 Започва месецът на мавруда с Urban Wine Fest този уикенд
		
		17 български сорта ще демонстрират богатството на страната ни по време на четвъртото издание на Международния ден на мавруда
	
	
		
			Започва месецът на мавруда с Urban Wine Fest този уикенд
		
		17 български сорта ще демонстрират богатството на страната ни по време на четвъртото издание на Международния ден на мавруда
		
	
	
Североизточна България в 100 вина - част I
 Гледката от лозята на Salla Estate
Гледката от лозята на Salla Estate
	
		Четете тук ЧАСТ II.
"Всичко хубаво, но какъв мавруд в Североизточна България?", питам Ивайло Катерски, председател на Българска асоциация на винените професионалисти, докато разглеждам програмата за групата ни, на която той е гид в следващите има-няма 72 часа. Въпросът не е без резон: поводът за организираното посещение е предстоящият Международен ден на мавруда, който вече трета година се отбелязва на 26 октомври (също така Димитровден).
Отговорът на Ивайло обаче е също така точен: когато избирали как да кръстят празника, от асоциацията се обединили около това грозде като може би най-разпознаваемото автохтонно на ширините ни - но всъщност 26 октомври е празник на всички български сортове. А избите, описани в програмата в ръцете ми, разработват именно това: от димят до мискет, от гергана до гъмза (тук правя уточнение, че сортовете изписваме с малки букви, че дори и гергана).
С две думи програмата изглеждаше така, а по груби сметки сме опитали за трите дни около 100 вина.
14.10., Шумен и регионът:
 - посещение във ВИ Царев брод
 - посещение във ВИ Salla Estate
15.10., Варна и регионът:
 - дегустация във винен бар Wineground
 - посещение във ВИ Варна
 - вечер с Urban Wine Fest
16.10., Велико Търново и регионът:
 - среща с изби и обяд в Дегустационен център Велико Търново
 - посещение на ВИ Ялово
Веднага две неща правят впечатление: да, понякога (рядко!) работните дни изглеждат така, но това са над 1000 км за три дни и програмата е натоварена.
Част I от разказа е посветена на Шумен и региона.
| Гергана и конете | 
Гергана за мнозина е сорт краставици, но за нашата група винени журналисти и пътешественици тя е грозде. И то не какво да е: кръстоска между димят и мускат отонел, създаден през 1972 г., този сорт е бил пред забвение, но тук идва ролята на енолога на ВИ "Царев брод" Николай Кръстев. Екипът им я възражда и вече има няколко реколти от нея, като избата е единствената в България, която работи с нея.
С нейна пенлива версия, направено по класическия метод - този на Шампан, ни посрещат сред лозята на "Царев брод", сред които са и най-старите насаждения със совиньон блан у нас в модерната ни история (т.е., след Десети) - на над 20 години.

Герой на дегустацията обаче като че ли се оказва друг малко познат извън професионалните среди сорт: евмолпия (кръстоска от мавруд и мерло). От него избата правят червено и нещо, което нека наречем розе, но с уточнението, че не се вписва в типичните рамки за стила. Сортът е гъвкав, от него те правят елегантно, сочно вино.
 Така посрещат в Царев брод
Така посрещат в Царев брод
Ако ви се удаде възможност, винаги при посещение на изби приемайте поканата да пробвате вино, което още не е готово. Първо, разширявате знанията си и обогатявате палитрата от вкусове, с които небцето ви борави. Второ, припомняте си простичката истина, че
виното не е краен продукт, а процес -
зависи от климата, от знанията и желанията на хората, които работят по него, от времето и от случайността. Всяка бутилка е изражение на тази лесно чуплива верига - от това на най-долния рафт в супермаркета до най-скъпите апелации.
Великолепен обяд, дело на сладкодумния шеф Стефан Стефанов от MasterChef, в който пробваме съчетания между вината и храна, и сме на път към с. Блъсково, където наш втори домакин за деня са Salla Estate и техният енолог Анелия Христакиева. Избата е кръстена на старото име на селото, а значението му паснало - чисто, хубаво, добро. Някак като продължение на това са конете: благородните животни са навсякъде от бутилките до стената в дегустационната зала, а за наша искрена радост - и в конюшните, където ги гледат с любов и ги срещнахме отблизо.
 Част от вината на Salla Estate
Част от вината на Salla Estate
  Част от вината на Sallla Estate
Част от вината на Sallla Estate
 
Само на 60 км сме от морето, но климатът е много различен - континентален, което значи по-големи амплитуди между деня и нощта, а в чашата това се превежда като свежи вина с добра структура. Впечатление правят шардонето без дъб, врачанският мискет и необичайното, но за мен успешно съчетание между каберне фран и пино ноар. Ако идвате насам, "качете" се до лозята. Те са на 2-3 км са от избата, а надморската височина води до великолепна гледка, която снимка не я улавя.
Четете тук ЧАСТ II.

 Започва месецът на мавруда с Urban Wine Fest този уикенд
		
		17 български сорта ще демонстрират богатството на страната ни по време на четвъртото издание на Международния ден на мавруда
	
	
		
			Започва месецът на мавруда с Urban Wine Fest този уикенд
		
		17 български сорта ще демонстрират богатството на страната ни по време на четвъртото издание на Международния ден на мавруда
		
	
	
 "КА&ТА българското вино" 2022 с награда Gourmand
		
		Десетото издание на годишния каталог получи едно от най-високите признания в сферата на англоезичната кулинарна литература
	
	
		
			"КА&ТА българското вино" 2022 с награда Gourmand
		
		Десетото издание на годишния каталог получи едно от най-високите признания в сферата на англоезичната кулинарна литература
		
	
	
 Дунавската равнина с първа винена карта
		
		Начинанието ще популяризира региона, 17 изби обединиха усилия, а Министерството на туризма обеща подкрепа
	
	
		
			Дунавската равнина с първа винена карта
		
		Начинанието ще популяризира региона, 17 изби обединиха усилия, а Министерството на туризма обеща подкрепа
		
	
	
 ОТ БРОЯ: Новият дом на виното в Лозенец
		
		Седмият магазин на CASAVINO в София е на бул. Черни връх - още по-лесен достъп до добрите бутилки
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Новият дом на виното в Лозенец
		
		Седмият магазин на CASAVINO в София е на бул. Черни връх - още по-лесен достъп до добрите бутилки
		
	
	
 Новото на пазара Odd Wine: вино, което можеш да чуеш
		
		Винарска изба "Одесос" и рок бандата Odd Crew обединиха сили в общ проект
	
	
		
			Новото на пазара Odd Wine: вино, което можеш да чуеш
		
		Винарска изба "Одесос" и рок бандата Odd Crew обединиха сили в общ проект
		
	
	
 Това ли ще е най-големият DiVino.Taste?
		
		Ето какво ще се случи по време на 11-ото издание на винения форум
	
	
		
			Това ли ще е най-големият DiVino.Taste?
		
		Ето какво ще се случи по време на 11-ото издание на винения форум
		
	
	
 Североизточна България в 100 вина - част III
		
		От Царевец до Ялово: дегустация на изби край Велико Търново
	
	
		
			Североизточна България в 100 вина - част III
		
		От Царевец до Ялово: дегустация на изби край Велико Търново
		
	
	
 Североизточна България в 100 вина - част II
		
		За винените събития извън София и новите хора, които ги посещават
	
	
		
			Североизточна България в 100 вина - част II
		
		За винените събития извън София и новите хора, които ги посещават
		
	
	
 Студентски живот: 100 чаши вино на семестър
		
		Има ли излишък от винопроизводители в България
	
	
		
			Студентски живот: 100 чаши вино на семестър
		
		Има ли излишък от винопроизводители в България
		
	
	
 3 причини на България да й пука за ProWein
		
		Внушително, но и пусто: най-голямото изложение за вино в света се завърна след 2 години отлагане
	
	
		
			3 причини на България да й пука за ProWein
		
		Внушително, но и пусто: най-голямото изложение за вино в света се завърна след 2 години отлагане
		
	
	
 Тенденциите във виното за 2022
		
		Някои от основните релси, по които ще се движи винената индустрия през 2022 г. - в България и по света
	
	
		
			Тенденциите във виното за 2022
		
		Някои от основните релси, по които ще се движи винената индустрия през 2022 г. - в България и по света
		
	
	
 DiVino.Taste 2021: рестартът на българското вино
		
		Десетото издание на най-големия тематичен форум у нас с ясен завой към модерна стилистика, интересни сортове и доза смелост
	
	
		
			DiVino.Taste 2021: рестартът на българското вино
		
		Десетото издание на най-големия тематичен форум у нас с ясен завой към модерна стилистика, интересни сортове и доза смелост
		
	
	
 Bottled Opinions: виното и хората с мнение
	
	
		
			Bottled Opinions: виното и хората с мнение
		
		
		
	
	
 Винар по призвание
	
	
		
			Винар по призвание
		
		
		
	
	
 Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
		
			Винен туризъм с гастро душа
		
		Храната заема все по-важна роля за изживяването на гостите в избите. Някои български винарни също имат с какво да впечатлят
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	