Ресторант на годината

"Десерт": какво ново в "Ресторант на годината"

Бакхус 27 април 2022, 14:47

В началото на 2022 г. излязохме с новина, че наградите "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" се разрастват и ще включват 3 нови категории, надграждащи 6-те, раздадени на последното издание.

Сладките изделия идват на фокус и категорията ще се казва "Десерт". Оценяващите ще следят за майсторски подход при съчетаването на вкусовете, както и при визията и поднасянето.

Отговорността и честта се пада на отделно жури, което ще оценява постиженията на сладкарници и други, специализиращи в десертите.

Ще бъдат вземани предвид само заведения с изцяло сладкарски фокус

и няма да бъдат оценявани самостоятелно десерти в менютата на ресторантите.

Отделното сладкарско жури ще е едно от общо трите, заети с конкурса. Другите две са основното, което следи за ресторантите в повечето останали категории и е създадено от 10 души, и сомелиерското, което връчва наградата за "Винена листа и напитки", оценявайки заведенията с високи стандарти при предлагане и сервиране на вино, бира и коктейли.

За първи път в над 20-годишната история на наградите десертите са отделени в собствена категория. Главният редактор и мениджър на "Бакхус" Андреа Пунчева разказва как се е родила идеята за нововъведението: "Както повечето хубави идеи, и тази беше плод на един спонтанен разговор. И то какъв: по време на церемонията по връчване на наградите през септември 2021 г. се запознах с човек, който ми обърна внимание на нуждата от истински експертни награди у нас, обвързани със сладкарската дейност. И макар и моментът да беше доста натоварен, а в главата си да бях настроена единствено за настоящите награди, думите му ми направиха силно впечатление. Още на следващия ден започнах да мисля как може да го сбъднем, защото е вярно, че такива отличия няма. Последваха срещи и обмен на един куп идеи, но съм доволна, че не губим време и че ще имаме тази нова категория още на следващото издание."

Награждаването е насрочено за 23.03.2023 г., четвъртък, като освен че датата се запомня лесно, тя цели да даде максимално много време на заведенията да се възстановят от непредвидимостта на пандемията и мерките, за да покажат най-доброто от себе си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK