Ресторант на годината

Номинациите: Десерт

Бакхус 27 януари 2023, 11:48

Наградите "Ресторант на годината 2022, Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" ще бъдат раздадени на 23 март на специална церемония. Вече се знаят и номинираните заведения в 8 категории, като отличените в 6 от категориите са обявявани поетапно в седмицата 23-29 януари.

В тези шест категории гласува жури, при това не едно, а три със специализиран профил. Основното жури оценява местата, които се борят за "Ресторант на годината", "Авторски почерк", "Вкусно място", "Дебют".
Претендентите за "Вино и напитки", както и "Десерт" са посещавани от две отделни други журита.

Победителя в последните 2 категории избира публиката.
Първата е "Ресторант на читателите", за който може да гласувате ТУК до 12 февруари, а един от гласувалите, избран на случаен принцип, ще получи подаръчна кошница, любезно предоставена от Avendi: бутилка шампанско Veuve Clicquot, бутилка вино, 1 х Acqua Panna, 1 х S.Pellegrino и три вида миксери S.Pellegrino с вкус нар и портокал, портокал, червен портокал.

От 13 февруари пък ще започнe гласуването за втората категория, чийто победител избира публиката: "Ресторант на път", там две подаръчни кошници ще очакват своя собственик, изтеглен на случаен принцип.

Кого отличава "Десерт"
За първи път в над 20-годишната история на наградите десертите са отделени в собствена категория. Оценяващите следят за майсторски подход при съчетаването на вкусовете, както и при визията и поднасянето.

Целта на новата категория "Десерт" е да даде гласност и да празнува развитието на онези места, разчитащи единствено на сладкарските си и умения, съответно активно развиващи този пазар у нас.

Под внимание са взети само заведения с изцяло сладкарски фокус и не са оценявани самостоятелно десерти в менютата на ресторантите. В ресторант десертът е много важен елемент от цялостното преживяване и като такъв той се взима предвид в традиционите категории за ресторантите.

Макар и да има отлични сладкарски магазини, от които човек да може да купи джелато или сладкиши за вкъщи, те не са фокус на наградите и не се оценяват - категорията все пак е част от наградите "Ресторант на годината", т.е. е задължително заведението да има места за сядане и компонент обслужване. Причината е, че това позволява да се оцени цялостното преживяване - от вида на масата до избора на удобни за конкретния вид сладкиш чинии или купички, до поднасянето, до вежливостта на персонала и т.н. Тъй нареченият хоспиталити елемент е задължителен за всички категории, оценявани от журито - т.е. колко гостоприемно посрещант се чувства посетителят. А това може да стане само с места за сядане.

Номинираните ресторанти в категория "Десерт" са:

Altruist
Niko
Orsetti
Quince's Pattiserie
Лале
Цукерня Савенко

Победителя в тази и всички останали категории ще бъде обявен на специалната церемония и придружаваща я галавечеря на 23 март във Военния клуб, от 18 ч. Следете всичко ново за церемонията ТУК.
Продажбата на билети започва на 30 януари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK