Тримата хедонисти Милен, Милен и Илиан
От ценните случаи, в които приятелството води до вкусни резултати с награди от световна величина
"КА&ТА българското вино" 2022 с награда Gourmand
Цвета Тановска на наградите Gourmand World Cookbook Awards
Двуезичният каталог "КА&ТА българското вино" 2022 получи международната награда Gourmand World Cookbook Awards за 2023 година в категорията винен гид. Престижното отличие се връчва за книги, телевизонни предавания, сайтове в областта на културата на хранене, вино и винен туризъм. Зад изданието, което има десетгодишна история, стоят познатите имена в сферата Катя Йончева и Цвета Тановска.
Това е първият каталог, посветено изцяло и единствено на темата българско вино, получил отличието, и включва почти всички български етикети на пазара, дегустирани и описани, както и подробна информация за избите и възможностите за такъв туризъм в България.
| Наградите Gourmand World Cookbook Awards |
Победителите в различните категории са излъчени след селекция от над 100 000 печатни и дигитални публикации от 230 страни. Всяка категория има своите строги критерии на подбор, но водещият принцип е значимостта на всяка една от публикациите от международна гледна точка.
Награденият каталог включва в себе си оценените с 5 звезди български вина за 2022 г., индекс на избите по азбучен ред и тяхното популярно наименование. В гида може да бъдат открити 10-те най-посещавани винени дестинации в Европа и да се видят любопитни четива - 10-те най-популярни винени запушалки, десет малко известни факта за хората с титла Master Sommelier и др.

През 2021 г. не една, а две награди Gourmand бяха връчени на церемонията в Париж на българския фотограф Илиан Илиев, а екипът на "Бакхус" присъстваше на церемонията. Илиан е автор и на една от последните корици на списанието.
Междувременно, новият 11-и каталог "КА&ТА българското вино" 2023 вече е на пазара в специализирани магазини за вино в страната и онлайн. Предговорът е написан от американеца Джеф Йенсен, един от Wine Guys, винен колумнист за Robb Report, Wine Enthusiast, Forbеs и международен съдия за Concours Mondial de Bruxelles от години.
За българските вина той споделя:
"Винаги, когато хората ми казват "Аз пия само вино от Стария свят", аз ги питам дали някога се опитвали българско вино? Техният отговор обикновено е "не" и аз учтиво обяснявам, че вино се прави в Тракия (днешна България) през последните 6000 години. От археологически доказателства знаем, че виното се е произвеждало в древна Тракия. [...] Веднъж споделиха с мен, че хубавият мавруд трябва да е толкова гъст, че да се носи в носна кърпа, и макар да смятам, че някога това може да е било вярно, опитът ми показва, че българското вино днес има много повече елегантност и финес. Мавруд винаги е бил предпочитаното българско вино за много американски потребители, но аз се радвам да видя как рубин, гъмза и много други местни сортове си проправят път към американските брегове. Много ми е интересно да наблюдавам как винопроизводители смесват български сортове с така наречените френски и европейски сортове като мерло и каберне совиньон. Въпреки че съм склонен да бъда пурист и привърженик на работата с местни сортове, тези купажи създават много интересни вина и са по-познати на международните потребители."
Тримата хедонисти Милен, Милен и Илиан
От ценните случаи, в които приятелството води до вкусни резултати с награди от световна величина
Българската книга The Food Hedonists е номинирана за Gourmand Awards
Нейни автори са кулинарният фотограф Илиан Илиев и шеф-готвачите Милен Златев и Милен Панев
Започва месецът на мавруда с Urban Wine Fest този уикенд
17 български сорта ще демонстрират богатството на страната ни по време на четвъртото издание на Международния ден на мавруда
ОТ БРОЯ: Какво пием това лято
Винените журналисти на Бакхус със своите лични мнения и препоръки
Североизточна България в 100 вина - част III
От Царевец до Ялово: дегустация на изби край Велико Търново
Североизточна България в 100 вина - част II
За винените събития извън София и новите хора, които ги посещават
Североизточна България в 100 вина - част I
Защо маврудът вече няма право да е просто мавруд
Тенденциите във виното за 2022
Някои от основните релси, по които ще се движи винената индустрия през 2022 г. - в България и по света
ОТ БРОЯ: А-на-нас ни се иска...
Среща с българската следа на Gourmand World Cookbook Awards в Париж
DiVino.Taste 2021: рестартът на българското вино
Десетото издание на най-големия тематичен форум у нас с ясен завой към модерна стилистика, интересни сортове и доза смелост
Димитровден става и Ден на мавруда
Пътеводители в света на българското вино
Изгубени във възможностите за избор. Не е пресилено да кажем, че любителите на вино в България понякога се чувстват точно така – пазарът вече предлага голямо разнообразие от бутилки, а последните години превърнаха винения туризъм от чужда екзотика в бизнес за много изби. Ако преди години цената май се очертаваше като основната граница между посредственото, поносимото и хубавото вино на българските производители, сега тя е просто един от ориентирите какво да очакваме от бутилката. При толкова голям избор от места за пътувания и от различни вина логична е и появата на ориентири – две книги са си поставили тази цел, едната от които е стегнат каталог на изби и напитки, а другата е пътеводител на винения турист.
Винен туризъм с гастро душа
Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.