Коктейли със зехтин? Да!
Маслиновото масло се съчетава най-добре с алкохоли с по-неутрален аромат и вкус, и си партнира с всичко от цитруси до мащерка
Артишок и зехтин: важните международни конкурси

"Артишок и зехтин с Анна Петкова" - избрах точно това име за рубриката си, защото артишокът и зехтинът са много подобни - причудливи и многопластови, с удивителни вкусови и ароматни характеристики, които ни се разкриват постепенно - листо след листо, ястие след ястие.
Всеки месец ще разкривам за вас тайни за тази така благородна и благодатна живителна течност. И постепенно, надявам се, любовта към зехтин extra virgin ще ви завладее, така както завладя мен преди години. И вече няма връщане назад.
Желая ви здраве и щастие с храната,
Ваша Анна
Декември е месец за финални бляскави щрихи, където темата за международните конкурси за зехтин си идва съвсем на мястото. Тя вълнува "Бакхус" не за първи път: преди 2 години се включих в материал за "най-добрите", а днес ще продължа разказа с още няколко обогатяващи детайла. Ще направим връзка София-Токио, спирайки се в Рим, Париж, на езерото Гарда и в Германия, с кратък преглед на пет международни сцени за зехтин, на които се изявяват производители, будещи респект и възхищение.
Като много други категории, така и тази на маслиновото масло празнува новата реколта всяка година. Забележително е как с времето като цяло качеството му става все по-добро и как расте списъкът на производителите, посветени на високите стандарти. А когато един производител е признат в десет конкурса последователно през годините, това говори отчетливо за ангажираността му към създаването на отличаващ се продукт. Щастлива съм да познавам много такива.
Определено "шумът" около категорията маслиново масло и висококачественото такова през последното десетилетие е в полза на по-информирания избор на потребителите, търговците, ресторантьорите и шеф-готвачите. Приносът на конкурсите освен за производителите, е и за общата публика като цяло: получава се своеобразен реванш за категорията extra virgin след известното й дискредитиране със скандали в миналото, свързани с фалшифициране на extra virgin с добавяне на други растителни олиа или рафинирани маслинови масла.
Общоприето е в конкурсите участието на всеки продукт да е с регламентирана входна такса, етикетирането да е според местното законодателство, маслото трябва да има минимално производство като количество и да се продава в търговската мрежа на страната (да не са само за конкурс), мострите се кодират, за да е "сляпо" оценяването, панелът от оценяващи да са дипломирани експерти, а оценката е по стандартите на IOC (Международен съвет за зехтин) и т.н.
Призовете обичайно са в категории спрямо сортовете (едносортови или многосортови), спрямо характеристиката Плодовост (деликатна, средна или интензивна), спрямо вида земеделие (конвенционално или биологично), както и по статута на региона (ЗНП - защитено наменование за произход или ЗГО - защитено географско указание), като отличията са сребърно или златно. Самият производител избира дали да участва, съобразно търговските му цели и географията, в която оперира. Затова в някои конкурси участниците и победителите са преобладаващо от дадени страни.
Днес избрах да ви разкажа за 5 оценяващи организации: за гида Flos Olei, за класацията World's Best Olive Oils (Най-добрите зехтини в света) и за три международни конкурсa - Olive Japan, Leone D'oro International Competition и Olio Nuovo Days. Причината да избера именно тях е, че те са престижни и будят уважение с посвещението си на високото качество и насоченост към гурме културата. А пък с образователните си програми (майсторски класове, сертификация на сомелиери и дегустатори, работа с училища и производители) целенасочено работят за повишаване на културата на зехтина и храната, за популяризиране на категорията и достойнствата й.
| Flos Olei - a guide to the world of extra virgin olive oil |
Превежда се като "Гид в света на зехтин extra virgin" и се издава от 2010 г. от основателя Марко Ореджа (журналист, винен критик и сомелиер, екпертен дегустатор на зехтин) и Лаура Маринели (журналист, дегустатор на зехтин, редактор). В него влизат 500-те най-добри зехтина от пет континента, там намират място страни като Уругвай, Южна Африка, Нова Зеландия, Босна и Херцеговина.
Отличават се две основни класации. Първата е "Алея на славата", където са осем ферми с техен забележителен зехтин, оценен със 100/100 точки. Втората група награди е "Най-добрите" с отличени двадесет ферми, сред тях "Зелена ферма" и "Най-добра система за екстракция", акцентирайки върху важността на усъвършенстване на технологиите.
Има и специални награди, сред които" Ресторант на годината". Последният победител е The Samuel, Дания с една звезда Michelin, като тук е важно ресторантът и водещият шеф-готвач, в случая Джонатан Бернтсен, да са добри познавачи и да боравят умело с отличителни зехтини extra virgin в кухните си.
| World's Best Olive Oils |
Превеждат се като "Най-добрите зехтини в света", основани от германеца Хейко Шмидт (сертифициран дегустатор на зехтин) и често се цитира в медиите. В класацията всяка година се отличават топ 50 зехтина и топ 25 мелници за зехтин, основно от европейското Средиземноморие. Интересното тук е, че се натрупват резултатите на седем международни конкурса с най-строги правила за участие. Включени са Evoleum (Кордоба, Испания), Expoliva (Хаен, Испания), награда Mario Solinas (на IOC/ Международен Съвет за Зехтин), OviBeja (Бежа, Португалия), Leone D'oro International Competition (Гарда, Италия), Olive D'or (Монреал, Канада), Sol D'Oro (Верона, Италия).
| Leone D'oro International Competition |
Конкурсът е наследник на първия такъв за зехтин от 1987, Leone D'Oro dei Mastri Oleari, който тръгва от Италия. Той е особено стриктен с броя златни медали (златни лъвчета): само по един за всяка от 11-те категории, сред тях и по-ексклузивните "Най-добра опаковка в света", "Южно полукълбо" и "Малки производители от Италия". Leone D'oro изключително много подкрепя малките производители, съхраняването на биоразнообразието и стимулира усъвършенстването на продуктите от година на година. От 2022 се въвежда "Най-добър мелничар", за да се акцентира върху тази много важна роля в процеса на майсторенето на отличен зехтин.
Организаторът на конкурса и лидер на регионален дегустационен панел Мария Паола Габузи (по професия фотограф на екстремни спортове и мой ментор) допуска за участие в конкурса само 350 зехтина и продукти с оценка над 85/100 точки (Selezione Leone). В номинациите за финала за всяка категория (Gran Menzione) попадат седем зехтина с над 93/100 точки, а само един е победителят Leone D'oro във всяка категория. Има и стикери за опаковките на зехтините-победители, за да са разпознаваеми за потребителите по света. Ако откриете такъв зехтин, вземете го: предстои ви голямо удоволствие.
| Olive Japan |
Конкурсът се провежда всяка година в Токио и привлича участници от цял свят (над 800 продукта и 20 страни през 2021 г.) вече над десетилетие. Отварям скоба, че Япония е сред световните производители на зехтин. Маслинови насаждения се отглеждат в префектура Кагава и на остров Шодо, с изразителен средиземноморски климат.
Организаторът и основател Тошия Тада (създател и на Aсоциацията на сомелиерите на зехтин в Япония, обучила близо 3000 сомелиера, от които 60 master sommelier) ми споделя, че самият той не е почитател на конкурсите, защото има толкова много добри и отличителни продукти, които заслужават приз. Припознава като лична мисия да популяризира вкуса на качествения зехтин сред японските потребители, възмутен от това, че повече от 80% от продуктите на пазара в Япония преди години са били дефектни (гранясали или с дефект мухъл). Именно затова Olive Japan е шестдневен празник на зехтина с ексклузивен зехтинен бар, на който посетителите могат да опитат победителите в конкурса.
През 2021 наградите са десет Premier (за по пет забележителни продукта от Италия и Испания), 343 златни и 310 сребърни.
| Olio Nuovo Days |
Завършваме с един по-нестандартен конкурс в Париж, чийто организатор Еманюел Дешелет го определя като културно движение за развитие на най-високото качество зехтин. PR експерт в света на модата и дизайна и сомелиер на зехтин, тя привлича към инициативата общност от деца, престижни шеф-готвачи, писатели, зехтинени експерти, журналисти, музиканти, дизайнери, общественици. Три са основните подконкурси: "Шеф-готвачи и сомелиери", "Избор на децата" и "Дизайн", като любопитното е, че сред журито са Ерик Брифар (Le Cordon Bleu, ресторант Le Cinq и Hotel George V), Жулиен Дюма (ресторант Lucas Carton) и Фади Катан (Fawda restaurant в Палестина). Това многообразие е поредното потвърждение, че светът на зехтина е пъстър и заразителен.
Подобно на виното, конкурсите за зехтин са вече установена световна традиция и се случват не само в страните-производителки, а и в места като Дубай и Копенхаген например. Това е още едно потвърждение как традиционни продукти, емблема на средиземноморските ценности, намират все по-широк прием и място в домовете на хората по света. И един своеобразен мост на традиция и иновативни подходи, за по-многопластови вкусови преживявания и за повече естествено здраве.
Коктейли със зехтин? Да!
Маслиновото масло се съчетава най-добре с алкохоли с по-неутрален аромат и вкус, и си партнира с всичко от цитруси до мащерка
Артишок и зехтин: как да си изберем
За какво да се оглеждаме в магазина
Артишок и зехтин: сортовете на Испания
6 срещи с маслините на Иберийския полуостров
Артишок и зехтин: Сортовете на Италия
8 срещи със страната, най-богата на собствени разновидности маслини
Ревю: изба Talamonti от Абруцо
Знаете ли, че пекорино е име не само на вид сирене, но и на винен сорт грозде?
ОТ БРОЯ: Слънце, смляно в бутилка
Зехтинът като повод за обиколка - из маслинови горички или поне седнали на креслото у дома, с точната книга в ръка
Артишок и зехтин: фактори на майсторството
Факторите и детайлите, свързани с направата на отлично маслиново масло
ОТ БРОЯ: Маслини на три полуострова
Не Хубавата Елена, а търговията със зехтин казват, че е истинската причина за Троянската война
Артишок и зехтин: тънкости при дегустацията
Тя е също толкова вълнуваща и многопластова, колкото тази на виното - ето какво трябва да знаете
Артишок и зехтин: вкусовете, ароматите и органолептиката
В extra virgin летливите съединения надхвърлят 100 на брой, а и да не забравяме, че генетично записаните сортове маслини са над 1200!
Артишок и зехтин: храненето на децата
Защо маслиновото масло е по-добрият избор за храна на малките и какво трябва да знаем за него
Артишок и зехтин: как да четем етикета
Търговските категории маслиново масло са много, личните нужди и предпочитания - също
Артишок и зехтин: митът, че със зехтин не може да се готви
Този месец в рубриката "Артишок и зехтин с Анна Петкова": каква е истината за точките на задимяване и окисление
Артишок и зехтин: защо да обикнем extra virgin
Този месец в рубриката "Артишок и зехтин с Анна Петкова": среща с маслиново дърво на 3200 г. и що е то "Нов свят" при зехтина
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.