Платена публикация

От Балкана до Тоскана: Пътуване през вкусовете с Гастрономическия пътеводител

Съдържание за МЕТРО България, Бакхус 14 октомври 2024, 15:11

МЕТРО България и МЕТРО Академия отново обединяват сили с ресторантьори из цялата страна в инициативата "Гастрономически пътеводител. Кампанията ще продължи през целия месец октомври и ще включва над 90 ресторанта, които представят уникални вкусове и изискани ястия, вдъхновени от българската, италианската и street food кухнята.
Тази година на кулинарното пътешествие се отправя нашият посланик Константин Таквор - Кокера, който с усмивка и ентусиазъм ще разказва за срещите си с ресторантьорите и техните вкусни предложения.

ТУК може да се видят детайлите на инициативата, а МЕТРО раздават и награди, а именно - барбекю на дървени въглища, любимеца на градинските партита.

Първата ми спирка в това гастрономическо пътешествие ме отведе на доста нетипично място - ClassiX Fitness & Dine. Сега, не знам за вас, но когато чуя думите "фитнес" и "ресторант" в едно изречение, се замислям как ли ще изглежда комбинацията между тренировка и добър обяд. И тук идва моментът на изненадата - това е мястото, където, както бих казал на приятелите си, "тук тренираш, а там ядеш". Сериозно, идеята е гениална! Хората идват, вдигат тежести, и след това се наслаждават на едно от най-класическите ястия - бургер с телешко месо и пържени картофки.

Тук се спираме за момент. Пържените картофки - кой не ги обича? Оказва се, че този "прост" и любим на всички гарнитурен герой има дълга история. Вярва се, че са изобретени в Белгия през 17-ти век, когато местните рибари, поради замръзнали реки, заменили пържената риба с тънко нарязани и изпържени картофи. История или не, пържените картофки в ClassiX Fitness & Dine определено не разочароваха - хрупкави отвън и меки отвътре, точно както трябва да бъдат.

И както казахме... с какво вървят по-добре картофките, ако не с бургер? Тази класическа комбинация е преминала границите на времето и културите, и днес е символ на удоволствието от простите, но добре приготвени ястия. Телешкото месо беше много добре подправено и сготвено както трябва - точно това, което търсиш, когато искаш нещо вкусно и без излишни усложнения.



След ClassiX, следващата ми спирка беше Кайрака - едно малко, семейно ресторантче, което веднага те обгръща с топлина и уют. Името му идва от фамилията на хората, които го държат, а това сякаш добавя още повече чар на мястото. Тук опитах свински врат с масло, приготвен така, че да се топи в устата. Разбира се, на масата имаше и добре познатите пържени картофки с риган, както и пица с пеперони, която добави малко пикантност и допълни цялото преживяване.

Обслужването в Кайрака беше толкова мило и приятелско, че както се казва, "да ти стане неудобно от толкова хубаво и мило обслужване". Това е мястото, където се чувстваш като у дома си и сякаш всеки момент някой ще ти донесе още едно парче от тази невероятна пица.

Това е само началото на моето кулинарно пътешествие. Следващата спирка? Пловдив. Очаквайте още истории от този вкусен маршрут, защото нямам търпение да видя какво ще ни предложат местните ресторанти там!

Повече за инициативата "Гастрономически пътеводител" вижте ТУК.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK