Храна

Артишок и зехтин: важните международни конкурси

Анна Петкова 09 декември 2021, 12:44


"Артишок и зехтин с Анна Петкова" - избрах точно това име за рубриката си, защото артишокът и зехтинът са много подобни - причудливи и многопластови, с удивителни вкусови и ароматни характеристики, които ни се разкриват постепенно - листо след листо, ястие след ястие.
Всеки месец ще разкривам за вас тайни за тази така благородна и благодатна живителна течност. И постепенно, надявам се, любовта към зехтин extra virgin ще ви завладее, така както завладя мен преди години. И вече няма връщане назад.

Желая ви здраве и щастие с храната,
Ваша Анна


Декември е месец за финални бляскави щрихи, където темата за международните конкурси за зехтин си идва съвсем на мястото. Тя вълнува "Бакхус" не за първи път: преди 2 години се включих в материал за "най-добрите", а днес ще продължа разказа с още няколко обогатяващи детайла. Ще направим връзка София-Токио, спирайки се в Рим, Париж, на езерото Гарда и в Германия, с кратък преглед на пет международни сцени за зехтин, на които се изявяват производители, будещи респект и възхищение.

Като много други категории, така и тази на маслиновото масло празнува новата реколта всяка година. Забележително е как с времето като цяло качеството му става все по-добро и как расте списъкът на производителите, посветени на високите стандарти. А когато един производител е признат в десет конкурса последователно през годините, това говори отчетливо за ангажираността му към създаването на отличаващ се продукт. Щастлива съм да познавам много такива.

Определено "шумът" около категорията маслиново масло и висококачественото такова през последното десетилетие е в полза на по-информирания избор на потребителите, търговците, ресторантьорите и шеф-готвачите. Приносът на конкурсите освен за производителите, е и за общата публика като цяло: получава се своеобразен реванш за категорията extra virgin след известното й дискредитиране със скандали в миналото, свързани с фалшифициране на extra virgin с добавяне на други растителни олиа или рафинирани маслинови масла.

Общоприето е в конкурсите участието на всеки продукт да е с регламентирана входна такса, етикетирането да е според местното законодателство, маслото трябва да има минимално производство като количество и да се продава в търговската мрежа на страната (да не са само за конкурс), мострите се кодират, за да е "сляпо" оценяването, панелът от оценяващи да са дипломирани експерти, а оценката е по стандартите на IOC (Международен съвет за зехтин) и т.н.

Призовете обичайно са в категории спрямо сортовете (едносортови или многосортови), спрямо характеристиката Плодовост (деликатна, средна или интензивна), спрямо вида земеделие (конвенционално или биологично), както и по статута на региона (ЗНП - защитено наменование за произход или ЗГО - защитено географско указание), като отличията са сребърно или златно. Самият производител избира дали да участва, съобразно търговските му цели и географията, в която оперира. Затова в някои конкурси участниците и победителите са преобладаващо от дадени страни.

Днес избрах да ви разкажа за 5 оценяващи организации: за гида Flos Olei, за класацията World's Best Olive Oils (Най-добрите зехтини в света) и за три международни конкурсa - Olive Japan, Leone D'oro International Competition и Olio Nuovo Days. Причината да избера именно тях е, че те са престижни и будят уважение с посвещението си на високото качество и насоченост към гурме културата. А пък с образователните си програми (майсторски класове, сертификация на сомелиери и дегустатори, работа с училища и производители) целенасочено работят за повишаване на културата на зехтина и храната, за популяризиране на категорията и достойнствата й.

Flos Olei - a guide to the world of extra virgin olive oil

Превежда се като "Гид в света на зехтин extra virgin" и се издава от 2010 г. от основателя Марко Ореджа (журналист, винен критик и сомелиер, екпертен дегустатор на зехтин) и Лаура Маринели (журналист, дегустатор на зехтин, редактор). В него влизат 500-те най-добри зехтина от пет континента, там намират място страни като Уругвай, Южна Африка, Нова Зеландия, Босна и Херцеговина.

Отличават се две основни класации. Първата е "Алея на славата", където са осем ферми с техен забележителен зехтин, оценен със 100/100 точки. Втората група награди е "Най-добрите" с отличени двадесет ферми, сред тях "Зелена ферма" и "Най-добра система за екстракция", акцентирайки върху важността на усъвършенстване на технологиите.

Има и специални награди, сред които" Ресторант на годината". Последният победител е The Samuel, Дания с една звезда Michelin, като тук е важно ресторантът и водещият шеф-готвач, в случая Джонатан Бернтсен, да са добри познавачи и да боравят умело с отличителни зехтини extra virgin в кухните си.

World's Best Olive Oils

Превеждат се като "Най-добрите зехтини в света", основани от германеца Хейко Шмидт (сертифициран дегустатор на зехтин) и често се цитира в медиите. В класацията всяка година се отличават топ 50 зехтина и топ 25 мелници за зехтин, основно от европейското Средиземноморие. Интересното тук е, че се натрупват резултатите на седем международни конкурса с най-строги правила за участие. Включени са Evoleum (Кордоба, Испания), Expoliva (Хаен, Испания), награда Mario Solinas (на IOC/ Международен Съвет за Зехтин), OviBeja (Бежа, Португалия), Leone D'oro International Competition (Гарда, Италия), Olive D'or (Монреал, Канада), Sol D'Oro (Верона, Италия).
Leone D'oro International Competition

Конкурсът е наследник на първия такъв за зехтин от 1987, Leone D'Oro dei Mastri Oleari, който тръгва от Италия. Той е особено стриктен с броя златни медали (златни лъвчета): само по един за всяка от 11-те категории, сред тях и по-ексклузивните "Най-добра опаковка в света", "Южно полукълбо" и "Малки производители от Италия". Leone D'oro изключително много подкрепя малките производители, съхраняването на биоразнообразието и стимулира усъвършенстването на продуктите от година на година. От 2022 се въвежда "Най-добър мелничар", за да се акцентира върху тази много важна роля в процеса на майсторенето на отличен зехтин.

Организаторът на конкурса и лидер на регионален дегустационен панел Мария Паола Габузи (по професия фотограф на екстремни спортове и мой ментор) допуска за участие в конкурса само 350 зехтина и продукти с оценка над 85/100 точки (Selezione Leone). В номинациите за финала за всяка категория (Gran Menzione) попадат седем зехтина с над 93/100 точки, а само един е победителят Leone D'oro във всяка категория. Има и стикери за опаковките на зехтините-победители, за да са разпознаваеми за потребителите по света. Ако откриете такъв зехтин, вземете го: предстои ви голямо удоволствие.

Olive Japan

Конкурсът се провежда всяка година в Токио и привлича участници от цял свят (над 800 продукта и 20 страни през 2021 г.) вече над десетилетие. Отварям скоба, че Япония е сред световните производители на зехтин. Маслинови насаждения се отглеждат в префектура Кагава и на остров Шодо, с изразителен средиземноморски климат.

Организаторът и основател Тошия Тада (създател и на Aсоциацията на сомелиерите на зехтин в Япония, обучила близо 3000 сомелиера, от които 60 master sommelier) ми споделя, че самият той не е почитател на конкурсите, защото има толкова много добри и отличителни продукти, които заслужават приз. Припознава като лична мисия да популяризира вкуса на качествения зехтин сред японските потребители, възмутен от това, че повече от 80% от продуктите на пазара в Япония преди години са били дефектни (гранясали или с дефект мухъл). Именно затова Olive Japan е шестдневен празник на зехтина с ексклузивен зехтинен бар, на който посетителите могат да опитат победителите в конкурса.

През 2021 наградите са десет Premier (за по пет забележителни продукта от Италия и Испания), 343 златни и 310 сребърни.

Olio Nuovo Days

Завършваме с един по-нестандартен конкурс в Париж, чийто организатор Еманюел Дешелет го определя като културно движение за развитие на най-високото качество зехтин. PR експерт в света на модата и дизайна и сомелиер на зехтин, тя привлича към инициативата общност от деца, престижни шеф-готвачи, писатели, зехтинени експерти, журналисти, музиканти, дизайнери, общественици. Три са основните подконкурси: "Шеф-готвачи и сомелиери", "Избор на децата" и "Дизайн", като любопитното е, че сред журито са Ерик Брифар (Le Cordon Bleu, ресторант Le Cinq и Hotel George V), Жулиен Дюма (ресторант Lucas Carton) и Фади Катан (Fawda restaurant в Палестина). Това многообразие е поредното потвърждение, че светът на зехтина е пъстър и заразителен.

Подобно на виното, конкурсите за зехтин са вече установена световна традиция и се случват не само в страните-производителки, а и в места като Дубай и Копенхаген например. Това е още едно потвърждение как традиционни продукти, емблема на средиземноморските ценности, намират все по-широк прием и място в домовете на хората по света. И един своеобразен мост на традиция и иновативни подходи, за по-многопластови вкусови преживявания и за повече естествено здраве.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK