Ресторант на годината

Номинациите: Вино и напитки

Бакхус 26 януари 2023, 11:45

Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март на специална церемония. Вече се знаят и номинираните заведения в 8 категории, като отличените в 6 от категориите са обявявани поетапно в седмицата 23-29 януари.

В тези шест категории гласува жури, при това не едно, а три със специализиран профил. Основното жури оценява местата, които се борят за "Ресторант на годината", "Авторски почерк", "Вкусно място", "Дебют".
Претендентите за "Вино и напитки", както и "Десерт" са посещавани от две отделни други журита.

Победителя в последните 2 категории избира публиката.
Първата е "Ресторант на читателите", за който може да гласувате ТУК до 12 февруари, а един от гласувалите, избран на случаен принцип, ще получи подаръчна кошница, любезно предоставена от Avendi: бутилка шампанско Veuve Clicquot, бутилка вино, 1 х Acqua Panna, 1 х S.Pellegrino и три вида миксери S.Pellegrino с вкус нар и портокал, портокал, червен портокал.

От 13 февруари пък ще започнe гласуването за втората категория, чийто победител избира публиката: "Ресторант на път", там две подаръчни кошници ще очакват своя собственик, изтеглен на случаен принцип.

Кого отличава "Вино и напитки"

Специализирано жури оценява ресторантите, които попадат в тази категория. В него членовете са винени журналисти, сомелиери, бар консултанти и лектори, винени експерти. На фокус в категорията са заведения, у които се откроява отчетлив стремеж да развиват напитките си като част от едно цялостно помислено меню. Все още много малко са местата, които имат сомелиер, но такива се разглеждат с особен интерес от журито. Видът напитки не е определящ - някои заведения са по-силни във виното, други - в коктейлите или бирите.

Важна е възможността за добър избор на вино на чаша при заведенията, развиващи дионисиевата напитка.
Освен самото разнообразие на предложенията много важен фактор е и поднасянето: изборът на чаши, температурата на напитката и т.н.

Фактор е и разнообразието на доставчици: ресторанти, които залагат само на един вносител, не се оценяват. И тъй като категорията "Вино и напитки" е все пак част от наградите "Ресторант на годината" (т.е. тежест винаги имат и обслужването, и храната), винени барове (където храната традиционно се свежда до плато сирена или меса) не се оценяват - въпреки иначе забележителния им принос към развиване на тази култура у нас.

Номинираните ресторанти в категория "Вино и напитки" са:
Ahora
Cinecitta
Niko'las 0/360
The Sea Terrace
Космос
Паваж

Победителя в тази и всички останали категории ще бъде обявен на специалната церемония и придружаваща я галавечеря на 23 март във Военния клуб, от 18 ч. Следете всичко ново за церемонията ТУК.
Продажбата на билети започва на 30 януари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK