Новини

България със силно представяне на Concours Mondial de Bruxelles

Марина Караконова 01 юни 2022, 14:02

Concours Mondial de Bruxelles обяви резултатите от състезанието в категория "Бели и червени вина" за 2022 г.

България получи 2 големи златни, 14 златни и 22 сребърни медала и така, с общо 38 отличия страната ни се класира на 11-о място от общо 35 наградени страни. Най-доброто българско вино (Bulgarian Wine Revelation) e KABILE SYRAH 2018 на Вила Ямбол. Другото голямо злато е за Bulgarian Heritage Mavrud Reserve 2016.

В конкурса участваха 90 български вина. Статистически България получава отличия с по-висок процент от средния.

Резултатите може да видите тук.

Участници от цял свят, успехи за Източна Европа

Състезанието се състоя от 19 до 21 май в Косенца в италианската област Калабрия. Бяха оценени над 7 300 вина от 40 държави от шест континента, включително Китай, Мексико, Перу и Казахстан.
Бялото вино с най-висок резултат е Mar de Frades Finca Valiñas 2017, албариньо от Испания, а червеното - Fautor Negre 2017, блендът от фетаска негра и рара негра от Молдова.
Традиционно, с най-много медали е Франция (445), следвана от Испания, Италия и Португалия. Като винени региони Бордо, Кастиля и Леон и Риоха са с най-много медали за червени вина, а Моравия, отново Кастиля и Леон, и Лангедок-Русийон - за бели.
Водачът за Източна Европа е Молдова с 53 отличия, следвана от Чехия (43), България (38) и Румъния (36). Четвърт от наградените бели вина идват от Източна Европа (най-много от Моравия), а Чехия, Молдова, България, Хърватия, Румъния, Словения и Грузия получават и голямото злато, което по традиция се присъжда на по-малко от 1% от състезаващите се вина.

Вината на Concours Mondial de Bruxelles бяха оценявани от над 300 съдии от 45 държави, следвайки стандартите на на OIV и International Oenologist Union.


Догодина конкурсът става на 30 години и ще се състои в хърватския град Пореч.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK