Ресторант на годината

Шеф Филип Спасов за рапаните и морето

Бакхус 15 март 2023, 12:18

От ресторанти с 2 и 3 звезди Michelin до "Улицата на готвачите", от Hell's Kitchen до семейното бистро - това, накратко, е вторият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".

Роден във Варна, Филип е на 34 години, готвач, чревоугодник, кулинарен предприемач. Завършил е Institut Vatel в Париж, има 5-годишен опит в ресторанти с 2 и 3 звезди Michelin. Завръща се в България през 2012 г., поема семейното бистро "Европа". Познат е на широката публика като финалист в Hell's Kitchen. Създател е и на варненския стрийт фууд фестивал "Улицата на готвачите".

На церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" и придружаващата я галавечеря Филип Спасов ще приготви второто ястие.

Филип, вашето ястие е второто в 5-степенното меню и включва сериозен фокус върху даровете на морето. Откъде почерпихте вдъхновение и какво да очакваме от чинията ви?
Като морски бакхустник* е мой дълг да запозная останалата част на България с богатството на Черноморието и тъй като не мога да събера всичко в една чиния, съм се концентрирал върху по-незнайните членове на морето - паламуд, тарама и рапани.

Как ястието се вписва в концепцията "Единен свят"?
Няма по-голямо единство от морската екосистема. Затова и съм избрал продукти, които на теория консумираме поотделно, но те реално в природата живеят и зависят един от друг - заедно. А техниките и вкусовете в ястието са френски, японски, черноморски и турски.

Кой е любимият ви предмет във вашата собствена кухня и защо?
Имам няколко, разбира се. Но може би кърпите ми за работа, които съм "взел назаем" от френски бистра през годините. Когато ги използвам, спомените ми винаги са с мен.

Кухнята на коя държава ви кара винаги да огладнявате рязко и как я открихте?
Много обичам да смесвам стилове на кухни. Постоянно. Затова може би микс от Франция, Япония, Турция и България. И риба, много риба!

* Бакхустник: човек, склонен на пакости в името на вкусните преживявания. Филип Спасов е един от десетимата Бакхус посланици и сам се определи като Морския Бакхустник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK