Места

Нови, вкусни, любими през 2022 г.

Бакхус 03 януари 2023, 14:11

През цялата година следихме какво отвори, опитахме (че и по няколко пъти) и сега дойде време да разказваме. Истината е, че този списък беше много по-дълъг и включваше всичко от Pivoteka и Trick Taproom до 100 стола и К.У.П.Е., но обречени на невъзможност за изчерпателност, се ограничихме до местата, които познаваме от личен опит и същевременно се вписват в идеята за гурме. Много от тях по един или друг начин проправят свой собствен път - било то с концепция, която влиза в конкретна непрепълнена ниша, с ниво на обслужване или просто с качество. Подредени по категории и азбучен ред.

Ресторанти

Daro
София, ул. Ангел Кънчев 20

Бистро със стегнато сезонно меню, авторски и честен подход към храната, с добър винен лист и около 25 места. След като 6 години Daro беше пекарна, собственикът Дарин Стойков направи цялостна промяна на концепцията. Много подходящо за непретенциозна, но качествена вечеря на добра цена.

Pappous Tsipouradiko
София, ул. Уилям Гладстон 28

Ципурадико е вид гръцка таверна, в която с всяка чаша ципуро получаваш вкусна разядка. Мястото е автентично - липсват морските дарове и бяло-синята гама, а гръцката диаспора веднага го припозна. По-непознати регионални ястия изпълват иначе краткото меню. Добро обслужване, много подходящо за непретенциозна, но качествена вечеря на добра цена.

Tutti's Heaven
София, ул. Нишава 45
Мариана и Дилян описват Tutti's Heaven като малък семеен бизнес с големи мечти: суши, поке, салати, направени - само вижте снимките в Instagram - с много личен подход и творчество. Суши бонбоните директно ни грабнаха погледа, а с идеята за веган сет с гъби шийтаке и спанак (напук на другите заведения, които просто слагат авокадо) директно ни спечелиха. Работят само с биоразградими екологични опаковки, за което - поздравления. За обяд или вечеря, но ако е второто, по-добре вземете за вкъщи или поръчайте с доставка.

Unica
София, бул. "Цар Освободител" 8А
Ресторант на жълтите павета, чиято храна, винен лист и обслужване отговарят на очакванията на местоположението, а е и трудно да се намери свободна маса без резервация. Преплитане между българска и италианска кухня, само хубави продукти, има и магазин в ресторанта. Има за какво да се върнете отново и отново, препоръчваме залата на втория етаж с гледка към специално за тях рисуваните графити. Подходящо и за по-специален повод.

Valere
Пловдив, ул. "Ангел Букурещлиев" 15, хотел Vizualiza

Може би най-обсъжданият ресторант в Пловдив, той предлага фюжън кухня, отличен винен лист и повече от оригинални коктейли. Има разнообразно и силно авторско меню. Подходящ е за по-авантюристично настроените гости, като и цените, и качеството отговарят на очакванията. За специални поводи.

Старата госпожа
София, бул. "Витоша" 119

Локацията им на ул. "Оборище" е добре позната от години, но тази есен отвориха и втора: "Старата госпожа" до Южния парк е с повече места (и все пак се извиват опашки за брънч през уикенда) и с голям бар, който дава свобода в посока авторски коктейли и повече напитки. Предложенията са по-скоро подходящи за закуска и обяд - яйца във всякакви вариации, бургери, има и вегетариански опции. Има голяма зимна/лятна градина. Резервацията през уикендите е задължителна.

Магазини

Buenas Ondas Deli
София, ул. "Иван Вазов" 18

Испанска бар-бакалия отвори през ноември като продължение на бизнеса на Марияна и Георги, които имат и две други места в града. Вътре има страхотни кафета (предизвикваме ви с т.нар. бонбон), зехтини, средиземноморски и то най-често испански деликатеси - сирена, маслини, колбаси. Има и кава, а покрай празниците - и авторски коктейли.

So Ferments
София, ул "Лавеле" 21

Експериментариум за умами вкусове и ферментации: соес или тамари сос, мисо паста, както и по-чудати вариации с леща, кайсии, кисело зеле и кокос, че и остатъци от хляб. Бурканчетата може да ползвате за маринати или подправки за какви ли не ястия, а съоснователят Антон Васев (заедно с Николай Григоров от "Космос") има много богати познания и ще ви отговори на всички въпроси.

Сезон
София, ул. "Екзарх Йосиф" 69
Зарзаватчийница, където отивате не когато търсите конкретен зеленчук, а защото сте в настроение за експеримент или вдъхновение. Продукцията идва от собствена градина в с. Иваняне до Банкя, където се отглеждат какви ли не култури, а тук-таме в магазина може да откриете и качествен внос - на шамфъстък от Солун например. Има и натурално българско вино, през уикендите има и кухня.

Хапване набързо

Andy's Cookies
София, ул. "Богатица" 20

Меки, дъвчащи и топящи се в устата 6 вида американски бисквити, домашна баница, солени мъфини, десерти и няколко вида квасен хляб (той е само с предварителна заявка). Шестте са: класически с карамел, ванилия и белгийски шоколад; червено кадифе с бял шоколад; фъстъчено масло с бонбони M&M's; канела с печен солен пекан; шамфъстък брауни и Куки Монстър с орео, M&M's, бял шоколад и шарени пръчици. Големи и сочни, заместват цяло хранене.

Bohemian Food Hall
София, ул. "Г.С. Раковски 116
Нова концепция за България отвори в центъра на столицата и събира 12 щанда с всичко от бар за напитки през печива и авторски палачинки, мексиканска и близкоизточна кухня до хавайско поке, паста и пица, суши и сандвичи. Вътре е уютно, работи от 8 до 22 ч., а има амбиции да внедри и културен елемент.

Donuts Factory
Пловдив, ул. "Гладстон" 62 и Plovdiv Plaza Mall

Вторият ни град се оказа столица на донътите - няколко бранда обслужват тази иначе тясна ниша (повече по темата - 86 стр.). Поничките на Donuts Factory са пресни, големи и с различни видове пълнеж. Препоръчваме от опит класическия с пудра захар и ягоди, както и този с шамфъстък. Другите - кръстени на популярни марки десерти, са една идея твърде декорирани, но пък тестото е пухкаво. Съвсем наскоро отвориха нова локация в Пловдив.

Indrishe - desserts with a unique signature
София, ул. "Г. С. Раковски" 161

Сладкарница, а през уикенда и брънч, с уклон към австрийски, германски и скандинавски десерти. Сладкишите са авторски и се сменят почти всеки ден, макар и няколкото любимци на публиката да са почти постоянни. В произволен ден на витрината може да има брауни, тарт с райска ябълка, йогурт и бадем, десерт с крем брюле, тиква и лешник, пай с карамел и орехи, лимонов кейк с целувчен блат, шоколад с карамел и тонка боб, както и 2 солени киша - "Лорен" и със сирена и круши.

Laffa Street Kitchen
София, бул. "Симеоновско шосе 102

Видяхте ги първо на Бакхус StrEAT Fest: лафите - израелска плоска пита хляб, в много и все оригинални рецепти: с агнешко, с няколко вида гъби, португалска с пири-пири, с патица и манго, стек с чимичури, скариди с карибския препратки и свинско в мексикански стил. Не по-малко интересни са салатите (със син рак!). Истински интересно място за улична храна.

Marashlian
София, ул. "Христо Белчев" 23
Името на Мая Марашлян нашумя през 2020 г., когато израслата в семейство със сериозни кулинарни традиции сладкарка отвори цех, а сега вече и магазин, откъдето отлични десерти във френски стил могат да се взимат за вкъщи (няма места за сядане). Витрината е пълна с луксозни еклери, тартове и други майсторски украсени десерти.

Pop-up Chicken
София, ул. "Ген. Йосиф Гурко" 38 (входът е от ул. "Цар Иван Шишман")

Супер пържено пиле за хапване на крак, дело на Джун и Рене Йошида (те са и наши #БакхусПосланици, вижте ги) в партньорство със Street Chefs. Менюто е сбито: пиле на грил, BFC (Bulgarian Fried Chicken), сандвич BFC, корейски пикантни крилца, понякога и корейско шкембе, картофен със самардала и колсло с девесил, както и набор от авторски сосове. Без десерти.

Tyler's Bao
София, бул. "Витоша" 46
Улична храна в стилистиката азиатските бао хлебчета на пара и в преклонение пред радващия се на култов статут Тайлър Дърдън от филма "Боен клуб". Имат вегетариански и веган опции също. Предлагат се и класически бургери, а и гарнитури. Интересното е, че освен в София Tyler's Bao има две (предхождащи) локации и в Атина.

За пиене

Apollowine
София, бул. "Константин Величков" 49

Apollowine е добре познато име във винените ни среди, от 10 години онлайн магазинът предоставя пищен асортимент от България и света. Съвсем нов, от ноември, е физическият магазин в красива къща на два етажа с място за майсторски класове и събития. Сред акцентите е виното на чаша - предимно българско, предложенията се обновяват на седмица-две и задължително включват пенливо. Продават се и сирена, терин на български производители и занаятчийски шоколади.

Cellar 52
София, ул. Оборище 52

Винен бар с голям избор (около 100) вино на чаша от цял свят, като то включва и много непознати у нас региони или стилове. Дегустации се правят постоянно, мястото функционира и като магазин, разбира се - ще ви опаковат бутилката за подарък, ако нямате време да изпиете по едно. Има инвестиционна зала с попълнения от Стар и Нов свят, правят и предварителни продажби на знакови региони като Шампан и Елзас.

Cohones Bar
София, ул. "Хан Крум" 30
Познати като стопaните на най-известния ръб в столицата - онзи, който срази Илън Мъск и породи стотици шеги онлайн за Tesla, тези гурута на българската крафт бира отвориха през юни - тъкмо навреме за летни партита на теферич в градината им. Предлагат се, естествено, техните собствени бири - от които все има по нещо ново и сезонно, което не сме опитвали още, а и тук-таме други бири, че и спиртни напитки. Като цяло - чудно място. Само #небъдиръб и нека колата остане вкъщи.

Wine Generator
София, ул. "Рачо Димчев" 8

Винен бар в идеалния център, изцяло фокусиран върху българските вина и дело на екипа зад DiVino - над 150 етикета от всички райони на страната. Намира се точно срещу сградата на Европейската комисия и привлича погледа отдалеч с голямата си пищна витрина. Може да си вземете бутилка за вкъщи, но на нас ни е по-приятно да слезем надолу по стълбите и да прекараме час-два в хубавата обстановка на подземния етаж.

Wonderland Coffee and Prosecco bar
София, ул. "Цар Иван Шишман" 15

Концепция "from AM to PM", изпълнена във формат напитки: кафе(ени) специалитети, с които да започне човек деня си след 8 сутринта, а от обяд нататък (или когато прецените, ние не съдим!) авторски коктейли и пенливо вино - българско, френско, испанско, в стил pet-nat, просеко или по традиционен метод. Подходящо за закуска, дистанционна работа или аперитив.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK