Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Днес мащабът е впечатляващ - 130 изложители представят над 1000 бранда алкохолни и безалкохолни напитки, барово оборудване, технологични и бизнес решения. В рамките на двата дни на шоуто се очакват повече от 20 000 посетители - професионалисти, бранд мениджъри и ентусиасти от целия свят.
И тази година екипът на Бакхус "предава" от мястото на събитието - благодарение на нашите партньори от 5L Speakeasy и в частност Петра Димитрова, която не само ни въвежда в атмосферата чрез своите сторита и разкази, но и успява да вземе интервю от победителя в международното състезание Metaxa Twelve Competition 2025
Създаден през 2019 г., този конкурс е международен сблъсък на бармани от цял свят, посветен на креативността, майсторството и гъвкавостта на METAXA 12 Stars - емблематичното гръцко питие, което съчетава духа на бренди и вино. Темата тази година бе Hot Cocktails - предизвикателство към участниците да пресъздадат топлината на гръцкото слънце в зимна чаша, използвайки минимум 30 мл METAXA 12 Stars и не повече от осем съставки. Оценяването включваше разказване на история (20%), рецепта и баланс на вкусовете (30%), визуална презентация (20%) и избор на потребителите (10%).
Герман Гочев: от дисквалификация до световна титла
Познат на бар сцената като Геро, той е едно от най-емблематичните имена в съвременната българска миксология. С над 13 години професионален опит, Гочев е собственик и двигател на Tasting Room във Варна и на фестивала за луксозни напитки Spirit Tastival.
Вчера той записа исторически успех, спечелвайки глобалните финали на Metaxa Twelve Competition в Атина - престижно състезание, което събира най-добрите бармани от цял свят. Първото му място идва само две години след като бе дисквалифициран на същата сцена, превръщайки победата му в пример за устойчивост, професионализъм и силен характер.

Геро, огромни поздравления за победата! Ти сложи край на 10-годишна пауза, в която България нямаше големи международни отличия след титлата на Васил Колев ( на световното първенство за бармани) през 2015 г. Какво означава за теб лично този успех - да върнеш България на върха на световната бар сцена след толкова дълга пауза?
Означава много, защото победата не е само лична. Успяваме продължително да доказваме, че бар сцената в България се развива. Не е спряла, не гледа назад - гледа напред, целеустремено, и иска да постига резултати. Радвам се, че успях да бъда част от този резултат.
Ще те върна две години назад, когато за първи път представи България на глобалните финали на Metaxa Twelve. Тогава беше дисквалифициран, дори създаде прецедент с решението си да се явиш с ready-to-drink коктейл. Каква беше мотивацията да се върнеш, особено предвид рядко срещаната тема за топли коктейли тази година?
Решението да се върна беше базирано на много неща, но основното беше, че резултатът преди две години не ми хареса. Исках да покажа кой къде е прав и къде е крив. Исках по-добри резултати - май успях.
Разкажи ни повече за концепцията зад коктейла Winter Rose, с който спечели тази година. Какво те вдъхнови и какво искаше да предадеш чрез него?
Winter Rose изпълнява задачата на състезанието за топъл коктейл. Концепцията е вдъхновена от три зими - както в кулинарията, когато готвачите избират дестинации. Моите са островите Крит, Самос и Тинос. Половината съставки са базирани на тези места, успявайки да обединя и три стилистики на коктейл: Blue Blazer, hot coffee cocktail и греян сайдер. Изпълнението беше ефектно - накарах противопожарните служби на залата да изтръпнат, но техниката впечатли журито, тъй като никой друг не се осмели да я използва. Важното е, че всичко мина перфектно - и това ми донесе победата.
(бел.авт. Blue Blazer е техника, при която се възпламенява алкохолното съдържание на коктейла, като едновременно се пресипва от един съд в друг за по-голяма аерация.)

Подготовката за глобални финали винаги изглежда впечатляваща, но вероятно остава много невидима работа зад кулисите. Как изглежда твоят процес паралелно с работата ти зад бара и събитията, които организираш?
Обичам да казвам, че всяка сутрин се засичам със себе си в коридора. Въобще не е лесно. За мен това изисква много специфична настройка и начин на мислене. Както и в състезанията, така и в бизнеса се стремя да планирам много напред - това е единственият начин да не разчиташ на случайности. Обмислям подробностите предварително. В това отношение всичко наподобява спорта - има стратегия, решения и резултати.
Winter Rose е топъл коктейл, а сме на прага на зимата. Виждаш ли го като напитка, която може да намери място в менюта на барове и зимни курорти у нас? Нужни ли са специфични умения, за да бъде приготвен, предвид техниката Blue Blazer?
Абсолютно може да се адаптира. Част от ДНК-то на Metaxa Twelve е да излъчи победител с коктейл, който може лесно да се репликира. Не е сложно, стига да не запалим бара (смее се). Съставките са подбрани така, че да са достъпни, особено у нас. Рецептата позволява леки промени, така че може да се приготвя както в Банско, така и във Вейл или Токио - с минимални усилия.
Как се справи с напрежението на сцената? Имаш ли психологическа подготовка или ритуали преди състезание?
Като човек, който планира много напред, понякога това е проблем - мисля "ако стане това, ако стане онова". Но на сцената няма кой да те спаси - чудеса рядко стават. Подготовката ми започва още от сутринта - фокусът ми е изцяло върху инструментите, чашите, съставките. Последните 30 минути са само за това. После - каквото стане. Но инвестирам много време в анализ и четене. Всичките ми презентации са базирани на дълбоко познание. Ако концепцията е моя, мога да я представя многократно, без никога да я повтарям еднакво.

Кои са хората в твоята мрежа за подкрепа и колко важна е тя за развитието на бар индустрията?
Подкрепата на общността е ключова. Никога не знаеш кога ще ти трябва помощ. Ако не я получиш, значи или не си се подготвил добре, или си сбъркал човека. Именно тази общност прави възможни състезанията - те съществуват, за да се вдига нивото, да се обменят знания, етика, култура. Разбира се, има и състезателен дух, но под всичко стои гостоприемството.
Не мога да дам кредит само на един човек - уча от всеки, когото срещам. Малките детайли правят разликата. Например навик, който взех от колега преди десет години - винаги обръщам два пъти джигъра в чашата, за да се стича и последната капка. Тези хиляди малки детайли изграждат професионалиста.
A какво представлява самата зимна роза?
Winter Rose
- METAXA Twelve
- Хибриден вермут с диктамо
- Кордиал от лабданум
- Карамелен сироп със зимен нар
- Ябълков сайдер
- Сметана, овкусена с индрише
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.
Домат в мартини? Защо не.
Сериален туризъм: как The Bear превърна ресторантите в Чикаго (и Копенхаген) в забележителности
Abstract: барът, който дестилира изкуство
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.