![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4428740.jpg)
ОТ БРОЯ: Рецепта за торо стек от Hamachi-ni
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4294849.jpg)
Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
Hamachi-ni, София, шеф Георги Георгиев "Авторски почерк" 2021 Торо стек, 2 порции |
За стека:
360 г корем от Atlantic Bluefin риба тон
За маринатата:
100 г чесън
1 лайм
200 г сос от стриди
200 мл саке за готвене
600 г домашно сладко чили
За домашното сладко чили:
200 г червени люти чушки
200 г кафява захар
100 мл оризов оцет
300 мл доматена пасaта
Торо стек: корем от риба тон, маринован в сос от стриди и домашно сладко чили
Метод:
- Коремът се почиства от кожа и ципи, порционира се на стек около 180 г.
- Подготвяме домашното сладко чили: почистваме чушките и ги нарязваме на ситно. Чесънът се настъргва на ситно ренде. Смесваме сакето, доматената пасaта и кафявата захар и ги оставяме да се готвят на слаб огън, докато съставките се смесят добре. Добавяме оризовия оцет, чушките и чесъна и редуцираме, докато се получи гъст сос. Готовият сос се охлажда.
- В купа смесваме чили соса със сока от един лайм, соса от стриди и разбъркваме добре. Ако имаме възможност, поставяме корема във вакуум плик заедно с готовата смес и вакуумираме. Оставяме в хладилника за четири часа, за да се овкуси добре. Запичаме рибата на горещ тиган за 2 мин. от всяка страна. Нарязваме стека в стил татаки. Останалият сос може да се ползва за овкусяване на избраната от вас гарнитура.
Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4428740.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4373417.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4314924.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4305157.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4299291.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4295005.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4294943.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4294857.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4294840.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4292367.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4255626.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_3079437.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4655699.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4654126.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4649191.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646110.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646313.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/zx320y180_4646503.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4616750.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4613283.jpg)
![](https://www.bacchus.bg/shimg/z320_4612341.jpg)