Ресторант на годината

Най-добрите винените листи в България говорят: Niko'las 0/360

Андреа Пунчева 14 септември 2022, 10:37

Интервюто е част от поредицата разговори с ресторантите, спечелили през последните години в категория "Винена листа и напитки" в наградите "Ресторант на годината": Космос (2021), Тhe Sea Terrace (2019-2020, обща награда за двете години), Niko'las 0/360 (2018), aEstivum (2017).

Награди в тази категорията ще бъдат връчени и на следващата церемония на 23 март 2023 г. Каква е картинката днес сред най-добрите примери у нас през последните години?


Разговорът е с Галина Виденова и Цветомир Николов - те са създателите и най-разпознаваемите лица зад Niko'las 0/360 в центъра на София. Ресторантът отвори врати през 2016 г. и оттогава се наложи като любимо място с качествени продукти, сезонно меню и уклон към рибата и азиатската кухня. Заведението взе награда "Дебют" от "Бакхус" за 2016 г., а за 2017 взе голямата награда "Ресторант на годината", а за 2018 - "Винена листа и напитки". Отоговорите са предимно на Галя, която отговаря основно за подбора на бутилките, но както тя казва "гледаме да има консенсус през поне 99,9% от времето". Препоръката за съчетание на риба с вино обаче е на Цветомир.

Niko'las 0/360 взе награда за 2018 г. за винен лист от "Бакхус" в рамките на "Ресторант на годината". Как се разви и промени листата ви оттогава и как изглежда днес?
Със съжаление трябва да отбележим, че намаля разнообразието на регионални вина - "ефект" от спиране на внос след пролетта на 2020 г.

Какъв е първият фактор, с който се съобразявате, която изготвяте нова винена листа - правило, от което не се отклонявате по никакъв повод?
Виното трябва да подхожда на нашата храна (и ние самите да го харесваме!).

Какви вина се харесват и купуват най-често от гостите ви?
Досега винаги най-продаваните са били бели български вина, но тази година (първите 7 месеца) най-продавано на бутилка е вносно розе, a на чаша - регионално бяло вино, международен сорт.

Има ли място при вас все по-популярната инициатива за безплатна чешмяна вода в ресторантите?
Винаги сме предлагали на всички, които я предпочитат.

Напитките вече не са само вино или твърд алкохол, в последните години миксологията рязко се разви и намери място в менютата на добрите заведения. Бихте ли препоръчали някое интересно съчетание на храна с вино или коктейли, на което да можем да се порадваме и у дома?
Цветомир Николов: Моята лятна комбинация за храна и вино беше асиртико с черноморски паламуд или коктейлът ни с узо и пъпеш с пушения чернокоп от морския ни ресторант Niko'las by the Sea в Черноморец.
Галина Виденова: Алкохол не пия - само вино и бира (смее се). За мен ултимативното мезе и за двете е хубавата баница, всякакви разновидности - със сирене и яйца, със зелении, с праз, с месо и лук, с гъби и картофи; вита или ложена; нарязана голяма или пък на малки форми. Важното е корите да са близо до ръчно правените и да не се пести плънката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK