Новини

МЕТРО и устойчивият улов: Стремежът към опазване на морските ресурси

Метро Академия 27 септември 2024, 16:55

В света на съвременната кулинария, устойчивостта е ключов фактор не само за запазване на ресурсите, но и за съхраняване на традициите и бъдещето на риболова. В тази връзка, МЕТРО България се ангажира с мисията да предложи на клиентите си риба и морски дарове с висока проследимост и екологична отговорност, спазвайки стриктни правила за устойчивост и опазване на водните екосистеми.

Как започна всичко?

Каузата за устойчив риболов в при тях стартира с ясното осъзнаване, че прекомерният улов, незаконните риболовни практики и изменението на климата са реални заплахи за световните запаси от риба. Още от самото начало екипът им се стреми да въведе принципи на екологична, социална и икономическа устойчивост в своите операции, като се ангажира да следва както националните, така и международните риболовни квоти, определени от ЕС и правителствата по света.
През годините компанията разширява усилията си, като въвежда строги правила за източника на рибата, която предлага. Днес на рафтовете им може да се намери само риба и морски дарове, които не са застрашени или потенциално застрашени от изчезване.

Борбата срещу незаконния риболов

Една от най-големите заплахи за устойчивото рибарство е незаконният, недеклариран и нерегулиран риболов (IUU). Тези практики нарушават морските местообитания и поставят честните рибари в неравностойно положение. За да се противодейства на това, веригата осъждат подобни действия и се изисква доставчиците да не използват кораби, включени в черните списъци на Регионалните риболовни организации (RFMO). Прозрачността и етичният риболов са основни приоритети.

Отговорните риболовни методи и оборудване играят ключова роля в минимизирането на щетите върху морските екосистеми. Използването на подходящи риболовни уреди, които намаляват прилова и минимизират въздействието върху нецелевите видове, е от съществено значение. Това включва използване на подходящи мрежи, биоразградими устройства и риболовни техники, които щадят морските местообитания.

МЕТРО България не работи със случайни производители, когато става дума за собствените им марки риба. Компанията прилага 7-степен контрол на продуктите и производителите, за да гарантира качество, безопасност и устойчив произход. Всички пресни риби от собствената марка METRO Chef, които се отглеждат в рибни стопанства, са сертифицирани по международно признати стандарти като ASC и GlobalGAP. Това гарантира проследимост по цялата верига на доставки и стриктен контрол върху условията на отглеждане на рибата.

Темата за устойчив риболов става все по-актуална в контекста на съвременните глобални предизвикателства. Затова и тази година с удоволствие отново си партнираме с МЕТРО България по време на Fish Fest. Компанията продължава активно да работи за това риболовът и аквакултурата да бъдат не само икономически ефективни, но и екологично устойчиви. Със своя ангажимент към прозрачност и отговорност към природата, МЕТРО допринася за съхраняването на световните водни ресурси, предлагайки продукти с мисъл за околната среда, а вие ще може да ги видите на 5 и 6 октомври в Маймунарника!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK