Време за коктейл!
Cocktail o’clock
Коктейли със зехтин? Да!

"Артишок и зехтин с Анна Петкова" - избрах точно това име за рубриката си, защото артишокът и зехтинът са много подобни - причудливи и многопластови, с удивителни вкусови и ароматни характеристики, които ни се разкриват постепенно - листо след листо, ястие след ястие.
Всеки месец ще разкривам за вас тайни за тази така благородна и благодатна живителна течност. И постепенно, надявам се, любовта към зехтин extra virgin ще ви завладее, така както завладя мен преди години. И вече няма връщане назад.
Желая ви здраве и щастие с храната,
Ваша Анна*
Казино Роял, Джеймс Бонд и елегантно питие с 2-3 зелени маслинки на клечка. Звучи ви като обещание за предстоящо вълнуващо преживяване, нали? Да. То е едновременно семпло и изискано, а и ни дава онова усещане за свежо, билково и меко солено. Подканва към отпиване на бавни глътки за дълго удоволствие. Както за всяко нещо, и тук границата между възторга и провала е много тънка, и всичко опира до онези вълшебни пропорции на джин или водка, сух вермут и маслинена саламура. Да, правилно четете саламура - онази, която облагородява зелените едри маслини и ги прави така изкусителни в съчетание с коктейла. Една, две, три за възторжен финал на всяко dirty martini. Опитах го в добър софийски бар и ме хипнотизира с фините си аромати и смелостта на вкуса. И разбрах защо президент Рузвелт и Джеймс Бонд го обожават.
Това е само увертюра към нашата тазмесечната ни тема, която е по-нетрадиционна.
"Коктейли и зехтин екстра върджин - ама, какви ми ги говориш?",
е обичайната реакция, когато подхвърля тази идея. И все пак, нека за миг да не сме скептични и да помечтаем, и то отвъд класиката водка и вермут на Бонд.
През лятото на 2019 се озовах на о. Крит, където всичко беше еуфорично за сетивата. Именно там в Хания, в западната част на острова, за първи път вкусих най-интригуващите коктейли с нотки на изразителния и пикантен екстра върджин от местния сорт цунати. В тамошния бар Boheme миксолозите определено не се шегуват, а смело експериментират, за да срещнат хармонично цялата палитра от вкусове и аромати в добре охладената чаша. Зехтинът се съчетава великолепно с цитруси и екзотични плодове, с билки и сладки или пикантни подправки. Ледът в чашата не е добра компания, той присъства в онази първа фаза на еклектично смесване и разбъркване на съставките, преди готовият еликсир да се прецеди и поднесе.

Влюбих се в два коктейла. Единият е с кубински ром и ликьор от кумкуат, тропически плодове, сладки подправки и планинска мащерка. Другият, по-класически и много средиземноморски - с джин, ликьор мастиха и сок от лайм. И двата - с една идея екстра върджин в тях. Аромати и вкусове, които се разгръщат глътка след глътка, а
плътността е така ефирна и приятно изпълваща.
Запазих усещането, че нищо друго и придружаващо не ми е нужно, защото тази лъжичка първокласен зехтин освен че облагородява питието, му придава завършеност и самодостатъчност. Същевременно, вниманието остава върху самия коктейл, а не се разсейва с похапване на малки неща (които, така или иначе, обичайно имат някаква мазнина в състава си). Тези последни мои заключения бяха допълнени от колеги от Италия, които обърнаха внимание на факта, че има още един плюс - по този начин алкохолът се усвоява по-плавно. Неслучайно на винени събития майсторският клас за зехтин все е първи и тази формула работи много успешно.
Да има или не екстра върджин в избрани коктейли е въпрос, чийто отговор за мен и познавачи на добрия вкус е категорично "Да!". Неотдавна разговаряхме с мой приятел миксолог, италианец, живеещ в Лондон и развиващ семеен бизнес с авторски питиета за ексклузивни събития. Джорджо Тосато ми сподели "Прекарвам повечето време от живота си между Италия и Гърция, а екстра върджин ми е винаги подръка. Зехтинът е съставка, която може да направи коктейл уникален за гостите, а също често ми помага да намирам баланс между съставките и алкохола, и да издигна един авторски коктейл до ново и автентично вкусово усещане." Как ви звучи
да инфузираш джин със зехтин и да го затвориш в бутилка?
За друг италианец, Пачини, новатор и експериментатор от Пулия, мечтата да свърже в едно тези най-древни средиземноморски култури, маслина и зърно, става реалност. За още аромат и мекота на напитката той избира местния сорт перанцана, като инфузирането на олиото е последна стъпка в процеса на дестилация, а ароматният джин е уникална съставка за занаятчийски коктейли в тяхната енотека, предлагаща над 100 джина. Коктейлите дават простор за новаторство и фантазия, и са модерна стъпка в света на зехтина. Особено за по-младите хора, които нямат специално отношение към това маслиново масло (освен ако не са фудита).

Ресторантите не правят изключение - те са място за сетивни преживявания, а коктейли с една идея зехтин и поднесени като изненада преди самата вечеря или преди десерта, са отлична увертюра. Дори за любителите на вино те са интересни, това е доказано вече в ресторанти с почерк в Италия, Гърция и САЩ. И тук любопитни и успешни съчетания са тези, включващи алкохоли с по-изчистен вкус - водка и джин. Когато към тях умелата барманска ръка допълни с цитруси, балсамико оцет, босилек, черен и розов пипер, розмарин, щрих сол и вермут, тези напитки са неподражаеми. Важно е зехтинът да се добавя в шейкъра с лед, за да се превърне в емулсия, или пък
да се напръска ръбът на чашата със зехтинов спрей преди сервиране.
Завършвам тази малка история с творението на моя приятел Джорджоот Philoxenia Events, когото споменах по-горе - неговото Sophisticated martini с деликатен кардамон и "olive oil washed vodka", както ми я описва. Тази водка е много специална - инфузира я с изразителен екстра върджин на стайна температура за 48 ч., оставя я за 24 ч. във фризер, за да стегне зехтинът, прецежда я през филтър за кафе, за да е бистра. Така ароматите на висококачествения зехтин благородно се пренасят в чашата с една зелена маслинка, без да се натрапват. А преживяването е възторг и шик, и много повече от усещане за Джеймс Бонд.
Дали ви приобщих към идеята за коктейли и зехтин?
В следващото издание на рубриката през октомври очаквайте: Зехтин в десерти
*Анна Петкова е сертифициран сомелиер на зехтин в престижната програма на International Culinary Center и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. Участва в дегустации и майсторски класове по зехтин в Португалия, Гърция и Италия. Завършила е "Маркетинг и мениджмънт" в УНСС, професионалната й кариера включва 23 години в големи международни компании с лидерски опит в България, Русия и Адриатическия регион, преди да навлезе професионално в света на зехтина. Анна също е пътешественик и създател на страницата My Pure Olive, а наскоро излезе и първата й книга:
Време за коктейл!
Cocktail o’clock
Българин стана един от десетимата най-добри бармани на планетата
Манол Лазаров влезе в топ 10 на финала на World Class
Десерти, зехтин и една рецепта за сладост
Артишок и зехтин: горчиво!
Митът за две от задължителните характеристики на маслиновото олио - Горчивост и Пикантност
Артишок и зехтин: как да си изберем
За какво да се оглеждаме в магазина
Артишок и зехтин: сортовете на Испания
6 срещи с маслините на Иберийския полуостров
Артишок и зехтин: Сортовете на Гърция
6 срещи с маслиновите богатства на южната ни съседка
Артишок и зехтин: Защо зехтинът не старее като виното
Много общи черти споделят двата продукта, но пазенето за специални случаи не е една от тях
Артишок и зехтин: оазисът Сива нашепва за маслини
За това по-различно пътешествие в Египет нямаше особенa подготовка, а онова вътрешното усещане, че точно сега му е времето
ОТ БРОЯ: Слънце, смляно в бутилка
Зехтинът като повод за обиколка - из маслинови горички или поне седнали на креслото у дома, с точната книга в ръка
Артишок и зехтин: важните международни конкурси
Как се оценяват бутилките маслиново масло и какво отличава различните награди
Артишок и зехтин: фактори на майсторството
Факторите и детайлите, свързани с направата на отлично маслиново масло
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.