Новини

Започва месецът на мавруда с Urban Wine Fest този уикенд

Бакхус 28 септември 2023, 12:39

За четвърта поредна година отбелязваме Международния ден на мавруда, като това ще е най-мащабното му проявление до момента - със забавни и образователни винени събития 4 поредни уикенда в четири града на страната, началото е още в края на септември. Самият празник е на 26 октомври, Димитровден, но тази година организаторите посвещават целия месец октомври на богатството на нашите сортове.
Инициатвата е дело на Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) и цели да популяризира българските вино и винен туризъм, като сортът мавруд е само повод, а на почит са всички местни сортове.

Какво да очакваме?
Тази година Международният ден на мавруда се празнува у нас с четири двудневни градски винени фестивала.
  • Urban Wine Fest София е първи в поредицата събития, на 30 септември и 1 октомври - събота и неделя. Мястото е столичното Ларго.
  • Urban Wine Fest Велико Търново ще зарадва за пръв път винолюбителите в района на старата столица през следващия уикенд, на 7 и 8 октомври, в красивия хан Хаджи Николи.
  • Urban Wine Fest Варна е в петък и събота, на 13 и 14 октомври, в ReBonkers - историческия културен бункер на морската столица.
  • Urban Wine Fest Пловдив е на 21 и 22 октомври и ще предложи много вино и добро настроение на Площад Централен в Тракийската ни столица.

За събитията организаторите са избрали представителни вина, които ще се предлагат под формата на дегустационни сетове, на чаша или на бутилка: 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България - пенливи, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални. Особено интересно е, че ще може да бъдат опитани 17 български сорта.

Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното й и спомагат за успешното му налагане на световната винена карта.

Urban Wine Fest в София, октомври 2022 г.

Във всеки от фестивалите към основната селекция ще се включат и по 5 вина от регионални изби и така общо на всяко от събитията винените любители ще имат възможност да дегустират над 40 вина, професионално представени от екипа експерти на БАВП.

Двудневните фестивали предлагат вкусна храна, а също и музикална програма с талантливи изпълнители.

Входът е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Столична Община, Община Пловдив, Община Велико Търново и Община Варна.

Международният ден на мавруда 2023 се реализира с подкрепата на MasterCard, HERTI, Печатница Дъга и Девин ЕАД - Изворна и Минерална вода.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK