Ресторант на годината

Най-добрите винените листи в България говорят: Космос

Андреа Пунчева 16 септември 2022, 17:35

Интервюто е част от поредицата разговори с ресторантите, спечелили през последните години в категория "Винена листа и напитки" в наградите "Ресторант на годината": Космос (2021), Тhe Sea Terrace (2019-2020, обща награда за двете години), Niko'las 0/360 (2018), aEstivum (2017).

Награди в тази категорията ще бъдат връчени и на следващата церемония на 23 март 2023 г. Каква е картинката днес сред най-добрите примери у нас през последните години?


Космос се наложи през последните години като един от най-сериозните посланици на българската кухня, представена по съвсем необичаен начин. Затова и ресторантът е носител на няколко награди в различни категории, включително и голямата - Ресторант на годината, 2 пъти - за 2018 и за 2021 г. Днес обаче повод за срещата е другата награда, която получиха на последната церемония на "Бакхус" - за "Винена листа и напитки".

Въпросите зададохме към Николай Михайлов, който отговаря за винения подбор, и Кирил Хаджиев, който отговаря за коктейлите.

Космос взе награда за 2021 г. за винен лист и напитки от "Бакхус" в рамките на "Ресторант на годината". При вас отличителни са и коктейлите, не само виното. Как изглежда това меню днес - какъв е фокусът му и за кого е мислено?
Менютата за храна и напитки винаги са вдъхновени от сезонните и пресни продукти на пазара. Влагаме занаятчийски и фермерски продукти, осланяме се на zero waste инициативите ни, добавяме здравословни ферментации, които разработваме в ресторанта, и комбинираме всичко това по наш начин, за да създадем отличителни вкусове. Концепцията на коктейлите ни е да бъдат приготвяни предимно с български съставки, а имената им да бъдат вдъхновени от стари български, архаични и диалектни думи. Вината винаги подбираме от български изби и местни винени проекти.

Николай Михайлов, салонен управител на ресторант Космос

Какъв е първият фактор, с който се съобразявате, когато изготвяте ново меню с вино и напитки - правило, от което не се отклонявате по никакъв повод?
За нас е важно съчетанието между тези три фактора: менюто ни да бъде нестандартно, балансирано и разбираемо.

Какви напитки се харесват и купуват най-често от гостите ви?
Забелязали сме, че те ни се доверяват, което говори много. Винаги са готови да опитат от новите ни авторски коктейли или попълненията ни от български вина. Разбира се, всичко това съобразено с кратък приятелски разговор относно предпочитанията и очакванията им.

Кирил Хаджиев, бар мениджър на ресторант Космос

Има ли място при вас все по-популярната инициатива за безплатна чешмяна вода в ресторантите?
Ако гост пожелае вода от чешмата, със сигурност не бихме отказали. Но първо бихме му препоръчали алкална kangen вода - разполагаме със собствена система за пречистването й и тя е с подходящо за организма pH, антиоксиданта е, полезна е и спомага доброто храносмилане.

Вие винаги сте имали силен акцент върху коктейлите и съчетанието им с храна - донякъде именно затова и през 2021 г. спечелихте наградата в категория "Винена листа и напитки". В последните години и други добри заведения се ориентират в тази посока. Бихте ли препоръчали някое интересно съчетание на храна с вино или коктейли, на което да можем да се порадваме и у дома?
За читателите на "Бакхус" бихме предположили да опитат у дома си да приготвят свинско печено, например, съчетано с уиски сауър - нестандартна комбинация, но приятна и интересна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK