Ресторант на годината

За сутляша с любов от Marashlian

Бакхус 17 март 2023, 13:38

Потомствен познавач на добрия вкус - накратко така можем да опишем Мая Марашлян, която заедно с екипа си от сладкари ще приготви десерта на церемонията "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".

Шеф сладкар и създател на Marashlian Pastry, Мая Марашлян е израснала под кулинарното крило на своята италианско-гръцка баба, а после идват и ароматните палитри от живот в Италия, Англия и Швейцария. Фокусът й е върху висок клас вложени суровини, повече и по-сложни техники. За по-малко от две години, с две премествания на локацията и увеличени капацитет и оборудване, 8-членният екип на Marashlian Pastry днес е с главен сладкар шеф Михаил Найденов и заместник главен сладкар шеф Иван Сарамандов.

На церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината 2022 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" и придружаващата я галавечеря екипът на Marashlian Pastry ще приготви десерта.

Мая, Михаил, десертът носи любопитното име "Сутляш с боровинки". Как се роди идеята?
Мая Марашлян: Вдъхновението бе породено от стремежа ни да създаваме нови интерпретации на любими вкусове от едно време, които носят топлината на детските спомени.

Как ястието се вписва в концепцията за "Единен свят"?
Мая Марашлян: Избрахме да представим иновативен вариант на азиатския десерт мляко с ориз или оризов пудинг, който се е промъкнал в традиционните кухни по цял свят. Турция, Италия, Аржентина и Португалия са малка част от държавите, където можете да го откриете, макар и с различно име. Той намира своето място и в религията: будистите смятат, че млякото с ориз може да отключи състояние на просветление. Нашият десерт успешно съчетава азиатския ориз със северноевропейските боровинки, индийските подправки, мадагаскарската бурбонска ванилия и канадския кленов сироп. Изборът на думата "сутляш" е съвсем целенасочен, защото това всъщност е турската дума за мляко с ориз, макар и по рецепта да има леки разлики.

Кухнята на коя държава ви кара винаги да огладнявате рязко и как я открихте?
Михаил Найденов: Италианската кухня е тази, която отваря апетита. Страстта, с която там създават определено ястие, уважението към използването на местни продукти и удоволствието, с което се хранят, са като магия. Преоткрих любовта си към Италия в Тоскана - изключително вкусни и балансирани ястия, приготвени само с няколко продукта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK