
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате

Есента в Европа е сезон на реални вкусове: събиране на реколтата, местни продукти, пазари, улична храна и малки градове, които за няколко дни стават гастрономични сцени. Подбрахме седем събития, при които храната е повод за път и прозорец към културата на мястото - от трюфели и кестени до люти чушки, шамфъстък, херинга, вино и тикви с филмов сюжет.
Истрия, Хърватия - бял трюфел и тероар в движение
Кога: 6 септември - 9 ноември 2025
Къде: Мотовун, Ливаде, Бузет и долината на река Мирна
Истрия живее от края на лятото до зимата в режим "панаир на вкуса" - почти всеки уикенд е посветен на ключов продукт. Кулминацията е белият трюфел: ловци с обучени кучета търсят находките в горите край Мирна, а ресторантите подават класиките - прясна паста и яйца с бял трюфел.
Оставащи акценти тази година (през септември сме изпуснали и велотура с трюфел):
- 18-19 октомври - фестивал "Теран и трюфел" в Мотовун (съчетаване с червеното вино теран)
- 8-9 ноември - трюфелен уикенд в Бузет
- 4 октомври - 2 ноември - Zigante Truffle Days в Ливаде: дегустации, аукциони, демонстрации и влакче към горите
Да опитате: фужи с бял трюфел; терен & трюфел сет; продукти на база трюфел (олио, пастети, сладка).
Пиемонт, Италия - трюфели, кестени и нуга
Северът на Италия през есента е едно дълго пиршество. В Алба сезонът на белия трюфел започва още през октомври, а в Кунео, малко по на запад, градът ухае на печени кестени по време на Fiera Nazionale del Marrone (17-19 октомври). По улиците се въртят огромни железни тигани, а шефове демонстрират рецепти с трюфел, сирене Кастелманьо и вино Бароло.
Месец по-късно, в Кремона, е сладкият епилог - Festa del Torrone (9-дневен фестивал през ноември). Там повече от 150 майстори от Италия и света създават чудеса от нугат, мед и бадеми, а градът се превръща в театър на захар и аромат.
А ако продължите към Турин, в края на октомври започва Cioccolatò - един от най-старите шоколадови фестивали в Европа, който превръща централния площад "Сан Карло" в сцена от какао и стъкло.
Еспелет, Франция (Баския) - Празникът на пима д'Еспелет
Кога: 25-26 октомври 2025
Къде: село Еспелет
Къщите са "облечени" в гирлянди от червени чушки - реколтата суши 15 дни на слънце, после се дозасушава във фурна и се мели в прах. Пиперът с AOP от 2000 г. е мек към средно лют (около 4/10 по скалата Сковил) и често заменя черния пипер в баската кухня.
Програма: баски танци и мъжки хор в църквата "Сен Етиен", благославяне на чушките в неделя, парад на гилдиите, целодневни духови оркестри.
Улична храна: печено агнешко, октопод в червено вино, сандвич с баска шунка и Ossau-Iraty, гриловани гърди от патица - всичко с пима д'Еспелет.
Да опитате: вина Irouléguy, черешово сладко, горчица и шоколад с пипер
Лудвигсбург, Германия - Най-големият тиквен фестивал в света
Кога: от края на август - средата на ноември 2025
Къде: Blühendes Barock, дворцовите градини край Щутгарт
Тук тиквата е едновременно изкуство и храна: около половин милион екземпляра от 700 сорта и огромни скулптури по тематиката на киното - от Чаплин и Мерилин до "Междузвездни войни" и "Стар Трек".
Събития:
- 20-21 септември - регата с гигантски тикви по дворцовото езеро
- 13 октомври - европейско мерене на тежести; 15 октомври - германско
- 19 октомври - състезание по резба
- финал с Kürbisschlachtfest - разполовяване на гигантите за семена (понякога с резачки)
Да опитате: супа и пай от тиква, Flammkuchen, Maultaschen, тиквени вафли, тиквени "пържени картофи" и местна тиквена бира (дълбоко оранжева, по-малко сладка от очакваното).
Кремона, Италия - Festa del Torrone
Кога: 9-17 ноември 2025
Къде: центърът на Кремона, Ломбардия
Фестивалът на нугата превръща Кремона в сладкарски рай. Повече от 150 майстори представят своя torrone - комбинация от мед, захар и ядки, която тук е изкуство, а ние наричаме нуга. По улиците има демонстрации, шествия, концерти и съревнования за най-добър десерт.
Програма: дегустации, тематични маршрути "Сладка Италия", изложение на сладкари от Европа.
Улична храна: нугат, шоколадови трюфели, горещо какао, сладолед.
Да опитате: оригинален Torrone di Cremona IGP, сладко вино Moscato d'Asti.
Турин, Италия - Cioccolatò Torino
Кога: края на октомври - началото на ноември 2025
Къде: Piazza San Carlo, Турин
Столицата на шоколада празнува есента с фестивала Cioccolatò, който събира най-добрите майстори от Италия и света. Целият площад се превръща в ароматна сцена от какао, ганаш и пралини.
Програма: демонстрации, изложби, шоколадови скулптури, детски работилници и дегустации.
Улична храна: горещ шоколад bicerin, тарталети с какао, пълнени кроасани.
Да опитате: Gianduja - емблематичната комбинация от лешници и шоколад, и ликьора Bicerin di Torino.
Тирана, Албания - Tirana Street Food Festival
Кога: 31 октомври - 10 ноември 2025
Къде: площад "Скендербег"
В центъра на албанската столица се събират десетки улични готвачи, които представят местни и международни вкусове - от byrek и qofte до модерни фюжън ястия.
Програма: концерти, диджеи, готварски състезания, детски кът.
Улична храна: местни бургери, скара, дюнер, сладки от кадаиф и локум.
Да опитате: албанско вино от Шкодра, домашна ракия и кафе с кардамон.










