"За нас рибата е отговорност, не просто продукт"
Разговор с Ивайло Пенев, ръководител сектор "Свежи храни" в МЕТРО България
#ЧревоугодноМиЕНия: новите класики на София
По покана и съвместно с METRO ние от екипа на Бакхус се впускаме в това гастрономическо пътешествие, което започва именно от София. Включете се и вие, за да участвате в томболата за 4 ваучера за кулинарно преживяване в България за двама и 2 барбекюта на дървени въглища!
Трета поредна година тръгваме на гастрономическо пътешествие заедно с METRO България. Първата ни спирка преди две години беше Велико Търново - тогава търсехме вкуса на сиренето, кашкавала и еленския бут направо при производителите. Миналата година обикаляхме Балкана и усещахме полъха на Тоскана, търсейки онова място, където простотата и сърцето на храната се срещат. А тази есен започваме нова глава: пътуване през модерната кухня и новия прочит на класиките.
И откъде другаде, ако не от една истинска класика в София - Art Club Museum. Заведението отбелязва 25 години, което в ресторантския живот е почти юбилей на дълголетие. Има нещо красиво в това да поддържаш едни и същи ястия повече от две десетилетия и те все така да носят уют. Като домашната бисквитена торта с орехи, която си е същата от първия ден.
Но да не започваме от десерта - въпреки че ние точно така направихме. Посрещнаха ни с три вида брускети - със сьомга и крема сирене, с прошуто и праскова, и класическата с домати конкасе.

Сега вече скачаме на браунито с маскарпоне. Самото брауни е неочаквано: направено е с орехи, което те връща в кухнята на баба ти (ако баба ти е правила брауни, разбира се). Моята не правеше - при нея изборът беше между грис халва и мляко с ориз - но си представям, че ако го беше правила, щеше да сложи точно тези орехи.

Управителката Мария Върбанова също споделя, че вкусът ѝ напомня кекса на нейната баба, особено в комбинация с маскарпонето. Някак топло и човешко, като разговор на маса, която познаваш отдавна.

От там прескачаме към втората спирка - Jardin by Quche на улица "Оборище", нова софийска класика, която отвори врати тази пролет. Там ни посреща шеф Антонио Иванов, когото заварваме в подготвителна треска за новото му меню.

Ястието, включено в тазгодишния Гастрономически пътеводител, е еленско. "Първо, аз лично много обичам еленско," разказва Антонио. "Докато работех в Белгия и Дания, винаги в зимното меню имаше еленско. Реших да го комбинирам с червени боровинки, които имат лека киселинност и малко сладост, пюре от пащърнак - то придава плътност и обединява вкусовете, и брюкселско зеле за лека горчивина. За соса използвам демиглас с малко ябълка и олио от див лук."

Резултатът е семпло, но много балансирано ястие или както казва шефът - идеята е "вкусът да бъде разбираем за нашите гости". Преди поднасяне месото минава през тиган с масло - последният жест, който му дава онзи благороден вкус на нещо завършено.

Така, между две напълно различни спирки - едната с 25-годишна история, другата съвсем нова - започна тазгодишното ни пътешествие. Едната носи уют и носталгия, другата - увереност и нова енергия. И двете обаче имат нещо общо: разказват история чрез вкус, без излишни думи.
Следващата ни дестинация е Пловдив. Но това вече е друга история.
Гастрономическият пътеводител на METRO България и METRO Академия продължава до 20 ноември в десетки ресторанти из страната. Всеки гост, посетил участващ обект и сканирал QR кода на място, участва в томболата за 4 ваучера за кулинарно преживяване в България за двама и 2 барбекюта на дървени въглища. Повече на страниците на METRO.
"За нас рибата е отговорност, не просто продукт"
Разговор с Ивайло Пенев, ръководител сектор "Свежи храни" в МЕТРО България
Свежест от 7-те морета: защо българите избират рибата на МЕТРО
Компанията съчетава разнообразие, строг контрол на качеството и стабилни цени, печелейки признанието на потребители и професионалисти.
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част III
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част II
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част I
МЕТРО Академия: Където вкусът среща страстта към съвършенството
Как да разпознаем прясна риба: Съвети от МЕТРО за качество и свежест
МЕТРО и устойчивият улов: Стремежът към опазване на морските ресурси
Какво се случи в Сан Себастиан - градът, който формира вкусовете на света
Най-важното от тазгодишното издание на Gastronomika: тенденциите за следващите години са традиция, техника и устойчива кухня
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025