Ресторант на годината

ОТ БРОЯ: Рецепта за трюфел торта от Ahora

Бакхус 28 декември 2021, 08:30

Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.

П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.

Ahora, Севда Димитрова
"Вкусно място"
Празнична трюфел торта, 6 порции

За безглутеновия блат:
225 г белтък
68 г захар
50 г жълтък
50 г масло
200 г шоколад на калети
За шоколадовия мус:
110 г сметана за готвене
110 г прясно мляко
70 г жълтък
55 г захар
7 г желатин на листа
225 г шоколад на калети
290 г сладкарска сметана
За шоколадовите трюфели:
75 г готварска сметана
250 г шоколад на калети
35 г сурови белени лешници
50 г тъмни стафиди
40 мл коняк или друг предпочитан алкохол
какао на прах
За крем каймака:
200 г сръбски каймак
40 г жълтък
50 г захар
170 г сметана
1 лист желатин

Трюфел торта

Метод:

  1. Започваме с безглутеновия блат: разтопяваме шоколада и маслото и оставяме настрана, за да се охладят.
  2. Разбиваме белтъците със захарта с миксер, докато станат на не много твърди връхчета, и към тях добавяме първо жълтъка, а после и разтопения и охладен шоколад. Разбъркваме леко с въздушни движения с шпатула.
  3. Прехвърляме в кръгла форма за печене с диаметър 15 см, подготвена с хартия за печене. Печем на 165 градуса за около 17 - 19 мин.
  4. Оставяме блата да изстине в ринга, след което махаме хартията за печене и притискаме леко с ръка, за да заеме отново формата на ринга. Охлаждаме в хладилник.
  5. Време е за шоколадовия мус: накисваме желатина в студена вода за 5 мин. След това го отцеждаме добре от водата и го добавяме при шоколада.
  6. Жълтъците със захарта разбъркваме в купа леко.
  7. Загряваме почти до кипене млякото и сметаната. Темперираме жълтъците с млякото и сметаната, връщаме отново на котлона на умерен огън и готвим 3 - 4 мин., за да се сготвят жълтъците.
  8. Изсипваме млечно-яйчената смес при шоколада и желатина, разбъркваме добре с шпатула. Оставаме настрана, за да изстине.
  9. През това време разбиваме сладкарската сметана на умерена скорост до меки връхчета и я добавяме към охладения шоколад. Разбъркваме добре на ръка с шпатула.
  10. Разпределяме муса върху блата и отново поставяме в хладилник, за да стегне.
  11. Започваме приготовлението на трюфелите: фламбираме коняка и го изливаме върху стафидите.
  12. Кипваме готварската сметана на умерен огън и изсипваме върху шоколада. Добавяме лешниците и стафидите, които сме нарязали. Разбъркваме добре. Оставяме в хладилник, за да стегне сместа.
  13. Оформяме с ръце малки трюфел бонбони и ги пускаме в купа с какао. Оставяме пак в хладилник, докато ни потрябват.
  14. За крем каймака: накисваме желатина в студена вода за 5 мин.
  15. С помощта на миксер избиваме на крем каймака, захарта и жълтъка.
  16. Сметаната загряваме до 55 градуса, след което добавяме към нея изцедения добре от водата желатин. Добавяме сметаната към каймака и разбиваме на крем. Слагаме сместа в сладкарски пош или ако нямате такъв - в найлонова торбичка с отрязан връх.
  17. Освобождаваме стегналата торта от ринга и я слагаме в подходяща чиния за поднасяне. Украсяваме я, както ни харесва: с шоколадовите трюфели, с крема с каймак, с ядлив мъх, пресни или сушени плодове, кокосови стърготини докъдето ви отведе фантазията.
Да ви е сладко!

Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK