ден носи нови възможности. С програмата Solaire Tables бихме искали да създадем нови възможности за талантливите жени в гастрономията, да бъдем създатели на една общност от жени готвачи, които споделят креативността, иновациите и оптимизма на мадам Клико", откри вечерта Нора Сегеди, маркетинг мениджър на Moët Hennessy за Южна Европа и Средиземноморието.
И от този момент нататък всяко ястие, което кацна пред очите и върху небцето ни, действително бе като изгряващо слънце, обагрило ни в мекота и сладост.
Предястието, полято с Veuve Clicquot Vintage Rose 2012, представляваше така любимите цветове от тиквички, пълни с кадифен крем от скариди, скариди, цитрусово велутѐ, сок от тиквички и мащерка.

Основното ни създаде изискано и луксозно усещане с помощта на пъдпъдъчите гърди, пълни с мус от сушени кайсии, деми-глас от костен бульон и кайсиев сок, в компанията на печен гъши дроб върху домашно изпечен бриош, полят с Veuve Clicquot Vintage Magnum 2002.
Плавно и неусетно стигнахме до десертите - а те бяха цели 5 вида петифури, поднесени като приказен дворец на етажи, сервирани с единствено приемливото в този случай - Veuve Clicquot Rich. Преценете сами дали би могла да съществува друга компания за: пралин от тъмен шоколад с портокалова извара; портокалово кадифе, маскарпоне, ванилова сметана, карамелизирана круша; еклери с пълнеж от лешниково мляко; бели шоколадови сфери, пълни с ягоди и пипер тимут; и за финал една категорична магия в три съставки - малини, цитрус, бъз!
Толкова. До тук бяхме! Ако не се видим повече, запомнете - Veuve Clicquot Rich, шоколадови сфери и ягоди. Това е паролата за хубавия живот.

Първата регионална вечеря Veuve Clicquot Solaire Tables в хотел Esplanade в Загреб, събра едни от най-талантливите жени готвачи в региона. Събитието привлече интереса на винени и гастрономически експерти и многобройни изтъкнати местни и регионални гости, като журналисти, общественици и ресторантьори. Елегантността и силата на тези 6 дами готвачи, вдъхновени от дързостта и таланта на Мадам Клико, е философията на Solaire. Надяваме се скоро, заедно със Севда Димитрова, да имаме възможността да отворим бутилка Veuve в София в името на тези ценности.


За Veuve Clicquot

Основана през 1772 г. в Реймс, Франция, марката шапанско Veuve Clicquot е известна със своята креативност и иновации. Под ръководството на мадам Клико (Барб - Никол Понсарден), която поема бизнеса в началото на 19. век, марката придобива световна известност. Мадам Клико е една от най-успешните жени предприемачи в историята. Тя не само изобретява първото блендирано розе и vintage шампанско, но също така въвежда ключови процеси в усъвършенстване на вкуса му, които се възприемат от всички производители в Шампан.
Veuve Clicquot Yellow Label е шампанското символ на марката. Всяка чаша Veuve Clicquot е приказка за смелост и иновация, която продължава да вълнува и вдъхновява жените в бизнеса и кулинарията, с разпознаваемия си стил: перфектен баланс от сила, интензивен ароматен профил, свежест и кремообразна текстура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK