 Коктейли със зехтин? Да!
		
		Маслиновото масло се съчетава най-добре с алкохоли с по-неутрален аромат и вкус, и си партнира с всичко от цитруси до мащерка
	
	
		
			Коктейли със зехтин? Да!
		
		Маслиновото масло се съчетава най-добре с алкохоли с по-неутрален аромат и вкус, и си партнира с всичко от цитруси до мащерка
		
	
	
Десерти, зехтин и една рецепта за сладост
 
	
		
"Артишок и зехтин с Анна Петкова" - избрах точно това име за рубриката си, защото  артишокът и зехтинът са много подобни - причудливи и многопластови, с удивителни вкусови и ароматни характеристики, които ни се разкриват постепенно - листо след листо, ястие след ястие.
 Надявам се, любовта към зехтин extra virgin ще ви завладее, така както завладя мен преди години. И вече няма връщане назад.
Желая ви здраве и щастие с храната,
 Ваша Анна*
С октомври идва ароматът на портокали, той идва някак плахо в първите седмици на есента, докато изцяло ни завладее през декември и по Коледа. Този средиземноморски плод е невероятен, защото ни се поднася целият, а ние можем да му се насладим от кората до сока и без разхищение. Цитрусите и зехтин екстра върджин са велик тандем и винаги са били - в солени или сладки превъплъщения, изключително семпли и същевременно много еуфорични като вкусово-ароматни преживявания.
 Всъщност, именно един сочен портокал с тънка кора и бутилка зехтин екстра върджин от сорта колови, донесена от о. Лесвос, даде старт на октомврийската ни зехтинена тема. Да, може да ви звучи малко необичайно, обаче другият велик тандем е десерти и зехтин extra virgin. Ето малко повече за него.
Вече сме си казвали, че маслиновото масло (от най-високата категория) и храната се свързват помежду си по най-благородния начин. Десертите не правят изключение. В допълнение, при тях и особено при печивата се случва една магия и текстурата на сладкиша става сочна и подканваща към още една и още една хапка, която буквално се разтапя в устата, без усещане за нещо суховато.

Особено подходящи за кейкове и сладки са сортовете "идеална среда" като по-познатия ни коронейки или айвалък от Турция, или по-деликатните арбекина и таджаска. Те, обичайно, са класическа реколта от втората половина на октомври и ноември и в характера си са събрали много слънце, ухания на сухи билки и цветя, сладки бадеми и лешници, нотки на канела и смокинови листа. Затова именно
по-късните реколти са идеални за направата на десерти -
всичко от кексове и курабии до всякакви други печива. Съвършени са също за сурови бонбони с фурми и ядки като бадеми, лешници, орехи, обогатени с аромата на лавандула, роза, малини, боровинки. В тези многопластови слънчеви съчетания лъжица-две екстра върджин действат като идеалната спойка на вкусовете и текстурите. Бутилката колови, която споменах по-горе и взех със себе си от о. Лесвос, е именно с такъв характер, допълнен с ухание на къпини, много характерно за късните реколти на този егейски сорт. Затова си я запазих за приготвянето на сладкиши, както и за овкусяване на овесена каша с изсушени плодове и пълнозърнест сусам или на кисело мляко с плодове и ядки за лека закуска.

Испанският пикуал, който е с по-интензивна пикантност, наред с коратина от Пулия или пък коронейки ранна реколта придават по-изразителен и богат вкус на десертите, като тези с тъмен шоколад блясват неподражаемо. Мус с шоколад 70% какао, където маслото отстъпва на екстра върджин е един възхитителен десерт. А предимството му е, че е изпълнен с много лекота и въздушност, към които няма равнодушие. Има една вълшебна формула при сладкишите:
онези 125 г масло, които да заменим със 75 мл зехтин,
безпогрешна е. Тук напомням, че точката на задимяване на този зехтин е във високата граница 190-210 °С и затова е много подходяща и здравословна мазнина за топлинно готвене. Не мога да не предложа приготвянето на палачинки да е също със зехтин extra virgin (добавям 1-2 лъжици направо в сместа, за да не мисля за мазнина за всяка палачинка в тигана), а когато са готови, понякога намазвам с малко масло за още разкош.

Понеже е октомври, най-естествено е сладкишът, който ще споделя с вас, да е много портокалов. Вероятно първата ви мисъл е за портокалопита (гръцкият сиропиран сладкиш), която също се прави със зехтин. Избрах един кейк, който носи уханието на портокал и анасон и много се вписва в есента и мечтателните, лежерни недели.
Рецептата е от моята приятелка Йоана Стамулу и част от нейната книга за гръцки сладкиши и бисквити My Greek Sweets. Вместо узо ползвах пастис (който имам у дома, вече поотлежал с кехлибарен цвят) и семена от див фенел/ резене вместо тези от анасон, а останалото е според нейните насоки. Нека уточня, че както при всичко друго, така и при сладостите, народите в Средиземноморието (общо 23 страни) често ползват зехтин. Днес везните наклониха към Гърция и новото ни приятелство с Йоана, чиито изкусителни десерти от изминалото лято помня с голямо вълнение.
Очарованието на зехтинения кейк с портокали и узо е в простотата - 6 ключови съставки, допълнени с щипка сол и смлени семена от анасон. Другото му достойнство е богатият, преизпълващ вкус и изключителна сочност, без да е глетав. Не на последно място - постен е, не съдържа животински продукти.
 
| Портокалов кейк с анасон и зехтин | 
Ето и рецептата за голяма продълговата форма за кекс и 12 щедри парчета (аз приготвих половин доза в малка форма).
Време: 20 мин. подготовка; 50 мин. за печене.
 Продукти: 
- 250 мл зехтин extra virgin (по-семпъл от средната ценова категория)
- 200 г кристална захар + лъжичка пудра захар за поръсване след изпичане
- 50 мл узо
- 2 средно големи портокала с тънка кора
- 500 г универсално брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- щипка сол
- 1 с.л. фино смлени семена анасон

Приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 175 °С и леко намажете формата със зехтин. Поставете точно изрязана по дъното хартия за печене.
- Нарежете портокалите, като отстраните семките, и заедно с узото ги пасирайте в блендер. Сместа да е не по-малко от 250 грама (при мен се получи повече и сложих всичко, портокалите бяха изключително сочни).
- С миксер разбийте зехтина и захарта. Постепенно добавете портокаловата смес, разбивайки. Към пресятото брашно и бакпулвер добавете солта и анасона и, разбърквайки внимателно, ги интегрирайте към портокаловата с помощта на шпатула до получаването на еднородно меко тесто.
- Разпределете я равномерно във формата и печете 45-50 мин. до златисто (аз ползвам режим долен реотан и вентилатор). С тънка клечка проверете готовността на кейка, без да остава тесто по нея.
- След като кейкът се охлади (минимум час и половина), го извадете от формата и поръсете с пудра захар. За ценителите на шоколада: можете да го залеете със 125 г разтопен шоколад за готвене (моята препоръка е да е тъмен и със съдържание 60-70% какао)
Останалото е още по-лесно - щедри парчета, бавно удоволствие и приятна компания.
*Анна Петкова е сертифициран сомелиер на зехтин в престижната програма на International Culinary Center и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. Участва в дегустации и майсторски класове по зехтин в Португалия, Гърция и Италия. Завършила е "Маркетинг и мениджмънт" в УНСС, професионалната й кариера включва 23 години в големи международни компании с лидерски опит в България, Русия и Адриатическия регион, преди да навлезе професионално в света на зехтина. Анна също е пътешественик и създател на страницата My Pure Olive, а наскоро излезе и първата й книга: Sun & Olive Oil.
 Коктейли със зехтин? Да!
		
		Маслиновото масло се съчетава най-добре с алкохоли с по-неутрален аромат и вкус, и си партнира с всичко от цитруси до мащерка
	
	
		
			Коктейли със зехтин? Да!
		
		Маслиновото масло се съчетава най-добре с алкохоли с по-неутрален аромат и вкус, и си партнира с всичко от цитруси до мащерка
		
	
	
 Артишок и зехтин: горчиво!
		
		Митът за две от задължителните характеристики на маслиновото олио - Горчивост и Пикантност
	
	
		
			Артишок и зехтин: горчиво!
		
		Митът за две от задължителните характеристики на маслиновото олио - Горчивост и Пикантност
		
	
	
 Артишок и зехтин: как да си изберем
		
		За какво да се оглеждаме в магазина
	
	
		
			Артишок и зехтин: как да си изберем
		
		За какво да се оглеждаме в магазина
		
	
	
 Артишок и зехтин: Защо зехтинът не старее като виното
		
		Много общи черти споделят двата продукта, но пазенето за специални случаи не е една от тях
	
	
		
			Артишок и зехтин: Защо зехтинът не старее като виното
		
		Много общи черти споделят двата продукта, но пазенето за специални случаи не е една от тях
		
	
	
 ОТ БРОЯ: Маслини на три полуострова
		
		Не Хубавата Елена, а търговията със зехтин казват, че е истинската причина за Троянската война
	
	
		
			ОТ БРОЯ: Маслини на три полуострова
		
		Не Хубавата Елена, а търговията със зехтин казват, че е истинската причина за Троянската война
		
	
	
 Артишок и зехтин: тънкости при дегустацията
		
		Тя е също толкова вълнуваща и многопластова, колкото тази на виното - ето какво трябва да знаете
	
	
		
			Артишок и зехтин: тънкости при дегустацията
		
		Тя е също толкова вълнуваща и многопластова, колкото тази на виното - ето какво трябва да знаете
		
	
	
 Артишок и зехтин: средиземноморската диета
		
		От 2010 г. тя е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, а има много допирни точки до традиционната ни българска кухня
	
	
		
			Артишок и зехтин: средиземноморската диета
		
		От 2010 г. тя е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, а има много допирни точки до традиционната ни българска кухня
		
	
	
 Артишок и зехтин: храненето на децата
		
		Защо маслиновото масло е по-добрият избор за храна на малките и какво трябва да знаем за него
	
	
		
			Артишок и зехтин: храненето на децата
		
		Защо маслиновото масло е по-добрият избор за храна на малките и какво трябва да знаем за него
		
	
	
 Артишок и зехтин: как да четем етикета
		
		Търговските категории маслиново масло са много, личните нужди и предпочитания - също
	
	
		
			Артишок и зехтин: как да четем етикета
		
		Търговските категории маслиново масло са много, личните нужди и предпочитания - също
		
	
	
 Артишок и зехтин: митът, че със зехтин не може да се готви
		
		Този месец в рубриката "Артишок и зехтин с Анна Петкова": каква е истината за точките на задимяване и окисление
	
	
		
			Артишок и зехтин: митът, че със зехтин не може да се готви
		
		Този месец в рубриката "Артишок и зехтин с Анна Петкова": каква е истината за точките на задимяване и окисление
		
	
	
 Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
		
	
		
			Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	