Хора

#БакхусПосланик: Филип Спасов

Бакхус 22 декември 2022, 14:30

Този материал е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, а след време и в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

Интервюто е част от поредицата разговори с нашите #БакхусПосланици, която се състои от 10 души с влияние в социалните мрежи, чието съдържание отговаря на нашите ценности. Това е

нашето дигитално семейство, нашите очи, уши и небце.

Посланиците ни са "бакхустници", които образоват, мотивират и насърчават развитието на гастрономическата и енологична култура в нашата страна. Те видимо споделят философията ни, че ние сме това, което ядем, пием и четем. В профилите им ще откривате адекватно и откровено съдържание по повод интересни места, отличаващи се в гастрономическо отношение. Постовете от тях ще виждате обикновено като "стори" или пост в социалните мрежи и брандирани със специална лента "#БакхусПосланик".

Споменатите места, услуги или продукти не са рекламодатели. Съдържанието е създадено, за да изразява честното мнение на авторите му.

Филип Спасов | @chef.filipspasov
Роден във Варна, Филип е на 34 години, готвач, чревоугодник, кулинарен предприемач. Завършил е хотелиерски и ресторантьорски мениджмънт в Institut Vatel в Париж, има 5-годишен опит в ресторанти с 2 и 3 звезди Michelin. Завръща се в България през 2012 г., поема семейното бистро "Европа". Днес се занимава с тематични вечери, консултации и създаването на варненския стрийт фууд фестивал "Улицата на готвачите".

Филип, как възприемаш идеята за посланичеството на добрия вкус?
Посланик трябва да е човекът, който да може да те хване за ръка и да ти даде куража и мотивацията да пробваш онова, от което иначе си се страхувал. Винаги съм се гордял, когато някой опита пред очите ми нещо за пръв път. Това ме радва най-много.

Защо се съгласи да бъдеш наш посланик?
Защото трябва повече компетентни професионалисти да не се стесняват и да споделят с хората какво ги вдъхновява. Да споделиш страстта си с някого обогатява целия му свят завинаги. За мен е голяма чест да представлявам Североизтока като морския Бакхустник!

Ако трябва да избереш само едно, кое да бъде: храна или вино?
Аз съм готвач и сладкар по професия, затова ще трябва да е храна. Но най-добре винен кебап, така ги имаме и двете!

Кой или какво те накара за пръв път да се влюбиш в храната?
Шокът, когато дядо ми ми показа как се прави попара. Бях на 4 години. Как видимо прости съставки, комбинирани, правят нещо различно и интересно.

Коя практика в родните ресторанти би искал да спреш да срещаш?
Цена за филия хляб и друга цена за препечена такава. И сервитьорите да са облечени с брандирани униформи на различни марки спонсори, сякаш са пилоти на Формула 1.

Mясто по света, където ходиш дори и само заради гастрономията?
Париж и Барселона.

Какво те кара да се върнеш отново в заведение?
Уважението, с което персоналът се отнася към това, което е в чинията. И вкусът. Преди всичко трябва да е вкусно!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK