Новини

Шеф Веселин Дойков: бърза и лесна рецепта с български розов домат

Бакхус 14 септември 2021, 09:39

"Сладкарят ни въобще не мисли за нашите летни тела!", шеговито се оплакват колегите на шеф Веселин Дойков, който вече 5 години е част екипа на МЕТРО Академия и редовно води курсове за любителите на творческия подход в кухнята. Това, което за простосмъртните гурмани е изкушение като гореописания случай, за шеф Дойков е работа, но дори повече от това е призвание и страст така, както е и при лекарите и учителите. Да готвиш е начин да изразиш себе си и да общуваш с обкръжаващия свят. Разбира се, през годините това "общуване" е оформено и ошлайфано, при това - от някои от най-добрите: Веселин завършва с отличие HRC Culinary Academy през 2016 г., специализирал е "Печива и сладкарство" в престижни ресторанти в Англия и Германия, а в България е бил част от екипа на едни от най-уважаваните ресторанти в София - Talents и ANDRè под ръководството на Андре Токев, а днес негов ментор е ръководителят на МЕТРО Академия, шеф Юри Велев.

И въпреки че името на Веселин Дойков го свързват по-скоро със сладкарските му умения, актуалното му вдъхновение е българският розов домат, в почит на който всяка година "МЕТРО България" организира фестивал. Говачът обича да съчетава "несъчетаемото", какъвто например е неговият тарт с пъпеш и краставица: съчетание от орехово сабле с бял шоколад, мус от пъпеш и свежи резени краставица и пъпеш. Свежо, вкусно, различно.

Именно този изключителен експериментаторски подход в кухнята беше в основата към поканата на "Бакхус" към шеф Дойков да бъде сред готвачите и идеолозите на едно от ястията в 5-степенното дегустационно меню за гала вечерята и церемония по награждаване "Ресторант на годината 2021, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino".

"Ресторант на годината 2021, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino":
КОГА: 30 септември, от 19:00 ч.
КЪДЕ: Sofia Tech Park, зала Джон Атанасов

БИЛЕТИ: ТУК

Темата на вечерта е "Духът на Балканите", а ястието на шеф Веселин Дойков е ягодово гаспачо с чипс от бекон и розов домат.

Помолихме шеф Веселин Дойков да сподели с "Бакхус" своя бърза и лесна рецепта, която всеки от нас може да приготви у дома.

Тартин сандвич с розов домат, пъдпъдъче яйце и мус от краве сирене с шарена сол

Необходими продукти за 2 порции:

За доматите:

  • 300 г розов домат
  • 1 скилидка чесън
  • Щипка сол и пипер
  • 20 мл зехтин

Начин на приготвяне:
  1. Доматите се режат на едри парчета. Ако искате да са белени, направете го след запичането на тиган, за да се запази целостта на парчетата.
  2. Зехтин се загрява в тиган на средна температура и се добавя смачканата скилидка чесън.
  3. След около минута се добавят доматите и готвят за около 30 секунди.

За муса от сирене:
  • 250 г краве саламурено сирене
  • 30 г прясно мляко
  • 50 г крема сирене
  • кората от лимон
  • шарена сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Всички продукти се блендират до гладка фина консистенция. Овкусява се с шарена сол и черен пипер.

За сервиране:

  • 2 филии чабата или квасен хляб
  • 20 г листа рукола и босилек
  • 10 мл зехтин за поръсване
  • 2 бр. сварени пъдпъдъчи яйца /сварени за 5 мин/

Начин на приготвяне:
  1. Запеченият хляб се намазва с муса, върху него се аранжира с конфитираните домати.
  2. Добавя се яйцето и листата рукола и босилек.
  3. За завършек сандвичът се полива се с няколко капки зехтин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK