Започва месецът на мавруда с Urban Wine Fest този уикенд
17 български сорта ще демонстрират богатството на страната ни по време на четвъртото издание на Международния ден на мавруда
Тенденциите във виното за 2022
Новата година за вино ентусиастите е изтъкана едновременно както от съвсем предвидими в контекста на пандемията условия, така и от не толкова очаквани тенденции. Още в края на миналата година лично се убедихме в някои от тях по време на DiVino Taste 2021.
Обобщаваме тук няколко посоки, в които забелязваме, че вървят потреблението и продажбите на вино.
| Едно безалкохолно, моля |
Докладът Bacardi Cocktail Trends за 2022 г. установява, че 58% от потребителите по света пият повече безалкохолни коктейли и такива с ниско съдържание на алкохол, отколкото преди година. Трябва да се отбележи обаче, че традиционно обликът на този тип вино вино не е бил добър, но в последно време това се променя - известни производители се намесват в картинката, използвайки висококачествено грозде и усъвършенствани методи за деалкохолизиране.

Смятаме обаче, че България е далеч от тази тенденция, що се отнася до производството: публиката, която решава да си даде почивка (за уикенд, месец или като дългосрочен избор), не е същата като хората у нас, които работят в избите. Едва ли можем да очакваме обезалкохолен мавруд - говорим по-скоро за внос или поне за работа с международни сортове като совиньон блан или ризлинг, например.
| Същото вино, но с нова цена |
Кризата във веригата за доставки кара винарните да плащат повече за бутилки, тапи, етикети и бъчви - ако въобще могат да се сдобият с тях навреме. Забавянето на поръчките води до последващи увеличения на цените от 50% до 100%. Като цяло ще плащаме от 10% до 20% повече за бутилка вино през 2022 г. Неприятно, но факт.
Интересно е обаче дали това ще разклати леко съзнанието на масовия български потребител, който обикновено дава до 10-ина лв. за бутилка вино, и дали веднъж надскочил психологическата граница от 10 лв. по принуда, няма да пробва да даде още 2 лв. отгоре за по-качествено вино, така избирайки такова за 14 лв. вместо старото, което вече е с цена 12 лв.?
| В розовата долина |
Апропо, потреблението на розе не се ограничава само в тихините вина: нараства и търсенето на розови пенливи вина. А като имаме предвид, че розе шампанското най-често е по-скъпо от бялото, то това говори немалко и за покупателната способност на клиента.
| Шшш...шампанско! |
Макар и в по-малки количества, шампанско ще има, но все пак експертите припомнят, че има и други отлични пенливи вина като италианската франчакорта, португалското еспуманте и испанската кава.
| Еко & био |
| Оранжево небето, оранжеви вината |
Тенденцията само по себе си не е нова, още за 2018 г. класацията на DiVino за най-добри български вина беше оглавена от оранжево, но ще обясним какви са промените. Тогава отличената бутилка бе от гевюрцтраминер, след това у нас на пазара започнаха да се появяват все повече: керацудата на Libera, бленд от совиньон блан и керацуда на Villa Melnik, шардонето на Боровица, няколко различни варианта на Далаков.
Отделяме секунда да поясним: оранжевото вино се прави така, както и розето, само че в общия случай първото е с бели сортове, мацерирани в бялата си ципа, докато второто е от червени сортове, накисвани в червената си ципа (но за по-кратко, защото иначе ще стане просто червено вино).

На последното издание на форума DiVino.Taste преди няколко месеца видяхме и нов вариант от Царев Брод, който логично ни накара да преосмилим къде поставяме границата между розе и оранжево вино: пино гри, мацерирано по-продължително в ципите. Ако гроздето е със сиви ципи, какъвто е случаят на сорта пино гри, то как го наричаме това - розе или оранжево?
| Настойвано вино |
Новата любима играчка на миксолозите у нас, а и на любопитните потребители, доскоро беше наричана с обобщаващото понятие пелин, макар че то невинаги е коректно, тъй като за целта сред билките, в които е киснато виното, трябва да присъства конкретно растението пелин. Така или иначе, по-правилният термин за момента е настойвано вино: предимно бяло, но понякога и червено, което е прекарало време в съвкупност от билки. 22 by Burdi и Драгошинов са у нас актуалните производители, на които гласуваме безрезервно доверие в тази сфера, и е важно да се отличат по име, защото иначе на пазара не липсват предложения, които могат да бъдат намерени на най-ниските рафтове в супермаркетите и които са създали назаслужено лош имидж на една цяла стилистика във винения свят.
Другото, което си струва да се каже, е, че този тип напитки имат място както като аперитив, така и в коктейли, а и като десерт, защото съществуват тъкмо на пресечната точка на горчивина, сладост, алкохол и аромат. Ако харесвате вермут, вероятно ще харесате и българската му интерпретация.
С изключение на последните две категории останалите са световни тенденции, на които откликва и българският потребител. Поледните две обаче отчитаме като етап от развитието конкретно на българския пазар. Що се отнася до оранжевото, там на световния пазар отдавна са се утвърдили Грузия и Северна Италия, а настойваните гроздови напитки са поети от големи марки като Campari и Martini, които са се превърнали в синоним на този тип питие така, както ксерокс е копирна машина. Остава една дъглосрочна, надяваме се, тенденция: да се покачва любопитството и готовността на нашия потребител да пробва нови вкусове и да дава малко повече пари за по-качествен продукт.
Започва месецът на мавруда с Urban Wine Fest този уикенд
17 български сорта ще демонстрират богатството на страната ни по време на четвъртото издание на Международния ден на мавруда
"КА&ТА българското вино" 2022 с награда Gourmand
Десетото издание на годишния каталог получи едно от най-високите признания в сферата на англоезичната кулинарна литература
ОТ БРОЯ: Новият дом на виното в Лозенец
Седмият магазин на CASAVINO в София е на бул. Черни връх - още по-лесен достъп до добрите бутилки
Apollowine: вино на 2 етажа
Новото място в София, където ще откриете пищен избор от винени бутилки и предложения на чаша
Това ли ще е най-големият DiVino.Taste?
Ето какво ще се случи по време на 11-ото издание на винения форум
Североизточна България в 100 вина - част III
От Царевец до Ялово: дегустация на изби край Велико Търново
Североизточна България в 100 вина - част II
За винените събития извън София и новите хора, които ги посещават
Североизточна България в 100 вина - част I
Защо маврудът вече няма право да е просто мавруд
3 причини на България да й пука за ProWein
Внушително, но и пусто: най-голямото изложение за вино в света се завърна след 2 години отлагане
Българските дъбови бъчви – ценени по света, недооценени у нас
България със силно представяне на Concours Mondial de Bruxelles
Състезанието обяви тазгодишните си резултати за червени и бели вина
Slow Wine Fair 2022: вино отвъд стоката
Няколко впечатления и наблюдения от първото издание на новото годишно събитие
Вижте кои са най-добрите български вина за 2021
11-ото издание на DiVino Top 50 слага на фокус местните сортове
Специално събитие-дегустация DiVino TOP 50 за 2021
DiVino обявява класацията на най-добрите български вина
ОТ БРОЯ: Орбелия - свежият полъх от горещия юг
Избата до петричкото село Коларово се отличава със своите по-леки, ненатоварени и чаровни вина в модерен стил
ОТ БРОЯ: Кристиян Йончев - не просто вино, а знания и емоции
От 10 години семейната компания "Мулен" успешно предлага у нас подбрани вина от автентични производители от Лангедок
DiVino.Taste 2021: рестартът на българското вино
Десетото издание на най-големия тематичен форум у нас с ясен завой към модерна стилистика, интересни сортове и доза смелост
А защо не калифорнийско?
Американските вина са редки находки на българския пазар. Посолството на САЩ сега търси вносители за осем от тях
За чачата с любов и любопитство
Да си бил в Грузия и да не си опитал чача е все едно да си бил в Париж и да не си видял Айфеловата кула: немислимо.
Винената ерес на един "лекар" на изби
Той е лекар-енолог. И "пациентите" му са особени. Професор д-р Георги Мичев лекува винарски изби, парализирани от фалит.
Наздраве за Prosecco Rose DOC
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.