Новини

Как да разпознаем прясна риба: Съвети от МЕТРО за качество и свежест

Бакхус 03 октомври 2024, 15:56

Рибата и морските дарове са източник на много вкусове и текстури, но само когато са свежи и качествени. За да сме сигурни, че това, което слагаме на масата, е на най-високо ниво, трябва да знаем няколко важни детайла за разпознаване на прясната риба и правилно разчитане на етикетите. В МЕТРО, например, освен гарантирано свежа риба, могат да ви дадат и съвети за правилното ѝ съхранение и сезонност.


Какво ни казва етикетът? Етикетът на рибата не е просто парче хартия - това е прозорец към произхода, свежестта и вида на рибата, която купувате. Ето какво да следите:
  • Латинско наименование: Точният вид риба може да бъде разпознат по латинското ѝ име. Много често сходни на външен вид риби са от съвсем различни видове и могат да имат различни вкусове и текстури. Затова е важно да погледнете латинското име, за да сте сигурни какво точно купувате.
  • Произход и FAO зона: На етикета ще намерите информация за зоната, в която е уловена рибата (ако е от див улов). Тези зони са обозначени според стандарта на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), и ви помагат да разберете откъде идва вашата риба.
  • Дали е замразявана: Някои видове риби и морски дарове се замразяват непосредствено след улова си. Това се прави, за да се запази качеството на продуктите, особено когато уловът се прави на отдалечени места. Също така, рибите се ловят в определени сезони, така че замразяването позволява те да бъдат достъпни целогодишно.
  • Проследимост до мястото на произход: Качествената риба трябва да бъде проследима от улова или фермата до щанда в магазина. Това означава, че всяка партида трябва да има ясно обозначен произход и срок на годност, така че да се гарантира максимална безопасност за потребителите.

Как да разпознаем прясната риба? Свежестта на рибата е нещо, което можете да разпознаете с малко практика. Ето няколко бързи съвета:
  • Очите на рибата трябва да са ясни, изпъкнали и лъскави. Ако са мътни или хлътнали, това е знак, че рибата не е прясна.
  • Кожата и люспите трябва да бъдат с естествен блясък, гладки и стегнати, без петна или избледняване на цвета.
  • Хрилете на прясната риба са яркочервени и влажни. Ако са потъмнели или имат неприятен мирис, рибата може да не е прясна.
  • Мирисът на рибата трябва да е лек и свеж - на море или река. Ако мирише на амоняк или силно и остро, по-добре е да я избягвате.

Сезони на рибата - кога е най-добрият момент за покупка? Сезонността на рибата е важна не само за екологичното ѝ състояние, но и за качеството ѝ. Когато рибата е в сезон, тя е в най-добрата си форма и предлага най-добри вкусови качества. Сезонът на улова може да варира според вида риба и местоположението на улова, затова проверявайте кога е най-подходящото време за покупка на даден вид.


Правилното съхранение - ключът към свежестта. Съхранението на рибата е от решаващо значение за нейното качество. Продуктите трябва да бъдат съхранявани при температура от 0 до 2°C и да бъдат покрити с лед, за да се запази влагата и да се предотврати изсушаването им. Важно е да не се нарушава хладилната верига през целия срок на годност - това ще запази рибата свежа и безопасна за консумация.


С тези съвети ще можете да изберете най-добрата риба и морски дарове за вашата трапеза, както и да се уверите, че те са пресни, качествени и добре съхранени. Този вид внимание към детайла може да направи всяка рибна вечеря едно незабравимо преживяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK