"За нас рибата е отговорност, не просто продукт"
Разговор с Ивайло Пенев, ръководител сектор "Свежи храни" в МЕТРО България
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част I
МЕТРО България и МЕТРО Академия отново обединяват сили с ресторантьори из цялата страна в инициативата "Гастрономически пътеводител". Кампанията ще продължи през целия месец октомври и ще включва над 90 ресторанта, които представят уникални вкусове и изискани ястия, вдъхновени от българската, италианската и street food кухнята.
Тази година на кулинарното пътешествие се отправя нашият посланик Константин Таквор - Кокера, който с усмивка и ентусиазъм ще разказва за срещите си с ресторантьорите и техните вкусни предложения.
ТУК може да се видят детайлите на инициативата, а МЕТРО раздават и награди, а именно - барбекю на дървени въглища, любимеца на градинските партита.
Първата ми спирка в това гастрономическо пътешествие ме отведе на доста нетипично място - ClassiX Fitness & Dine. Сега, не знам за вас, но когато чуя думите "фитнес" и "ресторант" в едно изречение, се замислям как ли ще изглежда комбинацията между тренировка и добър обяд. И тук идва моментът на изненадата - това е мястото, където, както бих казал на приятелите си, "тук тренираш, а там ядеш". Сериозно, идеята е гениална! Хората идват, вдигат тежести, и след това се наслаждават на едно от най-класическите ястия - бургер с телешко месо и пържени картофки.
Тук се спираме за момент. Пържените картофки - кой не ги обича? Оказва се, че този "прост" и любим на всички гарнитурен герой има дълга история. Вярва се, че са изобретени в Белгия през 17-ти век, когато местните рибари, поради замръзнали реки, заменили пържената риба с тънко нарязани и изпържени картофи. История или не, пържените картофки в ClassiX Fitness & Dine определено не разочароваха - хрупкави отвън и меки отвътре, точно както трябва да бъдат.

И както казахме... с какво вървят по-добре картофките, ако не с бургер? Тази класическа комбинация е преминала границите на времето и културите, и днес е символ на удоволствието от простите, но добре приготвени ястия. Телешкото месо беше много добре подправено и сготвено както трябва - точно това, което търсиш, когато искаш нещо вкусно и без излишни усложнения.
След ClassiX, следващата ми спирка беше Кайрака - едно малко, семейно ресторантче, което веднага те обгръща с топлина и уют. Името му идва от фамилията на хората, които го държат, а това сякаш добавя още повече чар на мястото. Тук опитах свински врат с масло, приготвен така, че да се топи в устата. Разбира се, на масата имаше и добре познатите пържени картофки с риган, както и пица с пеперони, която добави малко пикантност и допълни цялото преживяване.


Обслужването в Кайрака беше толкова мило и приятелско, че както се казва, "да ти стане неудобно от толкова хубаво и мило обслужване". Това е мястото, където се чувстваш като у дома си и сякаш всеки момент някой ще ти донесе още едно парче от тази невероятна пица.

Това е само началото на моето кулинарно пътешествие. Следващата спирка? Пловдив. Очаквайте още истории от този вкусен маршрут, защото нямам търпение да видя какво ще ни предложат местните ресторанти там!
Повече за инициативата "Гастрономически пътеводител" вижте ТУК.
"За нас рибата е отговорност, не просто продукт"
Разговор с Ивайло Пенев, ръководител сектор "Свежи храни" в МЕТРО България
Свежест от 7-те морета: защо българите избират рибата на МЕТРО
Компанията съчетава разнообразие, строг контрол на качеството и стабилни цени, печелейки признанието на потребители и професионалисти.
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част III
От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител Част II
#ЧревоугодноМиЕНия пак в София: колко е кисело млякото и как мирише сиренето
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
#ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част II: свински ребърца като за световно
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
#ЧревоугодноМиЕНия във Велико Търново, част 1: тайната на кашкавала и еленския бут
По повод инициативата на МЕТРО България "Гастрономически пътеводител" направихме обиколка в търсене на автентични български вкусове
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.