Ресторант на годината

Номинациите: Ресторант на годината

Бакхус 28 януари 2023, 11:44

Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март на специална церемония. Вече се знаят и номинираните заведения в 8 категории, като отличените в 6 от категориите са обявявани поетапно в седмицата 23-29 януари.

В тези шест категории гласува жури, при това не едно, а три със специализиран профил. Основното жури оценява местата, които се борят за "Ресторант на годината", "Авторски почерк", "Вкусно място", "Дебют".
Претендентите за "Вино и напитки", както и "Десерт" са посещавани от две отделни други журита.

Победителя в последните 2 категории избира публиката.
Първата е "Ресторант на читателите", за който може да гласувате ТУК до 12 февруари, а един от гласувалите, избран на случаен принцип, ще получи подаръчна кошница, любезно предоставена от Avendi: бутилка шампанско Veuve Clicquot, бутилка вино, 1 х Acqua Panna, 1 х S.Pellegrino и три вида миксери S.Pellegrino с вкус нар и портокал, портокал, червен портокал.

От 13 февруари пък ще започнe гласуването за втората категория, чийто победител избира публиката: "Ресторант на път", там две подаръчни кошници ще очакват своя собственик, изтеглен на случаен принцип.

Кой може да стане "Ресторант на годината"

Това е най-важната, престижна и сложна за оценяване категория на наградите. Тя съществува от самото им създаване през 2001 г.

Номинацията е плод на 2 посещения от двама различни членове на основното жури. Финалният резултат пък се определя след отделно, трето посещение, както и дискусия на журито, за да се обсъдят качествени фактори и допълнителни наблюдения. В журито участват готвачи, собственици на заведения (неучастващи в оценяваните), кулинарни експерти и преподаватели, кулинарни журналисти и силно запалени и пътуващи гурмани.

За разлика от други категории като "Вкусно място" или "Вино и напитки" например, където успехът в един фактор като вкус на храната или качество на винената листа може донякъде да компенсира компромиси в други аспект, тук очакванията са особено високи във всички компоненти на оценяването. И най-вкусната храна трудно би балансирала не достатъчно грижливо (без да е фамилиарно) обслужване или проблеми с хигиена в тоалетната.

Ресторантите, номинирани в тази категория, следва да имат достатъчно силно изявен авторски подход и визия. Те са най-яркият пример, иначе приложим навсякъде в ХоРеКа сегмента, че гостът внимателно избира къде да похарчи времето и парите си, защото в замяна на тях очаква не просто да си тръгне с пълен стомах, но по някакъв начин да бъдат задоволени всичките сетива. Атмосферата да допълни преживяването, още със сядането на масата тя да гъделичка любопиството какво ли хубаво ястие предстои да опита; да има къде да си закачи връхната дреха комфортно, за да не му пречи на гърба на стола... и още десетки дребни детайли.

Вярваме, че тези шест ресторанта са сред най-силните примери в каква посока е градивно да се развива браншът в България.

Номинираните ресторанти в категория "Ресторант на годината" са:
Chef's
Dieci
Niko'las 0/360
The Revolutionary Dining Room & Bar
Vienna Cafe & Restaurant
Космос

Победителя в тази и всички останали категории ще бъде обявен на специалната церемония и придружаваща я галавечеря на 23 март във Военния клуб, от 18 ч. Следете всичко ново за церемонията ТУК.
Продажбата на билети започва на 30 януари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK