Новини

Това ли ще е най-големият DiVino.Taste?

Бакхус 03 ноември 2022, 10:14

Германците си имат ProWein, италианците - Vinitaly и Slow Wine, французите - Vinexpo. Ние имаме DiVino.Taste и този ноември ще се случи за 11 път.

Изложението ще се проведе от 11 до 13 ноември 2022, в зала 4 на Интер Експо Център София. Форумът на българското вино тази година се очертава като един от

най-силните, мащабни и интересни

в историята му. Под един покрив ще представят вината си 80 български винопроизводители, а това означава възможност да се дегустират над 500 различни вина от родната ни винарска продукция. На taste.divino.bg може да научите кои са изложителите.

DiVino.Taste се провежда за пръв път през 2011 година и за изминалото десетилетие ще се превърне в най-успешния и голям форум за популяризиране на българското винопроизводство. "Принос за успеха имат доста фактори, но вероятно най-важният се корени в едно неизменно правило - изложителите участват при равни и съвсем семпли условия, така че за тях говорят само и единствено вината им", споделят организаторите.

Присъстват вина от всички български региони, от най-интересните тероари у нас, в най-разнообразни стилове, внимателно направени от местни и международни сортове. Зад масите на изложителите застават самите винари и/или собственици.

DiVino.Taste е и удобна професионална платформа за директен контакт между разните участници в бранша: изби, ресторантьори, търговци, дистрибутори, крайни клиенти. А освен това, за българското винено общество събитието е и място за среща със световни винени експерти, а оживеният обмен на впечатления и мнения ражда нови идеи.

Майсторски класове

Предстоящото издание е първото след 2019, в което след две години прекъсване, е планирана богата и силна паралелна програма от майсторски класове - с български и чуждестранни лектори на високо ниво и по най-интересни и горещи теми от света на виното. За всеки от дните на уикенда - 12 ноември (събота) и 13 ноември (неделя) са планирани по четири майсторски класа в зала Мусала на Интер Експо Център София.

Програмата:
12 ноември, събота
10:00 - 12:00 Непознатият зехтин. Водещ: Костас Лирис, експерт и сертифициран дегустатор на зехтин
12:15 - 14:15 The Big Orange. Кехлибарената страна на Европа. Водещи: Яна Петкова и Ирина Софранова,
винени експерти
14:30 - 16:30 Ренесансът на грузинската лозаро-винарска култура. Водеща: Мака Тарашвили, винен експерт
16:45 - 18:45 Мавруд - многолик и разнообразен. Водещ: Инж. тех. Ламбрин Топузлиев, енолог

13 ноември, неделя
10:00 - 12:00 Кава и още - чудодейните испански мехурчета. Водещ: Агнеш Немет, винен експерт
12:15 - 14:15 Леки червени вина: светлото бъдеще на старите балкански сортове. Водещ: Димитър Димов,
енолог
14:30 - 16:30 Отлежали български вина - богатство, което да ценим. Водещ: Петър Илиев, енолог
16:45 - 18:45 Шампанско - всеки ден е празник. Водещ: Юлия Костадинова, винен експерт


Вино за вкъщи

Магазин Casavino отново ще дава възможност всеки посетител да се зареди на място с вината, които са събудили интереса му по време на дегустациите. За втора поредна година ще може да се ползва и специално създаденото мобилно приложение - DiVino.Taste, в което всички винарски изби, заедно с вината им и номера на щанда, са организирани както по региони и по азбучен ред в рамките на всеки регион, така и само по азбучен ред.

Приложението позволява да се водят бележки за всяка бутилка, да се дават оценки, да се отбелязват на момента любимите, които накрая са организирани в строен списък със запазени оценки и бележки. Това го прави изключително полезно за всеки с желание да тренира дегустационната си култура.

По време на изложението ще има и щедра гурме зона за деликатесни и специални продукти, винени аксесоари и, разбира се, вкусна храна и кафе.

- - - - -

Билети

Билети ще намерите в taste.divino.bg, Vintageclub.bg, Eventim.bg и Bilet,bg, както и на мястото на събитието.
На сайта на изложението taste.divino.bg може да видите кои са всички изложители на DiVino.Taste 2022 и вината, които представят. А на фейсбук страницата на DiVino всеки ден са представяни участващите винарни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK