Да станеш звезда още с дебюта си: безценно
Mastercard подари незабравимо гурме изживяване в Истанбул на четирима души в рамките на "Ресторант на годината"
Метин Алиев, Hamachi-ni: Устойчивата кухня е изобретателна
Интервюто е част от поредицата разговори с ресторантите, номинирани в категория "Авторски почерк" в наградите "Ресторант на годината 2021": Chef's, Hamachi-ni, Soul Kitchen и ANDRe.
Наградите бяха раздадени на 30 септември 2021 г. и победител в тази категория стана Hamachi-ni, a повод да потърсим четирите отличени заведения е желанието да разнищим една от основните теми за бранша - създаването на разпознаваем стил и откриването на кулинарна ниша.
Метин Алиев е съосновател на няколко ресторанта, сред които Hamachi-ni, Jazu by Hamachi и Cinecitta, като някои са били отличавани в наградите "Ресторант на годината" на "Бакхус". Номинациите са много, но си струва да се споменат наградите от последните няколко издания: Cinecitta взе приз "Най-добър екип" през 2017 г., a Hamachi-ni спечели в категория "Авторски почерк" през 2021 г.
Г-н Алиев, много добрият ресторант се отличава от добрия такъв по почерка. Как бихте описали стила на Hamachi-ni, кое ви отличава?
Hamachi -Ni е градски японски ресторант, където предлагаме модерна кухня. Това ни дава възможността да "кривнем от правия път" и стриктните правила на традицията.
В последното си интервю при нас отбелязвате устойчивата кухня като актуалната тенденция. Как си взаимодействат идеите за авторски почерк и устойчива кухня в Hamachi-ni, успяват ли да не си пречат?
Не, напротив! Устойчивата кухня предполага още повече изобретателност от страна на главните готвачи и екипа. Направихме например рецепта за скариди с нулев отпадък, където изполвахме всички части от скаридата - опашката я направихма с темпура, от черупките направихме сос, а от главата - прах, с който поръсваме ястието.
Как изглежда менюто ви днес и колко често го променяте?
Менюто ни запази късата си форма от последните 6 години. Променяме го сезонно, което е много характерно за японската кухня.
Кое ястие се е оформило като посланик на ресторанта? Кое се поръчва най-често?
Определено това е сьомгата, маринована в соев сос и саке. В горещите дни най-често поръчваното ястие са стридите, които успяваме да доставим директно от френска ферма за стриди в Нормандия.

Какви са наблюденията ви и практиките ви, що се отнася до съчетаването на ястията с напитки? Какво търсят вашите гости?
При нас гостите основно съчетават храната с вино, което според нас е естественият ѝ спътник.
Кой чужд ресторант посещавате с удоволствие?
Coupon в Капана в Пловдив, правят модерна улична храна.
Преди по-малко от година отворихте Jazu by Hamachi, как той се вписва в компанията на "големия си брат" и амбициите за отличителен почерк?
Той отразява естественото ни желание за развитие - храната, продуктите, напитките и музиката. Тук имаме възможност да работим с най-съвременното технологично оборудване, с продукти, които не съществуваха досега на нашия пазар и които ние подбираме и внасяме само за нашите ресторанти. С нашия екип си позволяваме да правим модерен прочит на класическата японска кухня в посока фюжън.
Да станеш звезда още с дебюта си: безценно
Mastercard подари незабравимо гурме изживяване в Истанбул на четирима души в рамките на "Ресторант на годината"
Номинациите: Ресторант на годината
Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март
Великолепнитe 7: звездни и извън градовете
Местата, за които си заслужава да слезете от главния път
Най-добрите винените листи в България говорят: Niko'las 0/360
Галина Виденова и Цветомир Николов разказват как се е променило менюто с напитките им, откакто ресторантът спечели награда от "Бакхус"
Виктор Ангелов, CHEF'S: Никога не бих пренебрегнал шкембе чорбата
Интервюто е част от поредицата за ресторантите, номинирани в категория "Авторски почерк" в наградите "Ресторант на годината 2021"
Шеф Сали Али, ANDRe: Нека ресторантите подкрепят местните производители
Интервюто е част от поредицата разговори с номинираните в категория "Авторски почерк" в наградите "Ресторант на годината 2021"
Ивана Кръстева, Soul Kitchen: 70% от гостите не са вегани, просто им е вкусно
Интервюто е част от поредицата разговори с номинираните в категория "Авторски почерк" в наградите "Ресторант на годината 2021"
Победителите говорят: ресторант в сегашно и бъдеще време
Откровена среща за старите уроци, новите тенденции, трудните гости с 5-те най-добри заведения на България
Ресторант на годината 2022: уважение към бранша и 2 нови категории
Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 март 2023 г.
ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni
Празнична рецепта от шеф Георги Георгиев и ресторанта, спечелил награда "Авторски почерк" от "Бакхус" за 2021
ОТ БРОЯ: Модерното кулинарно огледало на една древна култура
Разходка до Япония в джаз атмосферата на ресторант JAZU
"Космос" стана "Ресторант на годината" за 2021
Всичко, което искате да знаете за церемонията и наградите "Ресторант на годината 2021 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Номинациите, категориите, журито
Какво не знаете за "Ресторант на годината 2021 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"
Кулинарна приказка по италиански: успехът на Cinecitta
Световен кулинарен гид отличи ресторанта Cinecitta с две "скариди" за забележителен вкус
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.