MasterChef – кулинария и характери, поднесени с нов вкус
Осмият сезон на риалити предаването идва с изцяло сменено жури
#БакхусПосланик: Александър Таралежков
Между десетките хиляди крачки, навъртени всеки петък преди някой от уикендните ни фестове, между дългите дни и нощи на писане за списанието и между късните вечери на поредно събитие, за което ви разказваме в социалните мрежи, от време на време все пак намирахме 2 минути да си зададем един конкретен въпрос.
"Какво е мястото и ролята на "Бакхус" в живота на своите читатели?"
Да си го задаваме бе нашият начин да не забравим да обръщаме внимание на елементарното ядро на "Бакхус" - онова, което го е създало още в началото през 1999 г. - любовта и отношението към кулинарията, както и афинитет към увлекателно разказаните истории.
Така се роди идеята за посланици на добрия вкус. Тази есен официално дадохме старт на новата инициатива #БакхусПосланик, която се състои от 10 души с влияние в социалните мрежи, чието съдържание отговаря на нашите ценности. Това е
нашето дигитално семейство, нашите очи, уши и небце.
Посланиците ни са "бакхустници", които образоват, мотивират и насърчават развитието на гастрономическата и енологична култура в нашата страна. Те видимо споделят философията ни, че ние сме това, което ядем, пием и четем. В профилите им ще откривате адекватно и откровено съдържание по повод интересни места, отличаващи се в гастрономическо отношение. Ние от своя страна предаваме посланието им нататък и го споделяме с вас. Постовете от тях ще виждате обикновено като "стори" или пост в социалните мрежи и брандирани със специална лента "#БакхусПосланик".
Дебело подчертаваме: споменатите места, услуги или продукти не са рекламодатели. Посланиците ни са и един вид продължение на другата ни инициатива в мрежите - "Препоръчано от Бакхус", която се основава само на лично, неповлияно мнение, което подлежи на редакция във всеки един момент при промяна на ситуацията. Съдържанието е създадено, за да изразява честното мнение на авторите му. Да си кажем нещата правичката, един вид.
В поредица от статии ще представим нашите #БакхусПосланици, представени по азбучен ред:
| Александър Таралежков | @taralezhkov |
Готвач, ресторантьор и творчески директор, който живее между Великобритания и България. Вдъхновен от балканското си наследство и повлиян от световната кулинарна сцена, Таралежков създава Dolma Bar - оригинална ресторантска концепция, която се фокусира върху сарми и долми. В момента активно работи върху първата си готварска книга. Вярва в устойчивото бъдеще, обвързано с природата, и не понася разхищенията.
Алекс, как възприемаш идеята за посланичеството на добрия вкус?
За мен има два аспекта - от една страна е отговорна концепция, но от друга не бива да се приема прекалено насериозно. Трябва да се подхожда с лекота и автентичност. Добрият вкус не трябва да се бърка с претенциозност и елитарност.
Защо се съгласи да бъдеш наш посланик?
Надявам се с личния си пример да мога да предам усещането и отношението ми към добрите храна и напитки. Често мечтая за стойностна, самобитна, творческа българска кулинарна сцена.
Ако трябва да избереш само едно, кое да бъде: храна или вино?
Храна. Виното е магия и тайнство, но храната е живот.
Кой или какво те накара за пръв път да се влюбиш в храната?
Не е събитие, а процес, който тече през целия ми живот. По-скоро помня началото. Един от най-ранните ми спомени: баба ми ме заведе в зеленчуковата ни градина, бил съм на не повече от 4. Помня как тя се наведе и грабна няколко зелени стръка. В следващия момент от черната земя излезе най-оранжевото нещо, което бях виждал. Така ми даде да опитам морков. Гледайки назад, винаги си мисля, че тази случка е формираща за отношението ми към природата, храната и кулинарията.
Коя практика в родните ресторанти би искал да спреш да срещаш?
Спор няма: най-коварната клопка са менютата тип Библия. Кръвта ми кипва от коментара: "Ами... всичко е хубаво".
Mясто по света, където ходиш дори и само заради гастрономията?
Калифорния е едно от любимите ми места за кулинарен туризъм. Природните дадености на щата в съчетание с отношението на хората към храната бих определил като уникален гастрономичен танц. Има една освободеност на кулинарните изразни средства, без тя да бъде самоцелна.
Какво те кара да се върнеш отново в заведение?
Мисля, че беше Мая Анджелу, която казва: "Хората ще забравят какво сте казали, какво сте направили, но никога няма да забравят как сте ги накарали да се почувстват." Така е и със заведенията. Вярвам, че има една холистична цялостност на кулинарните преживявания. Също така обожавам доброто обедно меню.
MasterChef – кулинария и характери, поднесени с нов вкус
Осмият сезон на риалити предаването идва с изцяло сменено жури
#БакхусПосланик: Александър Цеков
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Петър Божинов
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Стефан A. Щерев
Задава се нова вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Андрей и Мария Андрееви
Задава се нова вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Адриана Гюзелева
Задава се нова вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
От редактора: Еднорози по села, хижи и под елхата
Празничният "Бакхус" излиза на 22.12. - отново в тандем с "Капитал"
"Отвъд отъпканите пътеки" идва на 22.12, търсете го заедно с Капитал из цялата страна
#БакхусПосланик: Радостина Ганева
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Мария Жекова
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Рене и Джун Йошида
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Кристина Маркова
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Емилия Стоева
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Деница Петков
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Георги Тошев
Ние сме това, което ядем, пием и четем
Големите творци и храната: П. Г. Удхаус
Нека видим в какви кулинарни каши ще се забъркат икономът Джийвс и аристократът Бъртрам Устър
ОТ БРОЯ: Рецепта за лозови сарми с патешко от "Паваж"
Сарми в лозов лист с кълцано патешко, дело на главния готвач на пловдивското заведение с награда "Ресторант на читателите" за 2021 г.
Сарми на кръстопът
Или първи впечатления от MasterChef България
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.