Новини

От редактора: Еднорози по села, хижи и под елхата

Андреа Пунчева 22 декември 2022, 14:00

Този материал е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, а след време и в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

Еднорози има не само в детските филмчета и във финтех сферата. Много, ама много бяхме изкушени да говорим за ONA и Dieci - гастрономическите еднорози на България. Двата ресторанта обърнаха кулинарията у нас с главата надолу - на село и далеч от всякакви глезотии, те привличат гости, склонни да пътуват с часове по разбитите ни пътища, че и да платят немалка сума за това. И двата докараха готвачи със звезди Michelin у нас тази година. И са баш за броя - от това по-неотъпкан (и неасфалтиран) път, и то в най-бедната страна в ЕС - здраве му кажи.

Но не можехме да го направим. Причината: бихме се повторили. С тях ви срещнахме, когато не бяха още ча-а-ак толкова известни.

За третото такова смело начинание - "Силивряк", високо в Родопите, дело на Мария Жекова - пък все още е рано, официално ще отвори врати през пролетта. Очаквайте първия поглед отвътре в следващия ни брой - април 2023.
Споменавам тези три гастрономически еднорога не като оправдание, а като идеалния пример как почти всичко в живота се свежда до точното място и точното време.

Дори и само едното да липсва, нямате еднорог, а кон с диадема.

Прилича, но не е същото. Нещо като с гадже преди 10 години да не сте били съвсем на една вълна, а днес, помъдрели, да се уцелите.

Този брой го играе малко на въпреки - например какви съвпадения на обстоятелствата помагат на тези 7 европейски ресторанта извън големите градове и далеч от пътникопотока все пак да са в гида Michelin? (стр. 22)
Темата на броя е разпиляна - нарочно. Почти като постмодерно, структурно мета намигване ще изникват от време на време измежду страниците късчета от нея - да се занимаваш с 4-5 собствени бизнеса в Кюстендил, да предлагаш гурме в хижите на Витоша или да обикаляш по повод деня на мавруда изби в Североизтока, където той не расте.

Навсякъде около нас примери има за личности и места, които проправят собствен път. Понякога метафорично, както ще разберем от репортажите от една вечеря в смятания за най-добър ресторант в света - Noma, и една в еднозвездния Trigo, където бяха поканени да готвят българи.

Но понякога гурмето идва в повече. Певицата Ния Петрова се посвети на моментите, когато душата жадува за топла супа. ШкемБе и шкемНе - къде?

Срещаме ви и с чисто новия ни проект: #БакхусПосланици. 10 личности, на които разчитаме с помощта на социалните мрежи да бъдат нашите и вашите очи, уши и небца. Особено се гордеем с тях и нямаме търпение да ви запознаем.

И все пак това е и празничен брой. Имаме някои идеи за подаръци, които се надяваме да ви допаднат, ако все още не сте сигурни как да зарадвате близките - било то за Коледа, Нова година, януарските имени дни или просто така. Имаме и няколко рецепти за ястия и коктейли, които правят празниците по-вкусни и тържествени.

Приятно четене, нека годината бъде вкусна и здрава!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK