Новини

#БакхусПосланик: Петър Божинов

Бакхус 28 август 2023, 09:34

Интервюто е част от поредицата разговори с новата порция #БакхусПосланици, която се състои от 10 души с влияние в социалните мрежи, чието съдържание отговаря на нашите ценности. Те допълват първоначалната група от десетима души, които обявихме през есента на 2022 г.
Всички те са

нашето дигитално семейство, нашите очи, уши и небце.

Посланиците ни са "бакхустници", които образоват, мотивират и насърчават развитието на гастрономическата и енологична култура в нашата страна. Те видимо споделят философията ни, че ние сме това, което ядем, пием и четем. В профилите им ще откривате адекватно и откровено съдържание по повод интересни места, отличаващи се в гастрономическо отношение. Постовете от тях ще виждате обикновено като "стори" или пост в социалните мрежи и брандирани със специална лента "#БакхусПосланик".

Споменатите места, услуги или продукти не са рекламодатели. Съдържанието е създадено, за да изразява честното мнение на авторите му.

Петър Божинов | @official_cocktails_bojinkata

Роден е в Кюстендил, има минало във футбола, но се занимава с барманство по-професионално от 2015 г. Петър има редица награди от състезания както в България, така и в чужбина, като през 2022 г. спечели за втори път (първият е дебютът на самия конкурс у нас през 2019 г.) състезанието Bar Masters и надви конкуренцията на 50 свои колеги в надпревара, продължила с месеци. Харесва работата си и смята, че тя го е изградила като личност, дава му дисциплина, мотивация и повод за по-дръзки мечти.

Петре, как възприемаш идеята за посланичеството на добрия вкус?
Да предизвикваш емоция чрез вкусове и аромати, да работиш в сътрудничество с шеф-готвачи и да създаваш мощни вкусове - за мен това е един вид изкуство.

Ако трябва да избереш само едно, кое да бъде: храна или напитки?
Разбира се, тук ще избера напитка.

Кой или какво те накара за пръв път да се влюбиш в храната/напитките?
Когато стартирах по-професионално в барманството, животът ме сблъска с един човек, който ми предаде цялата си страст към това, което правеше тогава - Ивайло Рангелов. Той беше собственик на бара, в който работех, страхотен професионалист, показа ми правилния път и посока.

Какво те кара да се върнеш отново в заведение?
Гостоприемството. Когато отида и ме посрещнат и изпратят, все едно съм отишъл в техния дом - това винаги ме връща.

Кое е ястието или напитката, която винаги те кара да се чувстваш по-добре?
Негрони: това е коктейлът, които ме зарежда винаги!

Коя практика в родните ресторанти ти се иска да спреш да срещаш?
Намръщеният персонал и некомпетентни управители.

Mясто по света, където ходиш дори и само заради гастрономията?
Веднъж в годината ходя на две места: Германия и Гърция. Има страхотни семинари и отивам да надграждам постоянно знанията си, наистина всяка година се връщам с нови идеи от там, защото да се учиш от големи имена на световната бар сцена е велико.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK