Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Острието на промяната
Всичко започва съвсем обикновено - с един имейл, който шеф Пенов получава през месец май. Той съдържа покана за участие в гласуването за The Best Chef 2025, най-престижните кулинарни награди в света. "Процесът е анонимен - всеки поканен шеф попълва формуляр и оценява колеги от целия свят, обяснява Пенов. Приех, разбира се, и изпратих формуляра обратно. След време получих покана за гала вечерята в Милано и си казах - добре, поканили са ме като гост, защото съм гласувал."
По време на церемонията обаче се оказва друго. Сред 783 готвачи от 69 държави, отличени в новата рейтингова система с така наречените ножове (Knives Recognition), шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" не само е номиниран - той е поканен да се качи на сцената, за да получи един нож, или категорията Excellent, отличаваща готвачи, достигнали над 20% от максималния брой точки.
"Нямах представа, че съм номиниран, камо ли че ще получа награда. В най-смелите си мечти не съм очаквал, че ще ми се случи. Когато чух името си, честно казано, първо си помислих, че има грешка", разказва той и допълва: "Именно затова за мен това признание има още по-голяма стойност - защото е неочаквано и неподготвено. То идва отвън и казва - виждаме те." Но Пенов не говори за наградата в първо лице, единствено число. За него успехът е колективен, защото България за първи път се спомена от сцената на авторитетния конкурс. "Гледам на това не като индивидуална награда, а като голяма стъпка за българската гастрономия. Вече се виждаме на световната карта. Не само като страна с добри продукти, а като хора с идеи, които могат да говорят на световен език."
Да променяш света чрез храната
Създадени през 2017 г. в Амстердам, The Best Chef Awards e класация, но същевременно и международна платформа, която обединява визионери от цял свят - хора, които не само готвят добре, но и променят разбирането за храна, култура и устойчивост. Критериите за оценяване не са свързани само с вкус или техника. Сред тях са креативност, оригиналност, визия, принос към културата и общността, устойчивост, човечност и етика. "Това не е състезание в класическия смисъл," обяснява Пенов. "The Best Chef е общност, която свързва хора, движещи гастрономията напред. Не става дума просто за чинии и техники, а за умовете, които стоят зад тях." Според него най-впечатляващото и ценното в тази платформа, че оценката не е по брой Мишлен звезди или по това колко маси се пълнят, а по начина, по който се мисли за храната и за света. "Тяхната мисия е да направят гастрономията по-достъпна, по-малко елитарна и по-човешка", допълва той.
Именно тази философия го движи в работата му в "Космос". "И ние тук се опитваме да говорим на хората през храната, не просто да готвим. Да създаваме смисъл, преживяване, връзка. В крайна сметка храната е най-директният начин да общуваш с човека отсреща."
"Израстването идва първо като човек."
Освен признание, наградата е и своеобразен поглед назад - към началото на "Космос". "Най-голямата разлика между мен от първите години и днес е, че съм израснал като личност. Всичко друго идва след това. Когато се развиваш като човек - разбираш повече, виждаш повече, готвиш различно", споделя Пенов, който вече знае, че да получиш подобно признание е чест, но и ангажимент. "Оттук нататък хората гледат към теб като към представител на една кухня, една страна. Това е и гордост, и отговорност."
И е повече от новина. Присъствието на български шеф сред отличените в Милано е знак за промяна. "Светът започва да обръща внимание и на по-малките сцени. А ние вече имаме какво да покажем - хора, които мислят, творят, експериментират и вярват в продуктите си. Този нож е просто символ, но зад него стои цяла история."
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.