Хора

ОТ БРОЯ: Слънце, смляно в бутилка

Андреа Пунчева 07 януари 2022, 09:11
Анна Петкова

"Много често чувах познати и приятели думите "Добре е да направиш книга", така че преди два августа, през 2019 г., си я пожелах книгата." С тези думи зехтиненият сомелиер Анна Петкова описва своята първа книга, която тази есен, 2 години и 2 месеца след първоначалното споменаване на глас за сбъдването ѝ, вече е реалност.

Но като много други в съвремието ни и тази реалност е дигитална: "Слънце и зехтин" всъщност е "Sun & Olive Oil" и се предлага на английски като електронно издание в Amazon, като съображенията са чисто стратегически: първо да завладее световния пазар, където също подобни четива са много малко, а през 2022 г. е планирана да излезе и на български, на хартия и с твърди корици.

Анна Петкова е сертифициран сомелиер на зехтин в престижната програма на International Culinary Center и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. Участва в дегустации и майсторски класове по зехтин в Португалия, Гърция и Италия. Професионалната ѝ кариера включва 23 години в големи международни компании с лидерски опит в България, Русия и адриатическия регион, преди да навлезе професионално в света на зехтина преди 6 години.
През 2018 г. създава платформата My Pure Olive, а от март 2021 г. води своя месечна рубрика на сайта ни
под името Артишок и зехтин.

По широкия свят има миксолози, които творят майсторски коктейли със зехтин, разказа ми веднъж Анна, като поводът бяха именно коктейлите пред нас в дадения момент. Затова и си позволявам отклонение от обикновения тон на интервютата ни: разговорът за пред читателя е оставен по начина, по който се случи - на ти. Вярвам, че това ще ви подтикне да почувствате и Анна, и качествения зехтин по-близки.

Анна, какво представлява книгата "Слънце и зехтин" и как се роди идеята за нея?
Книгата е своеобразен разказ. Всъщност пълното име е "Слънце и зехтин: Истории и рецепти за пленителни вкусове и аромати от Средиземноморието" и в този смисъл в нея споделям различни срещи и преживявания с хора от зехтинения свят или свързани с храната. На мен ми се стори, че това би било по-интригуващо за читателите, отколкото чисто фактологичен и малко по-суховат подход. Така мога да споделя знанието, което имам за зехтина, и да го предам достъпно, защото, както сме си говорили и с теб, има материи, които са сложни и човек трябва да намери правилните думи, с които да обясни на по-широката публика.

Знам, че аз, докато пиша, си представям читателя, който след време държи списанието, и сякаш пиша лично за него. За кого е писана твоята първа книга?
Представям си, че най-естествено ще я възприемат хората с отношение към храната и любознателната публика. Експериментатори, готови да посегнат към нов продукт и да му намерят място в кухнята си. Ще я усетят и тези, които по душа поне, ако не и на практика, са пътешественици. Не на последно място тя спокойно би била подходящо четиво и за професионални готвачи - за тях даже ще е полезна, тъй като предлага повече дълбочина по тема, която им е близка във всекидневието.

И е с много хубави илюстрации. Което е важно не само заради удоволствието от четенето, но и за да си представим по-пълно света на зехтина, който до голяма степен е непознат у нас.
Факт е, че целта е по-скоро книгата да служи за увод в темата, няма претенциите да покрива всичко или да бъде енциклопедия. Включила съм 19 сорта, специфични за 4 държави. Целта е да е максимално удобно: ако видя бутилка с етикет "Арбекина", да знам, че това е сорт маслина, а не марка или регион, да кажем. Да знам, че той е деликатен, че подхожда на пресни сирена, на ориз на пара или леки риби. Към всеки сорт са дадени характеристики, идеята е читателят да може да започне пътя към разпознаването им. Може би интересното и по-уникално за самата книга е, че създадох собствена класификация на три профила зехтини и затова всъщност откъсът, който споделям на следващите страници, говори за тях и за различната степен на интензивност.

Читателите ще видят повече в откъса след интервюто, но с две думи - какво представлява тази авторска класификация?
Повечето хора не са запознати, че наситеността на вкуса варира и че има много деликатни и ефирни маслинови масла, но и много интензивни. На по-достъпен език съм ги нарекла "слънчеви", които са най-леките, "златна среда", с които няма как да сбъркаме, и "зехтини отвъд", които като сетивни преживявания ни отвеждат на по-високо и непознато ниво. 19-те сорта маслини съм ги профилирала в тези 3 категории. Другата тема в откъса е как да съчетаваме зехтина с храна, което вярвам, че ще е по-интересно за читателите ви.

Иначе книгата е разделена на две части. Първата се нарича "Хранителният свят на зехтин extra virgin" и там имаме 8 теми, които са много конкретни и фактологични: кое точно прави зехтина уникален, какви са здравните ползи от него, как той заема централна роля в средиземноморската диета, съответно какво е значението на сезоните, какви са категориите зехтин, как трябва да се случват грижата за него и съхранението му вкъщи или в магазина. Отделено е много място на майсторството на зехтина и защо е сигурно да готвим с него - както някои от читателите ви може ви помнят, в онлайн рубриката "Артишок и зехтин" отделих едно издание да адресирам точно този мит. Накратко, да, можем топлинно да готвим с маслиново масло.

В този ред на мисли да попитам - с какви зехтини готвиш у дома?
За самото приготвяне на храната, ако това изисква топлинна обработка, ползвам по-семпли - да, те са висококачествени, но по-обикновени и в повечето случаи са многосортови. Онези, които в книгата съм нарекла "отвъд", ги употребявам, за да дам финален щрих на ястието - няколко капки директно преди поднасяне са достатъчни, за да го обогатят.

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ в зимния брой на списание "Баккус", което може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Chilli Hills Farm, Dabov Specialty Coffee, Grape Central, Imperial Gastrohub, Wine and Co, La Cave du Moulin, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK