"КА&ТА българското вино" 2022 с награда Gourmand
Десетото издание на годишния каталог получи едно от най-високите признания в сферата на англоезичната кулинарна литература
DiVino.Taste 2021: рестартът на българското вино
Пълния текст четете в новия брой на сп. Бакхус - "Империите", който ще излезе на 17 декември.
Да отидеш на винено изложение и да си купиш на момента по бутилка от всичко, което ти е грабнало вниманието, е като да си купиш баничка на излизане от фитнеса - на човек със слаб ангел или алкохол в кръвта малко му трябва. Преглеждайки обаче към "пораженията", които съм си донесла вкъщи, два дни след края на DiVino.Taste 2021, се чувствам видимо доволна. Ако има един извод от десетото юбилейно издание на форума, провел се на 19-21 ноември, той е, че българските вина са все по-близо до това да открият идентичността си.
Пропуснатото издание през 2020 г. означава, че са минали точно две години от последната мащабна среща между избите и потребителя, и по всичко личи, че времето е послужило за рестарт. От една страна забелязвам развитие сред избите, които бяха избрали (всеки можеше да предлага до 7 етикета) да покажат по-смели и във всички случаи по-регионални вина. Публиката пък (макар и видимо по-малко от изданието през 2019 г., вероятно заради спазването на VTR протокол за достъп), беше любопитна и мотивирана. Сякаш негласно във въздуха се рееше усещане, че в битката с пандемията българското вино ще падне последно.

| В глокалното платно |
Нямам търпение да дойде моментът, в който на DiVino.Taste от 450 вина ще има не повече от 5 совиньон блана и пак толкова купажи от каберне совиньон и мерло. Уви, десетото издание не беше този момент, но аз избирам да приемам чашата като наполовина пълна и да се фокусирам върху забележимото преориентиране към по-интересни сортове.
Все по-смело можем да говорим за глокализация (глобални сортове или тенденции, направени в местна интерпретация). От над 60-те изби, които участваха, почти всички представиха поне по един местен сорт.
Маврудът, очаквано, беше фаворит и ми се иска да мисля, че кампанията за създаване на Международен ден на мавруда, който да се отбелязва всяка година на 26 октомври (Димитровден), е насърчила потребителите да търсят сорта повече. Това ще повиши и предлагането. Извън него най-често ползваните местни сортове бяха широка мелнишка лоза, мелник 55, гъмза и рубин сред черните, а сред белите - димят и регионални вариации на мискет, както и една гергана.
Да, все още Бордо блендът е цар, но му отминава модата или поне виждаме все повече модификации с местни сортове. Обикновено те са кабене совиньон, каберне фран, мерло и мавруд, като вероятно този наш сорт е избран заради очакването, че ще придаде по-голямо тяло към купажа.

| Време е за смелите посланици |
Някои вина са толкова специфични по една или друга причина, че са се превърнали в посланици на своите изби. Може да са бели, червени, оранжеви, настойвани, плодови, пенливи или отлежавали в квеври, но общото между тях е, че са изразителни и с характер. И за щастие все по-трудно става да изброим всички:
Гергана, изба "Царев брод": белият сорт с дамско име е кръстоска между димят и мускат отонел, възродена е от винаря Николай Кръстев и екипа им. Ароматна, свежа, интересна, тя, както и пет-натът им от ризлинг привличат внимание към избата. Такъв посланик може би ще стане и оранжевото розе от пино гри: любопитен експеримент, който ни кара да се питаме къде е границата между розе и оранжево вино, ако сортът е с розово-сиви ципи?


Вината в квеври на Better Half: грузинците правят вина в глинени амфори от хилядолетия, но при нас пионер в модерната ни история е Николай Далаков.
Каберне фран и кайлъшкия мискет, "Хараламбиеви":, ако някой сега навлиза в света на виното, тази бутилка каберне фран с издайническия за сорта аромат на зелена чушка е като по учебник и, смея да твърдя, е най-добрата интерпретация в България. Кайлъшкият мискет, който "Хараламбиеви" възродиха, също ще привлече доста погледи към семейната изба, тъй като те са практически единственият производител на местния ароматен бял сорт.
Пенливи по традиционен метод, Midalidare Estate: избата си създаде име в последните години именно покрай пенливите, тъй като методът е този за шампанско, но цената, е най-много наполовина, а най-често - на ⅓. Тъй като виното е добре направено и държано върху фините утайки по 18, 24, а в някои случаи - и 48 месеца, то е комплексно и служи като достъпен вариант българската публика да опознае този стил извън новогодишния сезон.
Настойвано от 22 by Burdi: ако мислите, че обичате пелин, пробвайте това. Настойвани вина с 22 билки и растения в 3 интерпретации: бяло, червено и бяло в дъб. Стават за всичко от аперитив до съчетание с основно ястие, под формата на коктейл или като десертно.
| Приложението: малка стъпка за избите, голям скок за потребителите |
Неведнъж го казахме в дните преди форума: онлайн приложението на DiVino.Taste (достъпно за Android и iOS) беше страхотен бонус. Освен че спести хартия и ресурс, както и прехвърляне на измачкана програма от ръка в ръка в продължение на три дни, апликацията предостави кодирано по цветове и региони цялото съдържание - и избите, и вината им, за да може лесно да си водим бележки и да оценяваме онова, което ни е направило впечатление.
Приложението значително подобри потребителското преживяване. Друг такъв приятен елемент бе наличието изложители с храна, зехтини, бутилки за многократна употреба или винен дневник. Бутилките се купуваха от специално създадения за целта магазин на Casavino.
Играта на партньора Mastercard на входа пък подари ваучери за пазаруване на някои късметлии в томболата, а голямата награда беше вечеря в бутиковия ресторант Dieci в с. Девино, който тази година получи наградата за "Дебют" в конкурса "Ресторант на годината 2021 Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino".
Пълния текст четете в новия брой на сп. Бакхус - "Империите", който ще излезе на 17 декември.
"КА&ТА българското вино" 2022 с награда Gourmand
Десетото издание на годишния каталог получи едно от най-високите признания в сферата на англоезичната кулинарна литература
Това ли ще е най-големият DiVino.Taste?
Ето какво ще се случи по време на 11-ото издание на винения форум
Североизточна България в 100 вина - част III
От Царевец до Ялово: дегустация на изби край Велико Търново
Североизточна България в 100 вина - част II
За винените събития извън София и новите хора, които ги посещават
Североизточна България в 100 вина - част I
Защо маврудът вече няма право да е просто мавруд
3 причини на България да й пука за ProWein
Внушително, но и пусто: най-голямото изложение за вино в света се завърна след 2 години отлагане
От броя: Крафт вино от сърцето на стария Сливен
Малката градска изба Downtown Urban Winery се фокусира в модерните, свежи, чистосортови вина
Варна WINEkend се завръща с пето издание това лято
Ето кои са "големите малки" на българския винен пазар
Вижте кои са най-добрите български вина за 2021
11-ото издание на DiVino Top 50 слага на фокус местните сортове
Специално събитие-дегустация DiVino TOP 50 за 2021
DiVino обявява класацията на най-добрите български вина
ОТ БРОЯ: Орбелия - свежият полъх от горещия юг
Избата до петричкото село Коларово се отличава със своите по-леки, ненатоварени и чаровни вина в модерен стил
Тенденциите във виното за 2022
Някои от основните релси, по които ще се движи винената индустрия през 2022 г. - в България и по света
Vin’N’Bar - българското вино вече и на малкия екран
Гледаме и опознаваме изби и сортове всяка неделя по Bulgaria ON AIR
DiVino.Taste 2021: С вино в джоба
Защо си струва да обърнете внимание на мобилното приложение на DiVino в навечерието на най-голямото изложение на изби у нас
DiVino.Taste 2021: възход за българското вино
Три ноемврийски дни, посветени на близо 70 български производители и над 450 бутилки
А защо не калифорнийско?
Американските вина са редки находки на българския пазар. Посолството на САЩ сега търси вносители за осем от тях
Какво ни чака на Wine & Spirits Show 2021
Тази седмица предстои дебютното издание на ново събитие, посветено на високоалкохолни напитки, вино и бира
Вижте кои са най-добрите български вина за 2020
Red Church Estate Selection Individuelle 2018 e вино #1 на България за 2020 в 10-ото издание на класацията DiVino TOP 50.
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.