Зарибени по Черноморието: как да (пре)открием българската кухня
Няколко спънки и стъпки, когато говорим за българската кулинарна традиция и индустрия
Шеф Филип Спасов за рапаните и морето
От ресторанти с 2 и 3 звезди Michelin до "Улицата на готвачите", от Hell's Kitchen до семейното бистро - това, накратко, е вторият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".
Роден във Варна, Филип е на 34 години, готвач, чревоугодник, кулинарен предприемач. Завършил е Institut Vatel в Париж, има 5-годишен опит в ресторанти с 2 и 3 звезди Michelin. Завръща се в България през 2012 г., поема семейното бистро "Европа". Познат е на широката публика като финалист в Hell's Kitchen. Създател е и на варненския стрийт фууд фестивал "Улицата на готвачите".
На церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" и придружаващата я галавечеря Филип Спасов ще приготви второто ястие.
Като морски бакхустник* е мой дълг да запозная останалата част на България с богатството на Черноморието и тъй като не мога да събера всичко в една чиния, съм се концентрирал върху по-незнайните членове на морето - паламуд, тарама и рапани.
Как ястието се вписва в концепцията "Единен свят"?
Няма по-голямо единство от морската екосистема. Затова и съм избрал продукти, които на теория консумираме поотделно, но те реално в природата живеят и зависят един от друг - заедно. А техниките и вкусовете в ястието са френски, японски, черноморски и турски.
Кой е любимият ви предмет във вашата собствена кухня и защо?
Имам няколко, разбира се. Но може би кърпите ми за работа, които съм "взел назаем" от френски бистра през годините. Когато ги използвам, спомените ми винаги са с мен.
Кухнята на коя държава ви кара винаги да огладнявате рязко и как я открихте?
Много обичам да смесвам стилове на кухни. Постоянно. Затова може би микс от Франция, Япония, Турция и България. И риба, много риба!
* Бакхустник: човек, склонен на пакости в името на вкусните преживявания. Филип Спасов е един от десетимата Бакхус посланици и сам се определи като Морския Бакхустник.
Зарибени по Черноморието: как да (пре)открием българската кухня
Няколко спънки и стъпки, когато говорим за българската кулинарна традиция и индустрия
Ресторант на годината 2022 БАКХУС, Acqua Panna & S.Pellegrino
Една от тайните зад "Ресторант на годината"
Курсистите от HRC Culinary Academy рамо до рамо с шеф-готвачите на най-престижните награди на българската ХоРеКа сцена
"Ресторант на годината" за 2022 г. е... Niko'las 0/360
Номинираните, спечелилите, ястията и всичко, което трябва да знаете за наградите "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino"
Най-добрият ресторант според кого?
Как журитата на наградите "Ресторант на годината" определят победителите и кои са номинираните?
Номинациите: Ресторант на годината
Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март
#БакхусПосланик: Филип Спасов
Ние сме това, което ядем, пием и четем
Разказ от първо небце - вечеря до морските вълни
Гурме преживяване на открито като никое друго
Ритуална Вечеря на плажа на Камчия - вместо звезди Michelin... милиони по небето
Разговор с шеф Владислав Пенов, който споделя какви вкусове ни очакват вечерта на 30 юни
Ново място | Osteria Luce
110 хил. евро за килограм аромат
Средствата, събрани от продажбата на най-ценните трюфели, традиционно се даряват за благотворителни каузи, затвърждавайки благородната мисия на събитието.
Какво се случи в Сан Себастиан - градът, който формира вкусовете на света
Най-важното от тазгодишното издание на Gastronomika: тенденциите за следващите години са традиция, техника и устойчива кухня
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025