Хора

Снежната страна на Кейичи Ияма

Владислав Христов 15 август 2021, 12:48

Само допреди броени дни вниманието на целия свят беше насочено към страната на изгряващото слънце. След Олимпиадата животът в Япония се връща постепенно към обичайния си ритъм - работа, работа и пак работа, но не ме разбирайте погрешно - японците освен пословични работохолици са и хора, които знаят как да се забавляват. Това е повод и да припомним историята на напитка, оставила забележителна диря в модерната история.

Лятото е в разгара си и коктейлите вече няколко десетилетия са неизменна част от градската култура. Преди да ви разкажа историята на Кейичи Ияма - най-популярният барман в Япония и създател на култовия коктейл Yukiguni, ми се иска да дам малко контекст и да споменем изакая (izakaya). Това е името на японските барове, където освен с коктейли ще ни посрещнат с високоалкохолни напитки и леки закуски.

Самата дума се състои от две части - iru ("да остане") и sakaya ("магазин за саке"),

което показва, че в исторически план изакая са възникнали като магазини за саке, където са позволявали на клиентите да останат и да консумират закупения алкохол.

Вездесъщото саке! Националната напитка на тази островна държава е в основата на най-смъртоносния за махмурлийски главоболия японски коктейл, носещ красноречивото име Sake bomb (равни части бира и саке). Легендата гласи, че "бомбата" е изобретена от американски войници, окупирали Япония през 40-те години на миналия век с единствената идея да се напият по най-бързия начин.

Ако искаме да продължим разходката си в света на японските коктейли, ще трябва да излезем от клишето на сакето обаче, за да отдадем нужната чест на най-именития японски ликьор: шочу (shōchū). Дестилира се от незапомнени времена, в състава му влизат ориз, ечемик, сладки картофи и елда. Шочу е бащата на много коктейли и ако изобщо се чували за някой от тях, по-вероятно е да е Chu-hai, който е на основата на ликьора и цитрусов сок.

Дотук с краткия образователен курс. Крайно време е да минем на по-висше ниво. А там е територията на гуруто на японските коктейл майстори - Кейичи Ияма (търсенето в Google го препоръчваме на английски с Keiichi Iyama). Най-възрастният барман в Япония си отиде от този свят на 95-годишна възраст през май тази година, но остави след себе си десетки ученици и поклонници. Неговият коктейл Yukiguni (в превод "Снежна страна") продължава да жъне овации от заснежено Сапоро до тропическите плажове на остров Окинава.

Ияма е роден в град Саката през 1926 г. След като завършва Търговската гимназия в града, той се премества в Токио и работи за Toshiba. Там преживява ужасите на Втората световна война. "Не можете да изберете епохата, в която да живеете, но никога не бива да се отказвате от мечтите си", казва ветеранът зад бара.

Плодът на неговата упоритост е заведението Kern cafe & bar, отворено още през 1955 година в Саката. "Това е нашият град! Лични отношения, връзки и привързаност. Това са нещата, които искам да съхраня! Моите бармански умения са на най-високо ниво, когато забавлявам гостите си", споделя Ияма. Kern е отворен всеки един ден от годината, като сутрин работи като кафене, а вечер като бар. Най-големият син на Ияма - Такаши е на смяна през деня, а старият барман и неговата съпруга застъпват през нощта. "Винаги съм обичал да говоря с хората; ако нямам това, няма да имам нищо, признава Кейичи. Той нямаше да е така известен обаче,

ако на една нощна смяна през лятото на 1959 г. не беше създал
легендарния коктейл Yukiguni.

В "Снежна страна" Ияма въплъщава цялата идеология на японския минимализъм - финес, красота и уважение към детайла. Вижте сами: 30 мл водка, 20 мл портокалов ликьор Cointreau, 10 мл сок от лайм, 7 бучки лед, а след миксирането за финал - зелена мараскино череша. Каква простота и изящество!

Славата на Yukiguni носи на създателя си голямата награда на конкурса за коктейли, проведен от Suntory - една от най-старите компании за дистрибуция на алкохолни напитки в Япония, производител на едноименното уиски. Ияма става основен консултант към Асоциацията на японските бармани.

Кейичи превръща Kern в своеобразна лаборатория,
коктейл майстори от цялата страна идват в бара и стоят с дни,

за да са се докоснат до таланта на ветерана. В продължение на две години и половина режисьорът Коичи Сато общува с Ияма, за да заснеме кадрите на документалния си филм, кръстен на коктейла. Лентата излиза през 2018 година и е посветена на живота и делото на гениалния барман.

До последните си дни Кейичи посреща гости в Kern заедно със своята съпруга, а лицето му е озарено от загадъчна усмивка, на която и Мона Лиза би завидяла. След смъртта на Ияма режисьорът Сато е съкрушен: "Той позволяваше на хората свободно да дойдат зад бара. Беше човек, когото дори непознатите заобичваха. Освен това Кейичи представляваше ходеща енциклопедия на град Саката. Чувствам тъга, сякаш сме загубили една цяла библиотека!".

Всъщност големите артисти, дори и тези зад бара, подължават живота си чрез своите творения. Ако някога ви се отдаде възможност да посетите страната на изгряващото слънце, влезте в някоя изакая и си поръчайте Yukiguni. Насочете поглед към дъното на чашата, някъде около зелената черешка неминуемо ще се появи усмивката на стария коктейл майстор.

А като говорим за коктейли, няма причина да не дойдете на първия Бакхус Bar & Snack Fest на 10 и 11 септември в парка на НДК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK