Дунавската равнина с първа винена карта
Начинанието ще популяризира региона, 17 изби обединиха усилия, а Министерството на туризма обеща подкрепа
Номинациите: Вино и напитки
Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март на специална церемония. Вече се знаят и номинираните заведения в 8 категории, като отличените в 6 от категориите са обявявани поетапно в седмицата 23-29 януари.
В тези шест категории гласува жури, при това не едно, а три със специализиран профил. Основното жури оценява местата, които се борят за "Ресторант на годината", "Авторски почерк", "Вкусно място", "Дебют".
Претендентите за "Вино и напитки", както и "Десерт" са посещавани от две отделни други журита.
Победителя в последните 2 категории избира публиката.
Първата е "Ресторант на читателите", за който може да гласувате ТУК до 12 февруари, а един от гласувалите, избран на случаен принцип, ще получи подаръчна кошница, любезно предоставена от Avendi: бутилка шампанско Veuve Clicquot, бутилка вино, 1 х Acqua Panna, 1 х S.Pellegrino и три вида миксери S.Pellegrino с вкус нар и портокал, портокал, червен портокал.
От 13 февруари пък ще започнe гласуването за втората категория, чийто победител избира публиката: "Ресторант на път", там две подаръчни кошници ще очакват своя собственик, изтеглен на случаен принцип.
| Кого отличава "Вино и напитки" |
Специализирано жури оценява ресторантите, които попадат в тази категория. В него членовете са винени журналисти, сомелиери, бар консултанти и лектори, винени експерти. На фокус в категорията са заведения, у които се откроява отчетлив стремеж да развиват напитките си като част от едно цялостно помислено меню. Все още много малко са местата, които имат сомелиер, но такива се разглеждат с особен интерес от журито. Видът напитки не е определящ - някои заведения са по-силни във виното, други - в коктейлите или бирите.
Важна е възможността за добър избор на вино на чаша при заведенията, развиващи дионисиевата напитка.
Освен самото разнообразие на предложенията много важен фактор е и поднасянето: изборът на чаши, температурата на напитката и т.н.
Фактор е и разнообразието на доставчици: ресторанти, които залагат само на един вносител, не се оценяват. И тъй като категорията "Вино и напитки" е все пак част от наградите "Ресторант на годината" (т.е. тежест винаги имат и обслужването, и храната), винени барове (където храната традиционно се свежда до плато сирена или меса) не се оценяват - въпреки иначе забележителния им принос към развиване на тази култура у нас.
Номинираните ресторанти в категория "Вино и напитки" са:
Ahora
Cinecitta
Niko'las 0/360
The Sea Terrace
Космос
Паваж
Победителя в тази и всички останали категории ще бъде обявен на специалната церемония и придружаваща я галавечеря на 23 март във Военния клуб, от 18 ч. Следете всичко ново за церемонията ТУК.
Продажбата на билети започва на 30 януари.
Дунавската равнина с първа винена карта
Начинанието ще популяризира региона, 17 изби обединиха усилия, а Министерството на туризма обеща подкрепа
Номинациите: Ресторант на годината
Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март
Номинациите: Десерт
Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март
Номинациите: Вкусно място
Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март
Номинациите: Дебют
Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март
Най-добрите винени листи в България говорят: The Sea Terrace
Разговаряме с варненски ресторант, носител на наградата "Винена листа и напитки"
Най-добрите винени листи в България говорят: aEstivum
Александър Скорчев разказва как се е променило менюто с напитките им, откакто ресторантът спечели награда от "Бакхус"
Най-добрите винените листи в България говорят: Космос
Екипът поглежда как се е променило менюто с напитките им, откакто ресторантът спечели награда от "Бакхус" през 2021 г.
Най-добрите винените листи в България говорят: Niko'las 0/360
Галина Виденова и Цветомир Николов разказват как се е променило менюто с напитките им, откакто ресторантът спечели награда от "Бакхус"
"Десерт": какво ново в "Ресторант на годината"
Следващото издание на най-престижните за сферата си у нас призове откроява повече заслуги в света на кулинарията
Ресторант на годината 2022: уважение към бранша и 2 нови категории
Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 март 2023 г.
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025