
Аркана: Тайнственият език на българската ракия

Скрито сред хълмовете на Лесичово се случва нещо необичайно. В регион, по-познат с домашната ракия и фолклора си, отколкото с фини напитки за бавна дегустация, група ентусиасти пренаписват историята на националната ни гордост. Техният инструмент: бутилка ракия с мистериозното име Arkana.
Думата означава "тайна" или "мистерия" - и напълно ѝ подхожда. Зад Arkana стои бутиковата дестилерия Seewines Spirit, основана от петима приятели през 2014 г. с идеята да съхранят редки български сортове грозде и да покажат, че ракията може да бъде не просто местна напитка, а висококачествен продукт със световен потенциал. През 2021 г. тази амбиция се материализира в нова винарна-дестилерия и раждането на Arkana.
Начело на проекта е Диляна Василева - главен изпълнителен директор и съосновател, с дълбоки семейни корени във винопроизводството. "Стараем се да не пречим на природните процеси, по-скоро ги подкрепяме," казва тя. Василева е застъпник на органичното земеделие и вярва, че добрата ракия започва от доброто лозе. "Израснах с ракия и вино. Баща ми беше признат майстор-дестилатор, а неговата ракия от Сунгурларски мискет винаги се открояваше със своята чистота."
Екипът зад Arkana впечатлява с експертиза. Инженерът Денислав Балевски отговаря за дестилационния процес, опирайки се на близо 20 години опит в биотехнологиите. Енологът и агроном Мариана Гълъбова придава научна прецизност на всяка партида, Русен Недев се грижи за лозята по биологични стандарти, а майсторите Иван и Дело внасят човешкия отпечатък в бутилката.
Базовата ракия Arkana се прави от 100% Muscat Ottonel, отгледан органично в богати на минерали почви. Гроздето се бере ръчно, ферментира с ципите, а дестилацията се извършва в медни казани, съчетани със съвременни технологии. Половината от дестилата отлежава шест месеца в бъчви от български дъб, останалата част - в инокс. Резултатът е ракия с характер и дълбочина.
"Използваме класически селски казан, което ни позволява прецизно отделяне на фракциите," обяснява Балевски. Използва се само "сърцевината" - най-чистата и ароматна част от дестилата. Ароматният профил на Arkana включва розови листа, локум, сандалово дърво и кардамон, а вкусът е плодов и кадифен - кайсия, бергамот и фин меден завършек.
"Нашите ракии са чистосортови," казва Василева. "Както виното носи отпечатъка на сорта, така и ракията може да го прави."
Arkana печели сребърен медал от Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles през 2022 г., а международни експерти като The Three Drinkers я нареждат сред примерите за модерна ракия със сложност и класа.
Освен базовата ракия, Seewines Spirit създава и лимитирани серии под името Arkana Anemi - в партньорство с производители като EDNA (Силистра), Altan (Тетевен) и Aya Estate Vineyards. Сред най-любопитните им проекти е и първият български адвент календар с ракия - 25 мини бутилки от водещи производители, събрани в един колекционерски жест.
Избрани сортове в серията Arkana Anemi:
- Muscat Ottonel - фин и цветист, с нотки на личи и праскова. Основата на стила Arkana.
- Черноморски Еликсир - деликатен, ефирен. Използван в Arkana Zefira.
- Пино Ноар - ярък и плодов, с фина земна нотка. Основата на Arkana Nota.
- Широка Мелнишка Лоза - земен, пикантен и дълбоко български. Arkana Eura.
- Пти Мансенг - тропически и киселинен, със завидна комплексност. Arkana Borea.
"Вярваме в сътрудничеството - то движи цялата сцена напред," казва Балевски.
Arkana се сервира най-добре охладена - около 10°C, самостоятелно или в компанията на храна: пролетни салати, агнешко, дори десерти. "Ракията винаги е имала място и на трапезата, не само преди нея," напомня Василева. "Ние просто се опитваме да го върнем."









