Космос в книга – идеи, вдъхновения и вкус на едно място
#БакхусПосланик: Александър Цеков
Интервюто е част от поредицата разговори с новата порция #БакхусПосланици, която се състои от 10 души с влияние в социалните мрежи, чието съдържание отговаря на нашите ценности. Те допълват първоначалната група от десетима души, които обявихме през есента на 2022 г.
Всички те са
нашето дигитално семейство, нашите очи, уши и небце.
Посланиците ни са "бакхустници", които образоват, мотивират и насърчават развитието на гастрономическата и енологична култура в нашата страна. Те видимо споделят философията ни, че ние сме това, което ядем, пием и четем. В профилите им ще откривате адекватно и откровено съдържание по повод интересни места, отличаващи се в гастрономическо отношение. Постовете от тях ще виждате обикновено като "стори" или пост в социалните мрежи и брандирани със специална лента "#БакхусПосланик".
Споменатите места, услуги или продукти не са рекламодатели. Съдържанието е създадено, за да изразява честното мнение на авторите му.
| Александър Цеков | @alexander_tsekoff |
Александър Цеков се докосва до магията на кухнята още на 14-годишна възраст, когато започва да учи в Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов" в Банкя. Оттогава той живее в съзнанието на кулинарния свят като сладкар. Последната негова спирка е ресторант "Космос", където практикува сладкарство, а впоследствие става творчески директор. Тази негова позиция го вдъхновява да навлезе в магичния свят на гостоприемството.
Отделно от това той изследва и творческия си потенциал през сценичните изкуства. Танците са една от последните страсти, които изследва, като създава кулинарно-танцови спектакли заедно с Коста Каракашян, Антония Георгиева, "Космос", HRC Кулинарна Акадения и трупата Karakashyan&Artists.
Алекс, как възприемаш идеята за посланичеството на добрия вкус?
Добрият вкус е комплекс от толкова много автентични качества на човека, че нямам търпение да наблюдавам, изживявам и представям индивидуалностите, изразени с храна, напитки и гостоприемство.
Ако трябва да избереш само едно, кое да бъде: храна или напитки?
Храната е жива материя, приготвена от нишката на любовта и грижата към човека. Храната!
Кой или какво те накара за пръв път да се влюбиш в нея?
Именно любовта към човека. Тъй като храната и всичко, свързано с нея, носи корена на тази обич.
Какво те кара да се върнеш отново в заведение?
Гостоприемството.
Кое е ястието или напитката, която винаги те кара да се чувстваш по-добре?
Тараторът с нарязана на кубчета краставица, копър, орехи и много чесън. Но основно чесънът! (смее се)
Коя практика в родните ресторанти ти се иска да спреш да срещаш?
Сервирането на таратор без чесън. Но по-сериозно: отношението на гилдията към проблемите на сектора с алкохола и наркотиците. Мечтая за създаване на институция и за желание от страна на хората с проблеми да се справят с тях. Вярвам, че това, което създаваме, е отражение на нашите емоции и енергия. Здрав дух, здраво тяло, здрава храна.
Mясто по света, където ходиш дори и само заради гастрономията?
Не съм от най-изявените кулинарно гастролиращи хора все още, но едно от кулинарните ми пътувания беше в Испания, където бих се върнал със сигурност.
Космос в книга – идеи, вдъхновения и вкус на едно място
#БакхусПосланик: Цветелина Чорбаджийска
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Габриела Пампова
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Константин Таквор
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
Филип Кури: Десертът е последната граница преди новата ера на храненето
За растителните алтернативи, нови приложения на добре познати съставки и ползите от диета без животински продукти
#БакхусПосланици: Food Nomads
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Даниела Динева
Това е новата вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Стефан A. Щерев
Задава се нова вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Андрей и Мария Андрееви
Задава се нова вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
#БакхусПосланик: Адриана Гюзелева
Задава се нова вълна посланици на добрия вкус, те се включват към вече съществуващите десетима.
По-близо до "звездата": aEstivum, Космос и ONA влизат в JRE
Главните готвачи на 3 български ресторанта бяха приети в една от най-престижните организации в Европа
#БакхусПосланик: Филип Спасов
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Радостина Ганева
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Мария Жекова
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Рене и Джун Йошида
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Кристина Маркова
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Емилия Стоева
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Деница Петков
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Георги Тошев
Ние сме това, което ядем, пием и четем
#БакхусПосланик: Александър Таралежков
Нов проект, който обединява съмишленици на идеята, че ние сме това, което ядем, пием и четем
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe