Ресторант на годината

От главния редактор: "Бакхус" през 2022 г.

Андреа Пунчева 13 януари 2022, 16:26

Както гласи един мой любим филм, business ought to begin by being personal. Онова, което работите, и хората, с които го правите, са най-големият ви капитал. Успешните марки имат, преди всичко, доверието на клиентите си. И на служителите си. Затова и смятаме, че ще ви е полезно да знаете как се развива пътеводителят ви за гурме култура.
Но първо няколко думи на благодарност. Към вас: за това, че четете тези думи, четете списанието или идвате на фестовете ни, че сте гласували за любимото си заведение за наградите "Ресторант на годината". С две думи, благодаря ви, че сте част от общността на "Бакхус" - общността, която вярва, че ние сме онова, което четем, ядем и пием.
Добре е да знаете кои са хората от другата страна на екрана ви: от началото на 2021 г. най-старото в модерната история на България списание за храна, вино и гурме култура е с нов екип: аз, Андреа Пунчева, в ролята си на мениджър на марката и всичките й проекти и София Павлова, редактор и творческа двигателна сила (а и автор на плейлистите на фестовете ни).
Ето какво постигнахме през изминалата година и по какво работим в момента.

Гурме фестивалите: StrEAT Fest, Fish Fest и два нови

През последната близо година, откакто сме част от компанията, реализирахме два феста: Бакхус StrEAT Fest, който по наши изчисления събра около 13 000 души на Женския пазар на 5 и 6 юни, и Бакхус Fish Fest, който в новия си "дом" до Военна академия събра около 6 000 души на 16 и 17 октомври.

Предвид налагането на ограничителни мерки в началото на септември буквално 4 дни преди провеждането му за огромно съжаление ни се наложи да отложим дебютното издание на Бакхус Bar & Snack Fest в парка на НДК. Отложихме го за септември 2022 г., когато ще го направим дори по-мащабно от първоначално планираното.
Събитията през 2021 г. ви срещнаха с много нови изложители, които досега никога не бяха присъствали на никой наш фест (на StrEAT Fest-a това бяха 20% от всички), а и послужиха за трамплин на чисто нови марки, доверили се именно на нас за дебюта си на пазара.


2022 г. може да се окаже рекордна по свой вкусен начин: заложили сме 4 фестивала, което ако се сбъдне, ще бъде най-многото, правени от "Бакхус" в една година. Както споменах по-горе, предстои провеждането на изцяло нов фест, посветен на бар културата. Някои от вас може би помнят едно коледно събитие под шапката на "Бакхус" през декември 2019 г., когато тематичен базар се проведе на закрито. С изцяло нови сили, а и ново име, предвиждаме да уважим празниците с коледния Gourmet Feast в уикенда преди Коледа, на ново място и с много повече активности за семейството.

StrEAT Fest, 4-5 юни, Женски пазар
Bar & Snack Fest, 10-11 септември, парк НДК
Fish Fest, 1-2 октомври, Хан Омуртаг 42
Gourmet Feast, парк НДК

Кликнете на линковете на фестивалите, които ви грабват, и се отбележете като присъстващи или заинтересовани, за да виждате новата информация, когато я пускаме.

Две думи за размера.

Наясно сме, че популярността на събитията расте с всяка година, и затова вложихме в повече пространство в случая на Fish Fest-а и на повече маси за хранене - и на двата феста през изминалата година. Видя се, че интересът обаче расте още по-бързо от очакваното, затова през 2022 г. ще продължим да мислим за удобството ви и ще има драстично повече маси за хранене, а където е възможно, ще уголемим и площта на самите фестове.

И още нещо важно: образователното съдържание.

Фокус на фестовете досега, разбира се, са били качествените продукти и марки - това ще продължи да е случаят. Положихме и основата на нещо ново през миналата година на StrEAT Fest-a и ми се иска да надградим в бъдеще - създадохме полезно съдържание за хилядите посетители в рамките на уикенда под формата на кратки майсторски класове от сцената. Те бяха практически насочени и абсолютно безплатни, всеки можеше да гледа каквото и колкото иска.

Направихме ги, като поканихме за лектори производители / вносители / дистрибутори / експерти, които преценихме, че могат да бъдат интересни за публиката. Бяхме ясни пред тях, че целта не е търговия или реклама на собствената им дейност, а тези класове са нашият начин да продължим да вдигаме нивото на общественото разбиране за това какво е качествено в света на храните и напитките. Ще продължим да се възползваме от достъпа ни до стойностни изложители и ще каним експерти да споделят знанията си в кратка демонстрация в рамките на фестовете - било то за майсторски клас за зехтин, кафе, филетиране на риба или забъркване на коктейли.

Имаме ясен план как майсторските класове на фестовете тази година да бъдат повече и по-добре представени. Следете информацията в съответното събитие във Фейсбук, тъй като там ще поясняваме часа, лектора и темата на майсторските класове.

Наградите "Ресторант на годината"

2021 г. беляза завръщането на церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino", които се раздават след оценка на жури от 2001 г. насам, т.е. от цели 20 години. Казвам "завръщане", защото през 2020 г. заради мерките церемонията беше само онлайн. Отчитам като успех провеждането, връчихме награди в 6 категории.

Увеличаваме категориите и на следващата церемония, насроченa за 23.03.2023 г., ще връчим награди в 9 категории. С други думи, основаваме 3 нови, от които в една ще гласувате вие, читателите (така читателските награди стават 2 от общо 9), а в останалите две нови гласът е на професионално жури.

Ново за следващото издание е, че то ще включва не едно, а 3 журита: едно за основните категории, едно за категорията за винена листа и напитки, а и едно, посветено на една от новите категории.

Остава и призът "Ресторант на читателите", така че, когато му дойде времето, ще ви поканим да дадете своя глас за любимото си заведение, ще имате шанс да добавите и свое, ако фаворитът ви не е сред изброените от нас.

Както винаги, ще оценим ресторантите по няколко пъти. Издавам от кухнята, че една от причините да решим връчването на наградите да е чак през 2023 година е от уважение към самите ресторанти - наясно сме, че пандемията ги остави уязвими откъм персонал, и искаме да дадем шанс да се върнат обратно към нормалния ход на нещата.

Има и друго: журито ще оценява в различни сезони с идеята да видим как се справят ресторантите, когато навън е жега (комфортно ли е за гостите, как охлаждат помещенията т.н.) или студ (има ли достатъчно закачалки за всички палта). Знам, злободневно до болка, но качественото преживяване далеч надхвърля случващото се на самата маса.

Екипът по оценяването е доста по-голям от този на "Бакхус". Каним за жури автори в сферата на гурме културата, личности от бранша, винени експерти, хора от подходящи бизнес среди и други с идеята да покрием различните аспекти на преживяването в заведение - от гледната точка на посетителя, на професионалиста, на кулинарния ентусиаст и т.н.

Забелязах в реакциите ви в социалните мрежи, че и вие като нас особено много харесахте специално изработените и уникални авторски награди във формата на чинии, рисувани с различни техники от студио "Matzalo". Първоначалното ни желание да открием дългосрочен партньор, на когото да поверим тази така важна дейност, се сбъдна. Техните творци ще правят и следващите статуетки.

Темата на миналогодишната гала вечеря, на която връчихме наградите, бе "Духът на Балканите". Следващата тема ще вземе предвид актуални течения и проблематики в света на обслужването и храненето, каквито са по-големият акцент върху растителните продукти, намаленият въглероден отпечатък и менталното здраве на всички по веригата. На хартия понякога тези модерни словосъчетания могат да звучат суховато, но на практика планираме едно доста по-интерактивно събитие.

Списание "Бакхус" и съдържанието

Започнахме отзад напред - от най-новото "перо" от нашите дейности, т.е. фестовете, а сега завършваме с онова, с което през 1999 г. започва "Бакхус" - списанието, посветено на гурме култура.

Още с идването си в компанията за мен беше особено важно да продължим да го издаваме на хартия, да бъде по-пищно, с повече страници, да излиза по-често и да достига до повече хора. Уклона към печатни издания го отдавам донякъде и на личния си предходен опит, който минава и през списание, но съм наясно, че хартията е променила предназначението си - от отразяване на моментна картина и новини към устойчиви във времето срещи, интервюта и теми.

Списанието издадохме два пъти през 2021 г. (на фона на веднъж през предходните две години): летният брой беше препратка към темата на "Ресторант на годината" - Balkan Spirit, a зимния го кръстихме "Империите" и може да бъде намерен сега в търговската мрежа или ТУК.

Увеличихме малко броя на страниците, както и тиража. И ще продължаваме в тази насока.

Увеличихме и местата, на които се предлага. Ще продължаваме и в тази насока.

Два пъти е планиран да излезе "Бакхус" и през 2022 г., като темата на летния брой (чухте го тук първо!) е "На три морета".

През изминалата година на сайта наложихме две рубрики, а част от тях намериха измерение и в списанието: "Артишок и зехтин" на зехтинения сомелиер Анна Петкова и "Творците и храната" на Владислав Христов. И от двамата ще продължавате да четете повече и през тази година, особено от Влади, който започва и втора рубрика, посветена на чая. Там голямо рамо ще му ударят от Чаена къща - Пловдив, които се помещават в историческа вековна сграда в града, а знанията и разнообразието на продуктите им граничат с енциклопедични.

Ния Петрова, чието име, ако ви звучи познато, е по-скоро заради таланта й като певица (тя спечели "Гласът на България"), ще ни покаже едно ново амплоа - е, ново за онези, които не я познават, защото Ния е изключителен ценител на всичко, свързано с готвене, пътуване и кулинария, а и мискология. От нея очакваме по няколко включвания на месец, нейните видеа ще ни срещат с нови и стари места, ще ни дават рецепти, ще ви питат за любимата ви шкембеджийница и изобщо ще заслужат името на рубриката: "Чревоугодно ми е, Ния".

В партньорство с Мулти-Култи Колектив започваме и месечната рубрика "Мигранти с таланти", където под формата на разнообразни рецепти от цял свят ще ви срещаме с култури и храни, сравнително непознати за земите ни. Истински се радвам, че успяхме да съчетаем полезното с приятното и с вкусното, а проектът ще покаже и многоликия образ на мигрантите.

С две думи, ще продължаваме да развиваме съдържанието и да правим онова, в което сме най-добри. Благодаря ви отново, че сте част от общността на Бакхус - общността, която вярва, че ние сме онова, което четем, пием и ядем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK