Ресторант на годината

Кейси Ангелова и непознатата история на аспержите в България

Бакхус 15 март 2023, 09:24

Кейси Ангелова се занимава се с лов на трюфели, дестилира занаятчийски алкохоли, прави кастилски сапуни и е първият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"

Макар и родом от Ню Йорк, Кейси Ангелова е популярно лице в света на българската кулинария. Мести се у нас през 2006 г., участва в създаването на младежката мрежа на Slow Food в България. Занимава се активно с устойчиво градинарство и готварски класове. В Angelove Estate Кейси и съпругът ѝ Ангел организират лов на трюфели и са се заели активно с първата дестилерия за занаятчийски джин и черешова ракия у нас.

На церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" и придружаващата я галавечеря Кейси ще приготви първото ястие.

Кейси, вашето ястие е първото в 5-степенното меню и включва сериозен фокус върху аспержите. Откъде почерпихте вдъхновение и какво да очакваме от чинията ви?
Вдъхновението дойде от един любопитен факт от българската кулинарна история. Вече бях в България доста време, когато отидох на стаж в Hilton Sofia - тогава шеф Любов Варлова ми разказа за миналото на аспержите тук. Имало ги е в изобилие, но комунистите решили, че зеленчукът имал твърде аристократично излъчване за новия режим, изкоренили го. В последните десетина години пак се търси много, а вече има и дребни български фермери, които го отглеждат.

Как ястието се вписва в концепцията "Единен свят"?
Идеята ми е да съчетая аспержите с пролетни зелении като киселец и лапад, така отдавайки чест на българските продукти, и със своите собствени корени - аз съм от Ню Йорк и там обичаме да смесваме култури, затова дресингът ще бъде на основата на мисо.

Кухнята на коя държава ви кара винаги да огладнявате рязко?
Честно казано - и тук не "четкам" читателите ви нарочно, най-много обичам храната на България. Нищо не ме радва така, както узрелите домати през лятото, шопската салата, сирене, зехтин и пресен хляб с хрупкава коричка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK