От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Bar Leone
На 8 октомври в Хонконг, под светлините на залива Виктория, се проведе 17-ото издание на The World's 50 Best Bars - най-престижната класация в света на коктейлите. За първи път в историята ѝ азиатски бар заема първото място - и това е Bar Leone на Лоренцо Антинори, който само година след откриването си през 2023 г. вече бе спряган за шампион.
Италианската душа на Хонконг
Leone е повече от бар - той е омагьосано връщане към "бар пополари", кварталната култура на Рим, където напитките са прости, достъпни и пълни с характер. Менюто отдава почит на класическите италиански коктейли и на безкомпромисно вкусната храна, която ги съпровожда - включително легендарния сандвич с мортадела, който вече има статут на местна икона.
Интериорът на Bar Leone носи духа на Рим от 80-те: ретро футболни фланелки, снимки на италиански икони, дърво и месинг, саундтрак от Italo disco. Барманите са в бели сака и чино панталони - изтънчени, но непринудени. Всичко това създава усещането за лек хумор и топлота - не стерилна луксозност, а място, в което искаш да се върнеш.
Bar Leone
За Антинори - бивш бармен на Savoy, Dandelyan, Charles H и Argo - Leone е антипод на прекалената барова "алхимия": бар, който не се взема твърде насериозно, но знае точно какво прави.
"Време е за простота, за човешка енергия и искреност в напитките," казва Антинори, който успя да превърне Leone в символ на новото течение - не технична, а емоционалнa миксология.
Лоренцо Антинори
| "Симплицитетът, когато е направен с внимание към детайла, е нещо изключително." - тази мисъл на Ариго Чиприани от Harry's Bar е в основата на Leone, казва Антинори. |
Една от емблемите на бара е Leone Martini – предварително разреден wet martini, сервиран директно от бутилка от фризера върху ръчно изработена дървена табла. Комбинацията от италиански джин, марсала и капка портокалов цвят завършва с маслина, пълнена с бадем. Класика, направена с характер и уважение към времето и продукта.
Световната карта на баровете днес
През 2025 г. в класацията влизат 50 бара от 29 града, включително за пръв път - от Тирана, Братислава и Гуанджоу. Списъкът показва все по-голямо географско разнообразие, но и стабилност - едва осем нови имена заменят отпадналите от миналата година.
Европа запазва лидерството си с 23 бара, следвана от Азия (12), Северна Америка (7), Южна Америка (6) и Австралазия (2)
Великобритания и САЩ продължават да имат по пет представители, а Италия - четири, включително Moebius Milano, който прави най-големия скок - от №38 до №7.

Сред обичайните заподозрени в топ 10 са:
Handshake Speakeasy (Мексико Сити) - №2 и "Най-добър бар в Северна Америка";
Sips (Барселона) - №3 и "Най-добър в Европа";
Paradiso (Барселона) - №4;
Tayer + Elementary (Лондон) - №5;
Connaught Bar (Лондон) - №6.
Топ 10 се допълва от Line (Атина), Jigger & Pony (Сингапур) и Tres Monos (Буенос Айрес) - отличен като "Най-добър бар в Южна Америка".
Събитието в Хонконг затвърди статута си на "Оскарите на коктейлния свят" - вечер, в която индустрията не просто се награждава, а празнува собствената си култура. Освен основния топ 50, бяха връчени и специални отличия:
- Bar Mauro (Мексико Сити) - Campari One to Watch
- Sip & Guzzle (Ню Йорк) - Best New Opening
- Baba au Rum (Атина) - Rémy Martin Legend of the List
- Backdoor Bodega (Пенанг) - Best Cocktail Menu
- Lady Bee (Лима) - Michter's Art of Hospitality Award
- The Cambridge Public House (Париж) - Ketel One Sustainable Bar Award
Sips, Barcelona"The World's 50 Best Bars" е и ще повече от класация - това е глобален разговор за това накъде се движи културата на пиене.
От претенциозните молекулярни коктейли на миналото до вълната на честните, достъпни барове с човешко лице - тенденцията е ясна: гостоприемството излиза пред техниката.
След десетилетие, в което барът беше сцена на експеримента и спектакъла, светът сякаш отново търси истината в простите неща. Коктейлът вече не е проява на алхимия, а на етика - уважение към продукта, времето и госта. В това ново разбиране барманът не е артист над бара, а домакин от другата страна на плота.
Leone, със своята римска душа в сърцето на Азия, е точно това - напомняне, че добрият бар не е сцената, а хората зад нея.
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Финалът на BAR MASTERS 2025 превърна столицата в сцена на бар културата
Най-добрите барове в света за 2024: как се развиха нещата тази година
Докато чакаме топ 50: Топ баровете от 51 до 100 за 2024 година
Ексклузивно и отблизо с Краля на негронито
Мауро Махджуб, които е направил милиони чаши от легендарния коктейл, бе в София и даде интервю специално за "Бакхус"
Най-добрият бар в света за 2023 г. е...
Според класацията The world’s 50 best bars за 2023 г. първото място е за Sips
Himkok в София: когато №43 в света ти прави коктейли
Миксолозите Аманда и Пиерсандро от норвежкия бар, част от списъка World's 50 Best, "превзеха" 5L за една специална вечер
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe