Новини

"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"

Бакхус 05 ноември 2025, 16:28

"Храната е може би единственото универсално явление, което наистина има силата да събира всички заедно. Без значение от коя култура, по целия свят хората се събират, за да ядат", казва Гай Рамзи Фиери - ресторантьор, писател и носител на награда "Еми". В тези думи се крие нещо дълбоко човешко - храната не е просто средство за оцеляване и източник на енергия, а древен и универсален език на споделеността. Още от първите огньове на праисторическите племена до съвременните маси в градските кухни, храненето винаги е било ритуал на принадлежност, доверие и обич. Тя е спомен за детството, жест на внимание, повод за празник, начин да се изрази любов или признателност, професионален път и вдъхновение. Около масата и в кухнята се водят разговори, раждат се идеи и се изграждат общности отвъд граници и поколения. Да споделиш маса е да споделиш спомен, момент и бъдеще.

Именно тази идея обобщава идеята зад новия нюзлетър на "Бакхус" - пространство и дигитална маса, което обединява чрез вкусни истории и идеи всички, вълнуващи се от храната, виното и добрият начин на живот. Затова в "Манджа с грозде" ще откривате подбрани статии за места, актуални събития, тенденции и новини от света на гастрономията, виното и добрия начин на живот. Ще ви представяме и историите на лицата, които правят кулинарния свят жив - шефовете, сомелиерите, производителите - общността на професионалистите и ентусиастите с тяхната страст и мисия да готвят, споделят и вдъхновяват.

Селекцията от най-интересното, ново и вкусно според екипа на "Бакхус" ще излиза на две седмици.

Абонирайте се за "Манджа с грозде" безплатно тук, за да го получавате редовно.


Ето и някои от акцентите в първия брой:


Ново място | Osteria Luce

Тук доскоро се помещаваше ресторант Simple/ Taste the World, а новото заведение отвори врати преди броени дни. След ремонта минималистичната атмосфера е заменена с южняшко настроение, отчасти и заради ръчно изработените сицилиански плочки на стената. На входа посреща количка с избор от антипасти и машина за рязане на колбаси. "В София има много италиански ресторанти, но ние държим на концепцията за остерия, за да може менюто да е кратко, но качествено и изпипано", казва управителят Кристиан Георгиев. Главният готвач е италианецът Салваторе Манискалко, който обещава прясна паста, за чието приготвяне е отделено цяло помещение.

Повече тук


Цял ден с чиста съвест

През 50-те години на миналия век натуралните вина се появиха в Европа като авантюра и експеримент, в началото на новия век превзеха и Щатите, по-скоро като мода. Днес вече глобално се наложиха като стил, който не спира да акумулира популярност и любопитство. Логиката на натуралните вина е много ясна - подчинени са на максимално щадящ природата подход. Целият процес на правенето на вино - от лозето до готовата бутилка - се извършва почти без намеса, така че виното да следва естественото си развитие. Резултатът е, че накрая в чашата то идва в най-честния си и неполиран вид, със сигурност и много различен от конвенционалните вина. Затова и името на първото международно винено изложение за натурални вина в България е MiniMaximal - минимална намеса, максимален естествен резултат.

Повече тук


Острието на промяната

Шеф Владислав Пенов от "Космос" с международно признание от The Best Chef Awards 2025, най-престижните кулинарни награди в света. Всяка година събитието събира най-влиятелните готвачи от цял свят, за да отличи не просто техническите умения, а визията, идеите и човечността зад храната. Създадена в Амстердам през 2017 г., платформата се превърна в едно от най-престижните световни признания за професионалистите в гастрономията. Вместо традиционна класация от 1 до 100, от 2024 г. наградите използват система от "ножове" (Knives Recognition) - символично разграничение на три нива: един нож (Excellent) - за шефове, събрали над 20% от максималния брой точки, два ножа (World Class) - за тези с над 40%, три ножа (The Best) - за постижения над 80%.

Сред 783 готвачи от 69 държави, отличени в новата рейтингова система, шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" не само е номиниран - той е печели един нож, или категорията Excellent, отличаваща готвачи, достигнали над 20% от максималния брой точки.

Повече тук


Половината българи изобщо не се замислят при изхвърляне на храна

Почти половината българи не мислят по проблема с изхвърлянето на храна, а според проучване на Европейската комисия от март, в България е най-голям делът на тези хора в сравнение с целия ЕС. Данните бяха цитирани при представянето на резултатите на Българската хранителна банка за тази и изтеклата година.

Междувременно Евростат показа данните за изхвърлянето на храна по държави. Средно за ЕС всеки човек изхвърля годишно 130 кг храна, сочи статистиката.

Българите, които често изхвърлят храна и не мислят по въпроса, са 47 на сто от потребителите в страната. Малко над една трета от потребителите - 33%, хвърлят храна, за която не са сигурни, че е годна за консумация. Малцинството от 20% са потребителите, които хвърлят хранителни продукти при крайна необходимост, коментира Цанка Миланова, изп. директор на хранителната банка.

Повече тук


Независимият дух на малца

За онези, които никога не са посещавали уиски фестивал, форматът на Whisky Show 2025 е като врата към непознат свят на знание, нови, вкусове, занаят и култура: вместо шум и претрупани щандове, тук е мястото за спокойни дегустации, разговори лице в лице с експерти и история във всяка чаша. И най-важното - всичко, което се представя, е от независими производители: малки дестилерии, редки партиди и майстори, които избират пътя на качеството, показвайки богатството и емоцията на истинския малц.

Повече тук

Bar Leone
17-ото издание на The World's 50 Best Bars - най-престижната класация в света на коктейлите, за първи път отличи като най-добър азиатски бар: Bar Leone на Лоренцо Антинори в Рим. Една от емблемите на бара е Leone Martini - предварително разреден Wet Martini, сервиран директно от бутилка от фризера.

Atomic
Това е най-добрият ресторант в Северна Америка според първото издание на класацията North America's 50 Best Restaurants. Корейският ресторант, управляван от съпружеска двойка шеф-готвачи притежава две звезди Мишлен и предлага 12-степенно дегустационно меню.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK