Десерти, зехтин и една рецепта за сладост
Артишок и зехтин: как да си изберем

"Артишок и зехтин с Анна Петкова" - избрах точно това име за рубриката си, защото артишокът и зехтинът са много подобни - причудливи и многопластови, с удивителни вкусови и ароматни характеристики, които ни се разкриват постепенно - листо след листо, ястие след ястие.
Всеки месец ще разкривам за вас тайни за тази така благородна и благодатна живителна течност. И постепенно, надявам се, любовта към зехтин extra virgin ще ви завладее, така както завладя мен преди години. И вече няма връщане назад.
Желая ви здраве и щастие с храната,
Ваша Анна
Избирането на зехтин е като да си избереш любимо кафе или чай. Нещо като съкровен ритуал.
Прави ми впечатление, че през годините той стана част от категорията на основните храни, редом с олиото. Разликата тук е, че сортът, тероарът, земеделските практики, възрастта на насажденията и стилът на производителя дават богато разнообразие от вкусови и ароматни характеристики. Те, от своя страна, са с различни възможности за съчетаване с храна. При другите масла, ако не са рафинирани, усещаме единствено специфичните вкусове на ядката или семката, от която са направени.
Затова подготвих малко ръководство и основни стъпки, които да следвате при избора на зехтин. Запазете тази статия и я отворете следващият път, когато сте в магазина и държите опаковката в ръце или пък се намирате при местен производител.
| Техническите параметри и изследването на опаковката |
Категория - търсим обозначение за най-високата категория - екстра върджин;
Произход - произходът има значение и когато е ясно посочен като страна, регион, ЗНП/ЗГИ, знаем повече за пътя "от земята до трапезата ни", както е модерно да се казва. Маркировката "от страни от ЕС и извън ЕС" предполага смесване на различни масла и отсъства гаранция за страната-първоизточник на маслините и периода на беритба;
Срок на годност - свежестта има голямо значение при маслата. Затова търсим срок на годност, който да е възможно най-отдалечен във времето (последна реколта за Европа е октомври-декември 2021, срокът на годност е +18 месеца, т.е. датирането да е след май 2023 г.). Най-достоверно е самото обозначение на реколтата с посочени месец/година;
Сорт - дали маслото е едносортово или купаж, както и страна /регион, които са препратка към специфични сортове. Вече знаем какви характеристики и възможности ни дават различни сортове и тези на Гърция, Испания, Италия;
Производител - производителят има огромно значение. Важно е дали има собствени насаждения, или работи пряко с фермери, защото тогава познава ритъма на земята. Бутилиращите компании са само търговци, основно на масови масла с конкурентни цени за търговските вериги. Сайтовете на компаниите и изчерпателността на информацията за портфолиото им са отличен ориентир;
Обозначения - киселинност, ранна реколта/беритба са също ценна информация. Всеки търговец би следвало да има предоставени от производителя химичен и органолептичен анализ от сертифициран панел от дегустатори. За най-любознателните от вас - питайте търговеца/ вносителя и изисквайте информация от него;
Цена - тя, естествено, има значение. Съвсем нормално е добрите и отлични зехтини - занаятчийски, едносортови, ранни реколти, от специфични терени с ръчна беритба и т.н. ,да заслужават достойна цена, която да е различна от масовите супермаркетни масла. Трудно е, направо невъзможно, бутилка от 750 мл-1л с цена 20 лв. да ни дава отличителни или забележителни природни характеристики, които да придават изразителен характер и аромат на ястието. В повечето случаи тези бутилки са купажи и късни реколти за по-висок добив, следователно с по-узрели нотки и най-често липсваща свежест. Те са неангажиращи и по-скоро ги препоръчвам за топлинно готвене, а не за овкусяване и финал на салати и ястия.
| Какво усещаме с небцето при дегустация |
Десерти, зехтин и една рецепта за сладост
Коктейли със зехтин? Да!
Маслиновото масло се съчетава най-добре с алкохоли с по-неутрален аромат и вкус, и си партнира с всичко от цитруси до мащерка
Артишок и зехтин: горчиво!
Митът за две от задължителните характеристики на маслиновото олио - Горчивост и Пикантност
Артишок и зехтин: сортовете на Испания
6 срещи с маслините на Иберийския полуостров
Артишок и зехтин: Сортовете на Гърция
6 срещи с маслиновите богатства на южната ни съседка
Артишок и зехтин: Сортовете на Италия
8 срещи със страната, най-богата на собствени разновидности маслини
Артишок и зехтин: Защо зехтинът не старее като виното
Много общи черти споделят двата продукта, но пазенето за специални случаи не е една от тях
Артишок и зехтин: оазисът Сива нашепва за маслини
За това по-различно пътешествие в Египет нямаше особенa подготовка, а онова вътрешното усещане, че точно сега му е времето
От главния редактор: "Бакхус" през 2022 г.
Няколко думи за предстоящите събития, броеве и насоки на първото гурме списание на България
ОТ БРОЯ: Слънце, смляно в бутилка
Зехтинът като повод за обиколка - из маслинови горички или поне седнали на креслото у дома, с точната книга в ръка
Артишок и зехтин: важните международни конкурси
Как се оценяват бутилките маслиново масло и какво отличава различните награди
Артишок и зехтин: фактори на майсторството
Факторите и детайлите, свързани с направата на отлично маслиново масло
ОТ БРОЯ: Маслини на три полуострова
Не Хубавата Елена, а търговията със зехтин казват, че е истинската причина за Троянската война
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.