ОТ БРОЯ: Достолепен, но достъпен
Бакхустници на по чаша вино с щъркели в Елзас
3 причини на България да й пука за ProWein
В атмосферата на ProWein
Датско уиски на щанда на Mosgaard
Дори и тук, на сайта на Бакхус - най-старата медия в модерната ни история, посветена на гурме културата - подозирам, че за много от читателите ни името ProWein не говори нищо. Фактът е, че продължава да вирее разбирането, че "нашето вино си е най-хубаво, остави ги тия французи", и това е основна пречка пред проумяването на една семпла истина: вековните традиции се отразяват на бутилката, която отворихте снощи за вечеря (помните ли онзи монолог на Мерил Стрийп в "Дяволът носи Прада" заради 2 синьо-зелени колана?).
Накратко: ProWein е най-голямото изложение за вино в света, провежда се в Дюселдорф всяка пролет, като изби, търговци и вносители от десетки държави го посещават. Медии - също.
Предлагам ви един мисловен експеримент: ако през май 2022 в Германия отидат трима български собственици на винени барове (между другото, няколко наши производители също присъстваха, така че на теория в момента по цял свят може да се пие Bratanov и Rossidi, например) и харесат 10-ина изби, от които 4 са канадски, колкото време мислите, че ще отнеме, преди канадското вино да стане хит тук?
В атмосферата на ProWein
В атмосферата на ProWein
И после - ако, например, сортът видал, който там се ползва за айсвайн, има две силни лета по винените барове в центъра на София, Пловдив и Варна, дали на третата година няма да се появят насаждения или дори бутилки с него, дело на по-смели бутикови български производители като "Царев брод" или "Хараламбиеви", да кажем?
Бъдете готови да чувате за нови региони и държави, защото климатичните промени водят до катаклизми в добре познатите стари - Бордо е твърде топъл, Бургундия през последните 2 реколти има много по-малко добив заради замръзвания и суша (парадоксално), затова скоро ще се питаме "Ако тях ги няма, какво ще пием?". Ето няколко идеи, представени през призмата на личната ми среща с хората, които ги олицетворяват.
| Канада и новите й винени региони: Рейчъл и Греъм |
Канадските щандове
Рейчъл от Lightfoot & WolfvilleЗа трите ми дни в халето в Дюселдорф най-трайно впечатление оставиха вината от Канада. В немалка степен - и заради скромните очаквания. Да, айсвайн правят по-добре от всеки друг, но червено? Както щеше да се окаже, да.
От 20-те щанда с канадски производители се спрях на този на Lightfoot & Wolfville без конкретна причина, просто инстинкт. 45 минути по-късно все още бях там, пленена от разговора с Рейчъл. Тя е една от 5 сестри, основателите на избата са нейните родители, първата част на името идва от фамилията им, а втората - от населеното място.
Ако погледнете картата, Нова Скотия е на североизточния бряг на Канада и там до неотдавна вино не е имало. Климатичните промени обаче си казват думата. Отлично пенливо по традиционен метод, по-евтино от Шампан, естестествено, бял бленд от местна апелация, отлично розе и червено от унгарския сорт кекфранкош. Последното, което човек би очаквал.
Вината на Lightfoot & Wolfville
Продължавайки разходката из канадските щандове, се спрях пред Греъм - търговец на Phantom Creek. Намират се в Британска Колумбия, в която провинция е и Ванкувър, а те са на около 250 км от него. Пред мен Греъм нареди бутилки, които вече видно изискват топлина и слънце - сира и Бордо бленд. Не е тайна, че предпочитам сира пред каберне совиньон, та бях предубедена, а и, честно казано, се надявах на нещо по-интересно откъм сортове. Но в случая тяхното каберне беше толкова мощно, концентрирано и комплексно, че се оказа личният ми фаворит. И изведнъж той спомена име, което не очаквах. Оливие Умбрещ (или Хумбрехт, ако предпочитате) - наследникът на избата с над 3 века история Zind-Humbrecht в Елзас (заради което и спорът за произношението - регионът е бил ту част от Германия, ту от Франция) е консултант на Phantom Creek. Наричам го легенда и спирам с хвалбите.
Phantom Creek и тяхната запомняща се интерпретация на Бордо бленд
"Хубаво" - чувам ви да възкликвате - "ама като не можем да ги намерим тези вина в България, какво ни интересува?"
Така е. Много от тях ги няма, но това е така, защото масовият български пазар не ги търси и не ги знае. И Нова Зеландия е далеч, нали? В заключение на тази канадска глава от разказа моят съвет, ако позволите, е този: питайте за канадско вино всичките винени магазини, които посещавате. Те вероятно няма да имат. Но ще видят, че се търси, току-виж внесли при голяма критична маса. А когато пътувате по широкия свят, търсете го, опознавайте го и го купувайте.
| Не е лошо да е празно: Теона от Грузия и Мартина от Австрия |
Първото издание на ProWein след 2 години на ковид-пауза беше значително по-празно. Нямаше ги големите тълпи. Темата я разнищваме с Теона, която ме посреща иззад щанда на грузинското Chateau Mukhrani. "Празничко е тук тази година без посетителите от Китай и Русия. Едните ги няма заради ограничения за пътуване покрай вируса, а другите - заради войната. Но всъщност не е лошо така: успявам да обърна повече внимание на всеки, който дойде на щанда, ето сега с вас си говорим 20 минути, а иначе просто наливаш в чашите, без да имаш шанс и дума да си кажеш. Може и да се окаже по-добре така за бизнеса." Тео, както младата дама ми казва да я наричам, смята, че връзките, които прави с отсрещната страна, са по-малко, но по-смислени.
Теона от Chateau Mukhrani

Що се отнася до вината на избата Mukhrani, беше смесица между всемогъщия Бордо бленд и местни сортове грозде - което в случая на Грузия е важно, защото те не само са смятани за люлката на винопроизводството, но имат и много отличителен стил заради оранжевите си вина. Та би било чудесно, ако по-непознатите сортове получат по-широка трибуна по света.
Сходни на Теона размисли споделихме с Мартина от австрийската изба Kurt Angerer, с която вместо да поговорим за 10-ина минути, в които да разкаже накратко за избата и да налее 4-5 вина за дегустация, прекарахме над час. В края на който тя спомена, че никога не е успявала да хареса германски ризлинг. Шок сигурно се е изписал на лицето ми. Окопитвайки се, предположих кой регион евентуално би й харесал, заведох я до щанда на продаващия се и в България Kaufmann (избата е в Райнгау, където имат една идея по-обли, не толкова минерални като Райнхесен, и с по-малко остатъчна захарност от Мозел), и от първия път се оказа, че я "уцелих".
Ризлингът от Райнгау, който Мартина хареса - производителят се внася и в България
Изба Kurt Angerer от Австрия, където срещнах Мартина
Това ме накара да се замисля: търговец зад голям щанд никога в "нормални" години, т.е. преди ковид, не би имал време да се разходи за 30 минути до друга зала и да дегустира - всички сили на целия екип са впрегнати да обслужват своя собствен щанд.
По-малко посетители означава по-дълбоки връзки изба-вносител, но и изба-друга изба. И това го виждаме и в България - пазарът се насочва към по-малкото, по-бутиковото, по-директното общуване между създателя на продукт и потребителя му.
| Виното може и да е цар, но не е бог: Алекс и Щефан |
Веднъж пък и българите да сме преди другите!
Истината, която на Балканите знаем, но някак убягва на световната сцена, е, че напитките не спират с виното. Това го казвам в контекста на винените листи в ресторантите и факта, че обикновено именно върху тях е фокусът. Е, вярно е, че у нас пък обикновено се набляга на ракията, така че балансът липсва и тук.
Брандингът е навсякъде, няма нищо "свято", дори и кецовете
Но както зададохме тон и ние в "Бакхус" с официалната промяна на името на категорията от "Винен лист" на "Винен лист и напитки" в рамките на наградите "Ресторант на годината", така и ProWein също, завръщайки се с изданието през 2022 г., направиха зала "Same but different". Това бе залата-новост в рамките на изложението и представляваше затъмнено до почти романтична степен пространство за всичко извън виното: джин, уиски, занаятчийски вермути, битери, ром и каквото друго се сетите, подходящо за миксология.
Освен че безспорно беше най-привлекателната от визуална гледна точка зала, беше и най-смелата. Тук пробвах всичко от дестилат от кленов сироп (повече от отличен), до уиски от Дания, както и далеч по-класически неща като ципуро и коняк, но майсторски направени.
Датско уиски на щанда на Mosgaard
Distillerie du St. Laurent от Канада с тяхното кленово уиски - което изобщо не е уиски
Малко известен коняк, открит в дълбините на ProWein и новата зала Same but different
Тук занаятчийски производители на крафт вермут, например, "играеха" редом до големи свеотвни марки за джин. Тук с нескрита радост срещнах и двама мои познати: Щефан и Алекс от The Bitter Turth, които идваха в България през 2019 г. по покана на 5L Speakeasy Bar по повод втория рожден ден на заведението. С вас тогава правих интеревю (с обратно инженерство те са възродили т.нар. Boker's / Bogart Bitter, струва си да видите в интернет), напомням им, и се заговаряме. За "дребния", т.е. крафт подход, позволяващ по-високо ниво на коктейлите, към които е насочен техният конкретен бизнес, а оттам може да се направи извод и към други сфери.
Александър Хаук (вляво) и Щефан Берг от The Bitter Truth
Че все повече ресторанти предлагат коктейли освен виното като съчетание с храна е факт. И е страхотно, че няма нужда да ходим по такива със звезди Michelin, за да го видим: у нас места като "Космос" (които на последното издание на "Ресторант на годината" освен голямата награда взеха именно и тази за винена листа и напитки), Ahora, Valere, Айлякрия, Aubergine и още много други, гледат в тази насока.
ОТ БРОЯ: Достолепен, но достъпен
Бакхустници на по чаша вино с щъркели в Елзас
ОТ БРОЯ: Как се става №1 - поглед отвътре
Пътят на Bratanov през годините и как той доведе до челното място на DiVino Top 50 за 2022 г.
Apollowine: вино на 2 етажа
Новото място в София, където ще откриете пищен избор от винени бутилки и предложения на чаша
Североизточна България в 100 вина - част I
Защо маврудът вече няма право да е просто мавруд
Slow Wine Fair 2022: вино отвъд стоката
Няколко впечатления и наблюдения от първото издание на новото годишно събитие
Тенденциите във виното за 2022
Някои от основните релси, по които ще се движи винената индустрия през 2022 г. - в България и по света
DiVino.Taste 2021: рестартът на българското вино
Десетото издание на най-големия тематичен форум у нас с ясен завой към модерна стилистика, интересни сортове и доза смелост
Wines of Bulgaria: Мисията (не)възможна?
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.