На по чаша

ОТ БРОЯ: Орбелия - свежият полъх от горещия юг

Ани Коджаиванова, снимки: Драгомир Ушев 14 февруари 2022, 09:07

Долината на Струма е безспорно един от най-заредените с потенциал винени региони на България. Тук е горещо и сухо. За уникалните местни червени сортове широка мелнишка лоза, мелник 55 и разновидностите им това е добре дошло, но и топлолюбивите френски сортове като мерло, сира, каберне фран и каберне совиньон тук се чувстват изключително комфортно. Както може да се очаква, типични за този топъл юг са качествените, концентрирани, мощни, екстрактни и най-често отлежавали в дъб червени вина, докато белите са ароматни, пищни и по-плътни.

Изба "Орбелия" до петричкото село Коларово обаче е малко по-различна. Разбира се, тя има своите типично мелнишки, наситени и впечатляващи резерви. Но в общия случай червените ѝ вина са по-леки, плодови и елегантни, без или със по-пестелива употреба на дъб. Белите пък са свежи, пивки, ароматни, летни и чаровни, но и с характер. Ако трябва да ги определим с две думи - това са модерни вина. Те допадат на потребители, които имат уклон към не толкова ангажиращи (в добрия смисъл) бутилки, чиито отличителни сортови и тероарни характеристики изпъкват, а не са скрити зад дървесината и други технологични намеси.

Ако трябва да сме честни, на българския пазар тези вина не са чак толкова много и "Орбелия" определено се отличава.

От колбасите към виното

Избата се помещава в красива каменна постройка в типичен за региона стил в подножието на планината Беласица (смята се, че Орбелия е нейното древно тракийско име). Създадена е през 2013 г. от семейство Чорбаджийски, собственици и на фабриката за производство на колбаси "Меско" - Петрич.
"Ние сме местна фамилия, а виноправенето е част от традициите на региона, включително и на нашето семейство. Затова и избрахме да надградим бизнеса си именно с изба", казва Николай Чорбаджийски, който я управлява.

Винарната притежава 200 дка собствени лозя, от които около 120 дка са в плододаване. Фокусът е върху местните сортове. Сред тях са стари лозя с широка мелнишка лоза (на около 45 години) и вариациите на сорта: мелник 55, мелник 82, мелник 1300, насаждения със сандански мискет - стари наследствени, а също и нови, както и малко тамянка. В добавка са и традиционно добре виреещите тук мерло, каберне совиньон, каберне фран, сира и шардоне.

Избата е бутикова - капацитетът е около 100 000 литра, който се надяват да достигнат, когато и останалата част от лозята влязат в плододаване. За момента произвеждат около 50 хил. бутилки годишно - малки партиди висококачествени вина.

Предизвикателствата на юга

В Долината на Струма климатичните промени вече оказват сериозен ефект върху винарството. В този доста сух и горещ край 40-градусовите температури през август не са необичайни. Това лято обаче подминава всички рекорди. "Първо беше хладно и с валежи и цъфтежите започнаха късно. След това удари жега, каквато аз не помня. За първи път температури от над 40 градуса се задържат за няколко седмици. На някои места ни пресъхнаха дори сондите за вода за поливане на лозята", споделя Николай Чорбаджийски.
Екстремностите носят непредсказуемост на лозето и сериозни трудности за агрономи и технолози.
"В един момент гроздето започна стремглаво да вдига захари. След това пък времето започна да се колебае и всичко се промени, даже сроковете на зреене се изместиха", обяснява мениджърът на избата. Така например мерлото и каберне совиньонът са обрани с около две седмици след обичайните срокове.
В последните години аномалиите са чести.

Николай Чорбаджийски

"Миналата година за нас беше що-годе нормална, но през 2018 и 2019 г. от юни до септември не падна капка дъжд", споделя Николай Чорбаджийски. Екипът на избата като цяло съсредоточава усилия в работата на лозята, за да ги подготви максимално за по-тежки условия, инвестират в поливни системи, планират и да започнат да гледат част от тях биологично, защото, както отбелязва Николай, "лозето е интелигентно растение и може да се адаптира дори към доста трудни условия".

Новият стил на "Орбелия"

Проблемът с климатичните крайности е, че те нарушават контрола върху зреенето на гроздето, който е много важен за технолозите. Особено когато целят да правят елегантни вина в горещ район като Долината на Струма, при това с минимална технологична намеса. "Предизвикателно е, разбира се, а тази година беше много трудна", казва Деси Хитова, която е консултант-енологът на избата и човекът, който внася голямата промяна в стила.
"Първите години собствениците на избата работят с други технолози, с които обаче така и не успяват да напаснат визиите си за стила на вината. Това беше период на лъкатушене в търсене на пътя ни", казва Николай Чорбаджийски. Нещата се променят, когато през 2016 г. избата се разделя със стария екип и започва да работи с Деси Хитова. Тя има натрупан опит както в чужбина - работила е в една от известните изби на Бароса вали в Южна Австралия, така и в голяма българска, където е имала възможност да експериментира със сортове и техники.

Не е нужно човек да общува с нея твърде дълго, за да разбере, че тя е отворена към света, със свободен дух и с модерно разбиране за виното. Приема да работи с избата на свободна практика, така че да има и време за други интересни проекти, в които има пръст (за тях - друг път) и бързо задава нова посока на развитие. През 2017 г. към екипа се присъединява и техноложката Надя Илиева. Двете се сработват добре и в резултат "Орбелия" има успешен дамски екип, а вината добиват нов облик - те са разпознаваеми.
"Търсим съвременна стилистика, но в същото време искаме да запазим традицията и работата с местните сортове. Целта е по-малко дъб и технология и повече работа с лозята", казва Деси Хитова.

Доброто вино е изпитото вино

Избата има стегнато портфолио в две основни серии. Серията "Орбелия" включва само местни сортове - бяло вино от сандански мискет, розе от широка мелнишка лоза и червено от мелник 55. Те са свежи, с изразено сортов характер, достъпни, но съвсем не прости. Казано на търговски език, те са в златната категория на вината с чудесно съотношение цена - качество.

Другата серия Via Aristotelis, кръстена на втория най-голям път на прелетните птици в България (който минава буквално над лозята на избата), е позиционирана в горния среден клас. Тя включва вина от международни сортове или купажи с тях.
Отделно са специалните резерви от мелник 55 и широка мелнишка лоза - в силно ограничени серии. От няколко години предлагат и Pet-Nat - закачливото пенливо вино, което внася разнообразие на пазара.

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ четете в зимния брой на списание "Баккус", което може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Chilli Hills Farm, Grape Central, Imperial Gastrohub, Wine and Co, La Cave du Moulin, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK