Новини

От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025

Ния Петрова 08 октомври 2025, 17:21
Bar Leone

На 8 октомври в Хонконг, под светлините на залива Виктория, се проведе 17-ото издание на The World's 50 Best Bars - най-престижната класация в света на коктейлите, организирана от Perrier. За първи път в историята ѝ азиятски бар заема първото място - и това е Bar Leone на Лоренцо Антинори, който само година след откриването си през 2023 г. вече бе спряган за шампион.

Италианската душа на Хонконг

Leone е повече от бар - той е омагьосано връщане към "бар пополари", кварталната култура на Рим, където напитките са прости, достъпни и пълни с характер. Менюто отдава почит на класическите италиански коктейли и на безкомпромисно вкусната храна, която ги съпровожда - включително легендарния сандвич с мортадела, който вече има статут на местна икона.

Интериорът на Bar Leone носи духа на Рим от 80-те: ретро футболни фланелки, снимки на италиански икони, дърво и месинг, саундтрак от Italo disco. Барманите са в бели сака и чино панталони - изтънчени, но непринудени. Всичко това създава усещането за лек хумор и топлота - не стерилна луксозност, а място, в което искаш да се върнеш.

Bar Leone

За Антинори - бивш бармен на Savoy, Dandelyan, Charles H и Argo - Leone е антипод на прекалената барна "алхимия": бар, който не се взема твърде насериозно, но знае точно какво прави.
"Време е за простота, за човешка енергия и искреност в напитките," казва Антинори, който успя да превърне Leone в символ на новото течение - не технично, а емоционално миксология.

Лоренцо Антинори

"Симплицитетът, когато е направен с внимание към детайла, е нещо изключително." - тази мисъл на Ариго Чиприани от Harry's Bar е в основата на Leone, казва Антинори.

Една от емблемите на бара е Leone Martini – предварително разреден wet martini, сервиран директно от бутилка от фризера върху ръчно изработена дървена табла. Комбинацията от италиански джин, марсала и капка портокалов цвят завършва с маслина, пълнена с бадем. Класика, направена с характер и уважение към времето и продукта.

Световната карта на баровете днес

През 2025 г. в класацията влизат 50 бара от 29 града, включително за пръв път - от Тирана, Братислава и Гуанджоу. Списъкът показва все по-голямо географско разнообразие, но и стабилност - едва осем нови имена заменят отпадналите от миналата година.
Европа запазва лидерството си с 23 бара, следвана от Азия (12), Северна Америка (7), Южна Америка (6) и Австралазия (2)

Великобритания и САЩ продължават да имат по пет представители, а Италия - четири, включително Moebius Milano, който прави най-големия скок - от №38 до №7.

Сред обичайните заподозрени в топ 10 са:
Handshake Speakeasy (Мексико Сити) - №2 и "Най-добър бар в Северна Америка";
Sips (Барселона) - №3 и "Най-добър в Европа";
Paradiso (Барселона) - №4;
Tayer + Elementary (Лондон) - №5;
Connaught Bar (Лондон) - №6.

Топ 10 се допълва от Line (Атина), Jigger & Pony (Сингапур) и Tres Monos (Буенос Айрес) - отличен като "Най-добър бар в Южна Америка".


Събитието в Хонконг затвърди статута си на "Оскарите на коктейлния свят" - вечер, в която индустрията не просто се награждава, а празнува собствената си култура. Освен основния топ 50, бяха връчени и специални отличия:
  • Bar Mauro (Мексико Сити) - Campari One to Watch
  • Sip & Guzzle (Ню Йорк) - Best New Opening
  • Baba au Rum (Атина) - Rémy Martin Legend of the List
  • Backdoor Bodega (Пенанг) - Best Cocktail Menu
  • Lady Bee (Лима) - Michter's Art of Hospitality Award
  • The Cambridge Public House (Париж) - Ketel One Sustainable Bar Award


Sips, Barcelona

"The World's 50 Best Bars" е и ще повече от класация - това е глобален разговор за това накъде се движи културата на пиене.
От претенциозните молекулярни коктейли на миналото до вълната на честните, достъпни барове с човешко лице - тенденцията е ясна: гостоприемството излиза пред техниката.
След десетилетие, в което барът беше сцена на експеримента и спектакъла, светът сякаш отново търси истината в простите неща. Коктейлът вече не е проява на алхимия, а на етика - уважение към продукта, времето и госта. В това ново разбиране барманът не е артист над бара, а домакин от другата страна на плота.

Leone, със своята римска душа в сърцето на Азия, е точно това - напомняне, че добрият бар не е сцената, а хората зад нея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK