Ресторант на годината

Ресторант на годината 2022: различен формат и 3 нови категории

Андреа Пунчева 19 януари 2022, 10:00

Ново начало за най-старите в модерната история на България отличия за добри заведения: следващото издание на наградите "Ресторант на годината", които "Бакхус" организира вече над 20 години, ще бъде в различен и по-ангажиращ формат. Читателите ще имат двойно повече категории, в които те избират победителя.

Награждаването е насрочено за 23.03.2023 г., четвъртък, като освен че датата се запомня лесно тя цели да даде максимално много време на заведенията да се възстановят от непредвидимостта на пандемията и мерките, за да покажат най-доброто от себе си.

Категориите: 3 нови и повече участие на публиката

Награди в три нови категории ще включва следващата церемония, като две ще бъдат оценявани от жури, а в последната вотът е на публиката.

Първата нова категория е посветена на десертите, сладкарството и пекарството, като оценяващите ще следят за майсторски подход при съчетаването на вкусовете, както и при визията и поднасянето.

С втората нова награда журито ще отличи тенденцията на 2022 г., като призът е препратка към изданието от 2018 г., когато статуетки "Нова вълна - брънч ресторант" взимат не едно, а две заведения - "Фабрика Дъга" в София и "Мулти Култи" в Пловдив. Целта е всяко издание на наградите да откроява различна тенденция, а коя е тя за 2022 предстои да стане ясно през лятото. За целта ще бъде поканена и публиката да даде своето мнение и да избере от няколко предложения, изготвени от екипа на "Бакхус". След това журито ще оцени ресторанти, които са част от съответната тенденция.

Третата нова категория, в която "Бакхус" ще връчи награда, е насочена към вкусните отбивки и добрите практики извън големите градове. Ресторанти край пътя или в малки населени места ще имат своя шанс да излязат на голямата сцена и да получат заслужено признание пред широка аудитория, а за тях ще гласуват и ще ги предлагат читателите. Това прави категорията втората от общо 9, в която последната дума има публиката, а не журито - другата е "Ресторант на читателите", където изборът е между предварително подбрани от "Бакхус" няколко десетки заведения в големите градове.
7-те категории, оценявани от журито, включват "Дебют", "Авторски почерк", "Вкусно място", "Винена листа и напитки", голямата "Ресторант на годината", както и двете нови - за тенденция на 2022 и за постижения при десертите.

Журито: не едно, а три

С новите категории се изискват и нови оценяващи.

До момента с изключение на гореспоменатата награда "Ресторант на читателите" всички останали са били присъждани от жури. През годините неговите членове са се променяли и броят им е варирал леко, но фокус винаги е било разнообразието от гледни точки: ресторантьори, готвачи и кулинарни инструктори, журналисти в сферата на гастрономията и виното, личности от бизнес средите, близки на хоспиталити индустрията, и други. През 2021 г. 10 души оценяваха заведенията. През 2022 г. в групата на основните дегустатори, която оценява 5 категории, ще има нови лица, но както винаги, имената им се пазят поверителни с идеята максимално да се ограничи шансът да получат различно обслужване.

Предвид спецификата на десертите и печивата тази нова категория ще бъде следена от отделно жури, чиито членове са сладкари, пекари или са по друг начин тясно свързани със сферата.

Отделен отбор с експертни дегустатори изискват и напитките. Категорията през годините традиционно е била посветена на виното, но с развитието на миксологията и с наместването на коктейлите в менютата на ресторантите бар културата също става част от категорията. Отделното жури ще включва енолози, сомелиери и бармани.

Какво търсят оценяващите

Макар и да има известни разлики между критериите, които прилагат отделните журита, основният въпрос винаги е "Как би се почувствал гостът в това заведение?".

Всички знаем колко индивидуални могат да бъдат преживяванията и усещанията на един гост, затова опитът на дегустаторите е сведен до обективни критерии, систематизирани в таблица. Оценява се голям обем от информация: от качество на продуктите до авторски подход при храната, от концепцията на интериора, до разнообразието и надценката на винената листа, от печатните грешки в менюто и стила на обслужване до качеството на приборите и хигиената, тази таблица съдържа дълъг списък с фактори, на които дегустаторът обръща внимание при посещението си. Всеки от тези критерии има различна тежест в крайната оценка, която взимаме под внимание при съставянето на ревюто и евентуалното класиране на ресторанта.

Отрицателно впечатление прави наличието на телевизор в заведение и говоренето на "ти" с госта. Ресторант се дисквалифицира за тютюнопушене (съобразяваме се със закона, който не е забранил нагряващите устройства), опит за манипулация на сметката или за укриване на приходи, видимо лоша хигиена или грубо отношение към госта.

Журито ще оценява в три различни сезона с идеята да се следи доколко менюто е актуално и как климатът влияе на удобството на госта - задушно ли е през лятото, има ли климатици, има ли през по-студените месеци достатъчно закачалки за външните дрехи и т.н.

Церемонията: цветна и мултикултурна

Наградите, както винаги (с изключение на 2020 г., когато бяха онлайн), ще бъдат раздадени на специална церемония. За разлика от последните години, когато тя включваше галавечеря, следващата ще бъде под формата на по-разчупен и интерактивен коктейл с готвачи от няколко държави, със съчетани с ястията напитки. Традицията ще бъде спазена: церемонията ще има конкретна тема, която ще зададе тон за храната и декорите на пространството (през 2021 г. беше "Духът на Балканите").

Фокус на "Ресторант на годината 2022" ще бъдат по-големият акцент върху растителните ястия, намаленият въглероден отпечатък и менталното здраве на всички по веригата. На хартия понякога тези модерни словосъчетания могат да звучат суховато, но на практика планираме едно доста по-интерактивно събитие.

Мястото на провеждането на церемонията все още се пази в тайна, но скоро ще бъде обявено.

Следете сайта на www.bacchus.bg и Facebook събитието ТУК за актуална информация и интервюта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK